in

Met de auto naar Italië

A1 Panoramica A1 Direttissima
Met de auto naar Italië? Hier zijn de beste tips! (foto: Shutterstock)

Jaarlijks rijden er duizenden Nederlanders met de auto naar een mooie en warme Italiaanse vakantiebestemming. Het is een lange reis met verschillende mogelijke routes en andere verkeersregels. Lees hieronder een aantal handige tips voor als je met de auto naar Italië reist.

Bereid jezelf en de auto voor

Italië is een flink stuk rijden. Vanuit Utrecht is het al snel 1.000 kilometer naar Milaan, Rome bereik je pas na 1.700 kilometer. Ook rijd je over heuvels en door bergen, iets wat in Nederland niet snel gebeurt. En dan rijd je vaak ook in de zomerperiode met flink wat hitte. Daarvan krijgt de auto (en jijzelf) het behoorlijk te verduren.

Als je zonder problemen, schade en zorgen je vakantiebestemming wilt bereiken, bereid je dan goed voor. Wees uitgerust, weet welke route je gaat rijden en geef je auto een grondige check.

Er zijn garages die voor enkele tientjes een vakantiecheck uitvoeren. Wil je liever zelf je auto controleren, begin dan met de motor en de vloeistoffen. Vul alles bij en neem voldoende extra flessen mee.

Controleer ook de airco. In de verzengende Italiaanse hitte is het voor alle inzittenden erg fijn om in een verkoelende auto te stappen als deze een aantal uur in de zon heeft gestaan (wel eerst even de raampjes open om de ergste hitte uit de auto te laten) en de belasting op de motor niet te groot te laten worden.

De banden van je auto moeten in goede staat zijn. Dat is veiliger, zorgt voor een betere wegligging en het scheelt je ook nog in brandstofgebruik. Kijk of er schade is, of het profiel nog voldoende is (minimaal 3 mm) en of de bandenspanning goed is. Geef de banden 0,3 bar druk meer mee dan gebruikelijk omdat je auto zwaarder beladen zal zijn voor de vakantie.

Let op de coronabeperkingen

Op dit moment zijn nog altijd coronabeperkingen van kracht, als zijn veel maatregelen als de avondklok en overal mondkapjes dragen weer (deels) afgeschaft.

Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat je het ‘digitale coronapaspoort‘ bij je moet hebben en een negatieve test of een vaccinatiebewijs moet kunnen laten zien.

Corona-controles bij de grens als je met de auto naar Italië reist zijn er in de praktijk niet. Desalniettemin: je kúnt gecontroleerd worden. Reis je met het vliegtuig, dan wordt er op luchthavens wel gecontroleerd.

Houd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten.

Routes naar Italië

Iedereen heeft een favoriete route naar Italië. Doorgaans brengen de meeste routes je óf door Zwitserland óf door Oostenrijk.  Via de Duitse Autobahn, Bazel, Luzern en Gotthardtunnel rijd je Italië in. Het nadeel is dat je vaak lang moet wachten bij de tunnels, voornamelijk bij de Gotthardtunnel.

Onderweg naar Italië via Zwitserland of Oostenrijk
Onderweg naar Italië via Zwitserland of Oostenrijk (bron: Google Maps)

Vandaar dat er genoeg vakantiegangers zijn die net vóór de tunnel overnachten, zodat ze de volgende ochtend fris en snel de tunnel door kunnen. Houd rekening met het vignet van Zwitserland. Dit kun je ook al vooraf in Nederland aanschaffen (kosten € 35), zodat je meteen door kunt rijden.

De route via Oostenrijk is iets langer. Het scheelt 100 tot 200 kilometer naar Rome. Voor bestemmingen in het oosten van Italië (Venetië, Verona, Triëst) is dit zeker de betere route. Het voordeel is ook dat je wat langer en sneller op de Duitse snelwegen rijdt.

De route brengt je via Innsbruck en de Brennerpas richting Verona. Deze route wordt vaak als wat romantischer ervaren. Ook voor Oostenrijk heb je een vignet nodig. Voor Oostenrijk hoef je echter geen jaarvignet aan te schaffen. Je kunt ook betalen voor 10 dagen of 2 maanden. De kosten van een 10-dagen-vignet zijn ongeveer € 9.

Een andere mogelijkheid is via Frankrijk. Makkelijk voor mensen uit België of Zeeland. Op deze route kom je de goedkope tankstations in Luxemburg tegen. Een nadeel zijn dan weer de Franse tolwegen. Als je in het noordwesten van Italië (bijvoorbeeld het Aostadal) je vakantie doorbrengt, is dit een prima route.

Bereid je voor op het Italiaanse verkeer
Met de auto naar Italië? Bereid je voor op het Italiaanse verkeer (foto: Unsplash)

Duitse milieuzones

Bijna iedereen die naar Italië rijdt, rijdt via Duitsland. Als je in Duitsland van de snelweg gaat (bijvoorbeeld voor een overnachting), moet je erin denken dat je een groene milieusticker nodig kunt hebben. Met zo’n groene sticker mag je dan een Umweltzone binnenrijden. Zonder zo’n sticker niet. Oudere dieselauto’s hebben dan vaak een probleem. De milieusticker kun je verkrijgen via de ANWB of de Duitse TÜV. In Duitsland zijn ze ook via garages te koop.

Op de Italiaanse wegen

Er zijn toeristen die het rijgedrag van veel Italianen ‘macho’ vinden en als storend ervaren. Italianen rijden over het algemeen meer op ‘gevoel’ dan op de verkeersregels. De maximumsnelheid op snelwegen 130 kilometer per uur, bij slecht weer 110. Op deze regel is een uitzondering: bestuurders die minder dan drie jaar hun rijbewijs hebben, mogen altijd maximaal 110 kilometer per uur rijden.

Met een aanhangwagen of caravan is de maximumsnelheid 80 op snelwegen. Anders dan in Nederland kent Italië op sommige wegen een minimumsnelheid, aangegeven met een rond blauw rond bord met een wit getal. Adviessnelheden worden aangegeven met een blauw bord en een wit getal.

Italië kent een strafpuntensysteem, ook geldig voor buitenlanders. Wat niet geldt voor buitenlandse auto’s is dat kinderen tot 36 kilo en tot 1,50 meter lang in een kinderzitje moeten zitten. Voor auto’s met een Nederlands kenteken gelden hiervoor de Nederlandse regels. Denk hieraan als je bijvoorbeeld een auto in Italië huurt.

Uiteraard ben je een prima chauffeur en zal er onder jouw stuurmanskunsten niets gebeuren, maar wanneer je in Italië rijdt moet je toch altijd extra opletten. Italianen zijn ook op de weg temperamentvol en dit zorgt nog weleens voor spannende taferelen waar zelfs de meest ervaren bestuurder het warm van zal krijgen (voor zover het dat nog niet was).

Voor wie echte uitdaging op de weg tijdens zijn vakantie in Italië zoekt, is het aan te raden om een ritje door Palermo, Rome of Napels te wagen. Ga het liefst tijdens spitsuur voor extra spanning. Je kunt dan goed zien dat dat veel Italiaanse auto’s onder de deuken en krassen zitten, het resultaat van de losse rijstijl die veel Italianen eropna houden.

autostrada
ALT Stazione: hier moet je tol betalen!

Pas of tunnel?

Voor veel mensen is het een gruwel: urenlang in de file staan voor de Gotthardtunnel of de Brennerpas. Het belangrijkste is dat je er rekening mee houdt op welk moment je komt. Probeer de zwarte zaterdagen in de zomermaanden te vermijden. De vrijdagen en de zondagen zijn ook vaak druk. Ga liever doordeweeks op een vroeg of juist laat tijdstip. Vanaf Bazel is het nog zo’n 2 uur rijden tot de Gotthard.

Bij de Gotthardtunnel wil je het liefst in één keer door kunnen rijden (foto: Edward Hendriks)

Er is helaas geen fastpass voor de Gotthardtunnel. Wél voor de Brennerpas. Als je tol betaalt dan mag je bij de Brennerpas de speciale bypass nemen en rijd je veel landgenoten voorbij. Je kunt deze tol (Videomaut) betalen bij de laatste twee tankstations voor de grens met Oostenrijk.

Op drukke vakantiedagen loopt de wachttijd voor de tunnel vaak snel op. Eén kilometer file staat dan gelijk aan 10 minuten wachttijd. Wordt het je te gortig (dat staat vooraf op borden langs de snelweg aangegeven), ga dan van de weg af om eerst rustig een hapje te eten en een beetje te chillen. Je kunt er ook voor kiezen om voor de tunnel een hotelletje te zoeken en de volgende dag in alle vroegte verder te gaan.

Je zou ook de omweg via de pas kunnen proberen. Dat kost je ook veel tijd, maar je kunt dan meestal wel doorrijden. De pas is echter slechts enkele maanden per jaar open, omdat deze in de winterperiode te gevaarlijk is. Alleen al voor het uitzicht over het dal zou je de Gotthardpas minstens één keer moeten ‘doen’.

De Gotthardpas
De lange en bochtige weg over de Gotthardpas (foto: Wikimedia)

Hoe zit het met de veiligheid van de wegen in Italië?

We hebben natuurlijk allemaal het nieuws meegekregen van de Morandi-brug bij Genua die in 2018 instortte. Ook een viaduct bij Ancona stortte in 2017 in. En eind 2019 bezweek nog een brug bij Savona. Sinds 2013 zijn er 6 grote bruggen en viaducten ingestort in Italië.

Vergeleken met Nederland of Duitsland laat Italië steken liggen als het op onderhoud aankomt. Ook veel provinciale wegen vertonen gaten en beschadigingen en de straten van Rome zijn erbarmelijk.

Dat gezegd hebbende is het zeker nog wel veilig om met de auto naar Italië te rijden. De staat van de autostrada is over het algemeen genomen goed te noemen, zeker in de noordelijke helft van het schiereiland. De reguliere routes naar de vakantiebestemmingen hebben nog niet direct te maken met achterstallig onderhoud.

Maar dat Italië een inhaalslag te maken heeft als het aankomt op de staat van de infrastructuur is wel duidelijk.

Met de auto naar Italië: kosten

De kosten van met de auto naar Italië reizen zijn meestal lager dan de kosten met het vliegtuig of de trein. Zeker als je met een groter gezelschap reist. Toch heb je met een aantal kostenposten te maken. Kijk maar even mee:

Brandstofkosten naar je bestemming in Italië

De kosten voor benzine, diesel of autogas zijn afhankelijk van het verbruik van je auto en het aantal kilometers dat je moet rijden. Reken op minstens 1.000 kilometer. Dat is een veel gevallen 2 volle tanks brandstof heen en 2 volle tanks brandstof terug. En dan nog de kilometers die je tijdens je vakantie rijdt.

Als ik voor mezelf spreek, en ik rijd een 18 jaar oude Volvo V70 op benzine, dan ben ik in de regel zo’n 5 à 6 tanks benzine kwijt voor en vakantie in Italië. Er gaat 70 liter in de tank en de Volvo rijdt 1 op 10 à 12. Met een gemiddelde prijs van € 1,50 per liter benzine komen de kosten voor brandstof dan op maximaal zo’n € 630.

Tolkosten naar Italië

De tolkosten hangen af van de door jou gekozen route. Bij de route via Zwitserland heb je een tolvignet van € 35 nodig. Bij de route via Oostenrijk heb je meestal 2 vignetten van 10 dagen nodig of één vignet van 2 maanden. Een vignet van 10 dagen komt op ongeveer € 9.

Hiernaast moet je ook in Italië zelf tol betalen. Tol om op je vakantiebestemming te komen en tol om weer terug te reizen richting Nederland of België. Tenminste, als je over de autosnelweg reist. Maar dat zul je in de meeste gevallen doen, omdat je anders erg lang onderweg bent.

Reken op gemiddeld zo’n € 40 tol heen en € 40 aan tol terug. Het is minder als je helemaal in het noorden van Italië zit.

Kosten tijdens de reis

Verdere reiskosten kun je zo veel mogelijk besparen door in één keer naar je bestemming in Italië te rijden (zonder kosten voor een hotelovernachting). Ook kun je kosten besparen door zelf broodjes te smeren en drinken mee te nemen.

Maar meestal ontkom je er niet aan om toch even ergens wat te eten langs de snelweg. Een tientje per persoon ben je dan al snel kwijt. Hou er rekening mee dat Zwitserland schreeuwend duur is. Zowel qua verblijfsmogelijkheden als qua versnaperingen onderweg.

Tips voor autoreizigers

Of je nou zin hebt om daaraan mee te doen, of je liever een beetje rustig op de Italiaanse wegen houdt, het is altijd handig om rekening te houden met een aantal dingen voor vertrek. Daarom hier nog wat losse tips voor reizigers met de auto.

Heb je Wegenwachtservice nodig?

Het is wel slim als je de ANWB Wegenwachtservice in Europa hebt, het kan je namelijk duur komen te staan wanneer je het wegslepen van de auto zelf moet betalen. Daarnaast is het soms mogelijk om een vervangende auto te krijgen zodat je gewoon weer verder op vakantie kunt. Als je in een niet al te nieuwe auto rijdt, kunnen we je dit zeker aanraden.

Hoe zit het met de reisverzekering?

Een reisverzekering is voornamelijk nuttig om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld snel een vervangende auto hebt of dat je extra medische kosten krijgt vergoed. Je bent via je Wegenwachtservice al verzekerd van hulp als je met pech langs de weg komt te staan en via je zorgverzekering voor ziekenhuiszorg in Italië. De kosten voor zorg kunnen echter wel hoger liggen dan in Nederland, waardoor je zonder reisverzekering moet bijbetalen. Je kunt er ook voor kiezen om waardevolle spullen of bijvoorbeeld wintersport mee te verzekeren.

Zorg ervoor dat je bij een verzekeringskwestie weet wat je moet doen. Zorg er dus voor dat je de juiste papieren bij hebt en dat je weet welke telefoonnummers je moet bellen. Een lijstje met belangrijke nummers bij je papieren is handig.

Wat voor autopapieren heb je nodig?

Zorg ervoor dat je weet over welke papieren je moet beschikken om in Italië te mogen rondrijden. Dat zijn vaak de eigendomspapieren, onderhoudshistorie en natuurlijk de papieren van de verzekering (groene kaart).

Hoe zit het met de verkeersregels in Italië?

Lees vóór vertrek alle afwijkende verkeersregels nog eens goed door. Goed voorbereid kun je beter van je vakantie genieten!

Moet ik mijn auto voorbereiden?

Trakteer je auto op een vakantiecheck. Dit kost maximaal  een paar tientjes en is in sommige gevallen zelfs gratis (let op de aanbieding rond de vakantieperiode!). Zo weet je in ieder geval of je auto in goede staat is om een lange en warme rit te maken. Vergeet ook de eventueel aanwezige airco niet na te laten lopen.

En hoe zit het met kinderen?

Reizen er kleine passagiers op de achterbank mee? Zorg dan voor wat vermaak onderweg. Een dvd’tje of een iPad houdt ze wel een tijdje bezig. Maar je kunt het ook zoeken in een vakantiedoeboek of wat spelletjes. Ook de klassieke achterbankspelletjes blijven leuk.

Qua veiligheid en kinderzitjes gelden voor auto’s met een Nederlands of Belgisch kenteken de regels uit het desbetreffende land.

Hoeveel tol betaal je naar Italië?

In Italië heb je met tolwegen te maken. Het is het makkelijkst als je hiervoor een creditcard bij de hand hebt. Dan kun je vlot doorrijden bij de poortjes met het opschrift CARTE. De kosten van de tol bedragen zo’n € 25-30 voor een rit naar Toscane (enkele reis). Hou ook rekening met een jaarvignet voor Zwitserland (€ 35) of 1 of 2 vignetten voor 10 dagen voor Oostenrijk (€ 9 per stuk).

Zullen we in één keer rijden of onderweg naar Italië overnachten?

Scheur je in één keer naar je vakantiebestemming in Italië? Of doe je het rustig aan. Hou er rekening mee dat bestemmingen in Toscane wel zo’n 1.300 kilometer of verder rijden kunnen zijn. Veel gezinnen kiezen dan ook voor het gemak van een hotel onderweg naar Italië.

Wat moeten we meenemen naar Italië en wat thuislaten?

EHBO-trommel, veiligheidshesjes en een gevarendriehoek zijn verplicht. Maar wat is nu handig om mee te nemen en wat laat je maar beter thuis. In dit artikel zetten we voor je op een rij wat je beslist mee moet nemen, wat handig is om mee te nemen en wat je eventueel ook nog mee kunt nemen als je dat zelf graag wenst.

Wat als ik met mijn elektrische auto naar Italië wil rijden?

Onderweg zul je niet veel problemen tegenkomen. In Nederland, België en Duitsland zijn voldoende laadpalen langs de wegen. Ook langs de bekende vakantieroutes in Zwitserland en Oostenrijk kun je overal opladen.

De uitdaging zit ‘m in Italië zelf. Daar zijn nog slechts enkele duizenden laadpalen, waarvan het meerendeel zich in de grote steden en in het noorden van Italië bevindt. Als je bestemming in het midden of zuiden van Italië ligt, moet je je goed voorbereiden. Net zoals wanneer je tijdens je vakantie in Italië gaat rijden voor uitstapjes.

Een goede bron om te checken waar de laadpalen zich bevinden, is deze Europese kaart voor alternatieve brandstoffen.

Jouw tips voor een geslaagde autovakantie?

Een fijne Italië-vakantie gewenst! Ga je vaker naar Italië met de auto en heb je zelf nog tips voor een geslaagde autovakantie? Heb jezelf al de verschillende routes geprobeerd? Welke route neem jij het liefst?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Puur Sardinië: het verrassend authentieke paradiso mediterraneo

napolitaanse liederen

Klassieke Napolitaanse liederen: nog altijd populair