in , ,

Puur Sardinië: het verrassend authentieke paradiso mediterraneo

Van Edicola Publishing ontvingen we het door Esther van Veen geschreven boek Puur Sardinië met de ondertitel ‘Het verrassend authentieke paradiso mediterraneo‘. Ofwel het mediterrane paradijs. Als bewijs hiervoor haalt de schrijfster een citaat van Fabrizio De André aan: ‘Het leven op Sardinië is misschien wel het beste dat een mens zich kan wensen: vierentwintigduizend kilometer aan bossen, platteland en kusten die ondergedompeld zijn in een wonderbaarlijke zee, dit is wat ik God aan zou raden ons als paradijs te geven.’ En iedereen die weleens op Sardinië is geweest, zal dat waarschijnlijk beamen. Al is het mogelijk voor iedereen om een andere reden een paradijs op aarde.

Wat je als Italië-liefhebber ook van Sardinië vindt, over één ding is iedereen het eens: Sardinië is vooral ook anders. Anders dan de laars. Op sommige vlakken lijkt het meer bij Catalonië te horen dan bij Italië. De mensen spreken een andere, onverstaanbare taal, de sfeer is heel verschillend vergeleken bij Milaan, Rome of het Toscaanse platteland. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de overheersing van vele verschillende volkeren die alle hun stempel op het eiland hebben gedrukt. En ook met de geïsoleerde ligging ten opzicht van het vasteland. Niet voor niets is Sardinië een van de autonome regio’s van de republiek Italië.

LEES OOK:  5 voordelen van een bezoek aan Toscane in de winter

Puur-Sardinie-2-1024x700

 

Puur Sardinië volgens de kenner

Esther van Veen, die Puur Sardinië schreef, kent het eiland goed. Ze werkt als auteur, freelance reisjournaliste en als fotografe. Na vele bezoeken verrast het eiland haar nog steeds en ze is verbaasd dat niet veel meer Nederlanders en Vlamingen Sardinië kennen. Om ons kennis te laten maken met Sardinië in al zijn facetten, maakte ze dit boek. Niet alleen schreef ze over de cultuurhistorische achtergronden en het legendarische natuurschoon, ook geeft ze tips voor het proeven van de lokale keuken en voorziet ze ons van wat praktische toeristische informatie. Daarbij zijn ook de meeste foto’s in het boek van haar hand, waarmee ze laat zien alle uithoeken van het eiland op eigen houtje te hebben verkend.

Puur-Sardinie-3-1024x700

 

Geen reisgids

Puur Sardinië is niet echt een reisgids (kaartjes, adressen en korte samenvattingen geeft het boek niet), maar veel meer een boek om te lezen en door te bladeren als voorbereiding op een Sardinië-reis. Het is onderverdeeld in vijf delen: de volkeren die over Sardinië heersten, de mooiste plekken van Sardinië, over kunst en cultuur, over de smaak en sfeer (inclusief enkele Sardijnse recepten) en de praktische tips voor reizigers. Na lezing weet je veel meer van de cultuur, de geschiedenis en de natuurparken. Daarmee is het ook een boek voor hen die zich in de lokale cultuur van hun vakantiebestemming willen verdiepen, niet per se voor de reiziger die zich alleen wil laten vertroetelen aan de Costa Smeralda.

LEES OOK:  Aan de keukentafel van mijn schoonmoeder

Puur-Sardinie-4-1024x700

 

Esther heeft een prettig toegankelijke schrijfstijl. De vele foto’s van rotsige kusten en azuurblauwe lagunes maken je zeker lekker om het eiland zelf te gaan verkennen. Dit jaar dan toch maar eens die trip naar Sardinië doen?

Puur Sardinië – het verrassend authentieke paradiso Mediterraneo (bestellen bij Bol.com)
door: Esther van Veen
160 blz.
€ 19,95
Edicola Publishing, 2013

Puur Sardinië: het verrassend authentieke paradiso mediterraneo
Beoordeel dit artikel

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Column: te voet naar Rome – deel 5

met de auto naar Italië

Met de auto naar Italië