in , , ,

Pizza bestellen in Italië

Pizza würstel met knakworst en friet
Pizza würstel met knakworst en friet (foto: Edward Hendriks)

Vroeger was het simpel voedsel voor het arme volk. Tegenwoordig is de pizza een echte Italiaanse delicatesse. Inmiddels zijn er pizza’s in vele soorten en maten, maar de echte ‘originele’ pizza is natuurlijk de bekende pizza Margherita.

Volgens de meeste Italianen blijft de Margherita ook de lekkerste door de weinige, maar pure en verse ingrediënten. Maar hoe bestel je nu zo’n heerlijke pizza in Italië? In dit artikel een aantal tips om de perfecte pizza in Italië te bestellen.

Zo bestel je een pizza in Italië

Allereerst is het natuurlijk handig om te weten hoe je in het Italiaans een pizza kunt bestellen.

 • Mag ik een pizza bestellen? – Posso ordinare una pizza?
 • Ik wil graag een pizza Margherita. – Vorrei una pizza Margherita.

Als je iets niet lust of bijvoorbeeld geen vlees eet, kun je de volgende zinnen gebruiken.

 • Ik ben vegetarisch. – Sono vegetariano (mannelijk) / Sono vegetariana (vrouwelijk).
 • Ik lust geen champignons. – I funghi non mi piacciono.
 • Ik wil graag een pizza Capricciosa zonder olijven. – Vorrei una pizza Capricciosa senza olive.

Kun je zelf geen keuze maken, dan kun je de ober vragen wat hij je zou aanraden.

 • Welke pizza beveelt u ons aan? – Quale pizza ci può consigliare?

Basic is beter

Bij pizzeria Da Michele in Napels (een van de beste pizzeria’s in de stad) kun je maar 2 pizza’s bestellen, of eigenlijk 3. De ‘basic’ pizza Marinara (tomaat, knoflook, olijfolie en oregano), de beroemde pizza Margherita met mozzarella di bufala en de Margherita met een dubbele portie mozzarella.

Nog een aantal losse tips bij het bestellen van een pizza.

 • Let erop dat je niet quattro stazioni (vier stations), maar quattro stagioni (vier seizoenen) bestelt.
 • Meestal wordt er frisdrank, acqua frizzante of bier gedronken bij een pizza.
 • Géén pizza Hawaï bestellen! Nergens in Italië zul je een pizza met ananas vinden en sommige Italianen vinden het zelfs een belediging. Je hoeft dan weer niet raar op te kijken als iemand een pizza bestelt met patat erop…
 • Met de handen eten mag! De pizza wordt meestal in vieren gesneden, dubbelgevouwen en zo opgegeten. Gedoe met mes en vork is dus niet nodig.

Wat is jouw favoriete Italiaanse pizza? Buon appetito!

Yoëll Schutte

Geschreven door Yoëll Schutte

Al jaren ben ik compleet verliefd op Italië. Zonnige vakanties, een leerzame schoolreis naar Rome en Florence en een Italiaanse oom hebben ervoor gezorgd dat ik al op jonge leeftijd in aanraking kwam met het prachtige land. Mijn liefde voor taal maakte dat ik mij in 2009 inschreef voor een taalcursus Italiaans, waarna ik ervoor koos om Italiaanse taal en cultuur te gaan studeren. Tijdens deze bachelor heb ik ruim vier maanden stage gelopen in Napels, waar ik van het echte Italiaanse leven heb mogen proeven. Na mijn bachelor heb ik de master Vertalen gedaan, die voornamelijk gericht was op het vertalen vanuit het Italiaans naar het Nederlands. Nu ben ik bezig mijn eerste stappen in de wereld van het vertalen te zetten.

3 Comments

Leave a Reply

One Ping

 1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Bloem, water, gist, zout, passie

Pistache, het groene goud uit Sicilië!