in ,

🍕 Pizza uit de automaat: aanwinst of ketterij?

Is Italië klaar voor de pizza-automaat? (foto's: Aart Heering)

‘Hij is snel, heet en kazig, maar gaan de Romeinen hem ook eten?’ Als zelfs de New York Times zich die vraag stelt, dan wil ik niet achterblijven en op zijn minst proberen om er een antwoord op te vinden. Onderwerp van discussie is een automatiek die ter plekke gebakken pizza serveert. Een maand geleden is de eerste pizza-automaat geïnstalleerd in Rome, een experiment dat in het vaderland van de pizza gemakkelijk als een provocatie kan worden opgevat.

Happen de Romeinen toe? wil de New York Times weten

De lokale pers reageerde nogal laatdunkend, met uitzondering van het fijnproeversblad Gambero Rosso, dat een gedegen artikel wijdde aan het nieuwe fenomeen. 

De machinepizza wordt geproduceerd door een pioneering Food-Tech start-up, Yay Food Technologies, die gevestigd is in het futuristische Nature of Innovation Techpark Südtirol in Bolzano.

Let’s Pizza, de eerste pizza-automaat

De bedoeling is om onder de naam Let’s Pizza een keten van automaten op te zetten in alle grotere Italiaanse steden. Op de site www.letspizza.com wordt met verve verwezen naar de geavanceerde technologie en de hoogwaardige grondstoffen, die binnen 3 minuten een ‘gourmet pizza’ moeten garanderen, ‘zonder wachttijd in het restaurant’.

Ook in Nederland probeert Let’s Pizza voet aan de grond te krijgen met z’n pizza-automaten (bron: letspizza.nl)

De operatie begint dus in Rome, waar de eerste vestiging als pilot aan de man wordt gebracht onder de naam Mr. Go. Dat is gedurfd, want als het in de hoofdstad goed gaat, dan volgt de rest van het land wel. Maar als de Romeinen er hun neus voor ophalen, dan kun je als ondernemer het wel schudden.

En het is ook nogal wat, in een land dat gastronomisch vakmanschap, traditie en authenticiteit zo hoog in het vaandel heeft staan als Italië een product aan te bieden dat in 3 minuten door een machientje wordt voorbereid. En er dan ook nog de naam pizza aan te geven!

Diepvriespizza getolereerd

De diepvriespizza wordt door de meeste Italianen al op zijn hoogst getolereerd – want waarom zou je ook, als je overal om de hoek een verse kunt afhalen -, maar dan dit zogenaamde kwaliteitsproduct, dat ook nog eens als vers wordt gepresenteerd? Nee, dat riekt naar vloeken in de kerk.

Als zich dit soort twijfels en dilemma’s aandienen, dan staat de journalist slechts één weg open. Die van de proefondervindelijke vaststelling. Op dus naar Via Catania 2, een adres dat ik goed ken omdat ik er jarenlang vlakbij heb gewoond.

Trek in pizza? Bij de pizza-automaat kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht

Het is de top van een smalle taartpunt tussen twee elkaar schuin kruisende straten. Waar nog niet zo lang geleden een triest bedrijfje koperen brievenbussen en naamplaten vervaardigde. Dat heeft kennelijk de coronacrisis niet overleefd, zodat ook hier het ambacht heeft moeten wijken voor de techniek.

Voglia matta di pizza?

Net zo min als zijn voorganger is ook de nering van Mr. Go niet indrukwekkend te noemen. Een schreeuwend billboard op de plaats waar vroeger de glazen voorgevel zat, wijst erop dat als je een reuzenzin (voglia matta) in pizza hebt, je hier 24/24 en 7/7 terecht kunt.

Het verkooppunt zelf is een al net zo rode cabine waar je naast pizza ook frisdrank uit de automaat kunt krijgen. Het assortiment bestaat uit vier soorten pizza, voor € 4,50 tot € 6: margherita, piccante, pancetta en quattro formaggi.

5 euro voor een pizza met pikante worst

De ingrediënten worden door het apparaat du moment uit hun luchtdichte verpakking gehaald. Het bereidingsproces kun je voor een deel door glas gadeslaan: het mengen en kneden van meel (150 gram) met water, het pletten tot pizzaformaat, toevoegen van de toppings en infrarood bakken op 380 graden.

Weer ‘ns wat anders dan pizza uit de houtoven

En dan valt de kersverse pizza in de doos en is het tijd voor de proef op de som. Ik heb in de automaat 5 euro gedeponeerd voor een pizza met pikante worst die ik bij gebrek aan stoel of bank maar zittend op de stoep nuttig.

Daar komt de pizza uit de automaat

Plastic bestek (waarop men in Italië nog lang zo kritisch niet is als in Noord-Europa) is beschikbaar in een zakje dat aan de binnenkant van de cabine is opgehangen. Een afvalbak ontbreekt en die van een belendende winkelier is voor buitenstaanders hermetisch gesloten. Het was dus nog wel even zoeken voor ik de resten weer kwijt kon.

Buon appetito

Meer Amerikaans dan Romeins

Qua culinaire beleving moet ik zeggen dat de vulling me niet tegenviel. Een wat zoetige tomatensaus en een fikse hoeveelheid gesmolten kaas (meer Amerikaans dan Romeins dus) en een paar flinterdunne schijfjes worst. Dat laatste is in de pizzeria niet anders.

Maar dan het deeg. Dat is het geheim van een goede pizza en dat kan in 3 minuten gewoonweg niet voldoende luchtig worden. De bodem krijgt zodoende een zware, soliede, ietwat kartonachtige consistentie die staat in de maag maar moeilijk in jubeltonen kan worden beschreven.

Maar ach, ik ben niet kieskeurig, heb trek en heb er voor betaald. Dus als goede Nederlander eet ik de doos gewoon leeg. Maar ik heb nu wel een antwoord op de beginvraag. Nee, dit wordt geen serieus alternatief voor Romeinse burgers die voor weinig meer bij hun wijkpizzeria een beter product kunnen afhalen.

‘Ik ben niet kieskeurig’

’s Nacht kan de pizza-automaat een uitkomst zijn

Maar het wordt anders, wanneer die gesloten is. In Rome vind je geen automatieken en voor nachtbrakende studenten en toeristen – en daarvan zijn er in de buurt heel wat – kan de automaatpizza een uitkomst zijn, wanneer op een laat uur de maag leeg is en de papillen verdoofd. Zeker nu er een eind is gekomen aan de avondklok.

Dat is kennelijk ook de doelgroep, getuige de gezette buitenlands ogende jongeman op de reclameposter, aan wiens kop je zo wel kunt zien dat-ie niet vies is van bier en junkfood.

Deze meneer is niet vies van een automaatpizza

Daarmee wordt de automaatpizza een Romeins alternatief voor de bamibal en de frikandel speciaal die ik in mijn jongere jaren met een slok op graag mocht verorberen.

Als dat besef doordringt, voorzie ik een gouden toekomst voor Let’s Pizza. Maar ook onderschrijf ik de conclusie van Gambero Rosso: La pizza di qualità, però, è altra cosa: De kwaliteitspizza, da’s toch wat anders. 

Een filmpje van Let’s Pizza over hoe het werkt

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het getto van Rome

Italiaans eten voor kinderen: de 3 P’s