in

10 van de lekkerste alcoholvrije Italiaanse zomerdrankjes

Italiaanse zomerdrankjes alcoholvrij

Italië staat natuurlijk bekend om de vele wijnen en likeuren die het land rijk is. Eerder besteedden we daarom al aandacht aan lekkere Italiaanse zomerdrankjes. Maar soms wil je liever iets zonder alcohol. Gelukkig zijn er ook veel alcoholvrije drankjes die de moeite waard zijn om te proberen wanneer je dit jaar naar Italië gaat (trouwens, een aantal van deze drankjes kun je ook wel in Nederland krijgen, zodat je ook vanuit je achtertuin van een alcoholvrij dolce vita kunt genieten).

Hieronder een tiental alcoholvrije Italiaanse zomerdrankjes die je deze zomer gegarandeerd koel zullen houden!

Crodino

italiaanse-zomerdrankjes-crodino
Crodino (photo credit)

Dit is waarschijnlijk een van de meest bekende alcoholvrije drankjes in Italië. Dit drankje wordt gemaakt met kruiden, specerijen (onder andere koriander en nootmuskaat) en zuidvruchtenextracten. Deze worden toegevoegd aan mineraalwater uit de oude waterbron Lisiel die zich in de buurt van het Lago Maggiore bevindt.

Deze mix zorgt voor de kenmerkende bitterzoete smaak van Crodino. Crodino serveer je het beste ijskoud, eventueel over een blokje ijs en met een schijfje sinaasappel.

Chinotto

italiaanse-zomerdrankjes-chinotto
Chinotto (photo credit)

Chinotto is een drankje dat wel wat weg heeft van Crodino. Ze hebben namelijk beide een kenmerkende bittere smaak. De Chinotto is echter door de jaren heen een beetje in de vergetelheid geraakt. Hoewel de Italianen Chinotto nog wel drinken, is het drankje in andere landen nauwelijks nog bekend.

Dit koolzuurhoudende drankje, wat door de donkere kleur wel wat weg heeft van cola,  is gebaseerd op de gelijknamige fruitsoort chinotto. Deze citrusvrucht heeft veel weg van een gewone sinaasappel maar vanwege de bittere smaak kun je deze vrucht beter niet los eten. Dit drankje is geschikt voor wie graag een drankje met bite lust!

Bellini Virgin

italiaanse-zomerdrankjes-bellini-virgin
Bellini Virgin (photo credit)

De Bellini Virgin is een alcoholvrije variant van de zeer bekende Bellini-cocktail. De klassieke Bellini-cocktail is een mix van perzikpuree en prosecco en kent zijn oorsprong in de bekende ‘Harry’s Bar’ in Venetië. In de alcoholvrije variant wordt de prosecco vervangen door tonic. Ben je een liefhebber van zoet en fruitig, dan is dit drankje echt wat voor jou.

Granita

italiaanse-zomerdrankjes-granita
Granita (photo credit)

De granita is een heerlijk verfrissende mix tussen een sorbet en ijs, meestal in citroensmaak maar ook de koffiesmaak is erg populair. Je kunt de granita het beste vergelijken met een slush puppie, maar dan in een wat vastere vorm.

De granita komt oorspronkelijk uit Sicilië maar kun je over heel Italië krijgen. De textuur van de granita verschilt erg per regio en zelfs van stad tot stad. Op Sicilië heeft de granita een zeer vaste textuur waardoor je hem eigenlijk met een lepeltje uit het bakje schraapt, terwijl in veel steden in het noorden van Italië de textuur wat vloeibaarder is en je de granita ook met een rietje kunt drinken.

Eerlijk is eerlijk; heb je eenmaal de granita op Sicilië geproefd, dan zal je nog maar moeilijk kunnen wennen aan de granita uit het noorden van het land. Om over die slush puppie maar te zwijgen.

Spremuta

italiaanse-zomerdrankjes-spremuta
Spremuta (photo credit)

Een spremuta, oftewel versgeperst sap, is heerlijk verfrissend en is daarnaast ook een goede bron van de dagelijks benodigde vitamientjes. In Nederland kennen we natuurlijk het klassieke geperste sinaasappelsap, maar in Italië zijn er ook minder voor de hand liggende smaken gangbaar.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een spremuta van granaatappel, bosbessen of ananas? Ook lekker om een keer te proberen: de spremuta d’arancia rossa. Deze spremuta wordt gemaakt met bloedsinaasappelen en is wat zoeter dan het bekende sinaasappelsap.

Geen versgeperst sap binnen handbereik? Jammer, maar dan heb je altijd nog succo di frutta, ofwel vruchtensap. Dit staat bij elk cafeetje of barretje op de kaart. Je krijgt je vruchtensap meestal in een klein groen flesje en behalve appelsap hebben ze ook vaak perensap, bananensap, sinaasappelsap, ananassap en andere smakelijke sappen.

Niet alleen heerlijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen die op zoek zijn naar een gezonde en smakelijke verkoeling in het zomerse Italië. Alleen jammer dat die flesjes zo verdraaid klein zijn. Je gezonde sapje is in no-time op.

Latte e menta

Latte e menta
Latte e menta (photo credit)

Ook lekker verfrissend in de zomer is de combinatie melk en mint, ofwel latte e menta. De meest simpele variant is een glas dat je voor de helft vult met koude melk en voor de andere helft met mintsiroop. Je kunt er natuurlijk ook een heerlijke milkshake van maken door de melk en de mintsiroop in de mixer te doen met roomijs.

Caffè freddo

Caffè Freddo
Caffè Freddo (photo credit)

Zelfs in de bloedhete zomers zullen de Italianen hun favoriete drankje niet snel laten staan. Gelukkig bestaan er ook zomerse varianten waardoor je volop kunt genieten van de smaak van koffie zonder dat je van binnen hoeft te koken.

De caffè freddo is eigenlijk heel simpel te bereiden en kun je dus ook makkelijk thuis maken. Je maakt de koffie als gewoonlijk klaar en voegt het dan samen met wat ijs in de mixer en zet deze een paar seconden aan zodat de ijsblokjes verkruimeld worden.

Sgroppino

sgroppino
Sgroppino (photo credit)

Een sgroppino is eigenlijk een soort sorbet, maar dan meer vloeibaar, zodat je deze drinkt in plaats van eet. Hoewel de klassieke sgroppino een alcoholische basis heeft kun je de alcohol ook vervangen door melk waardoor je een lekker verfrissend drankje krijgt dat je de hele dag door kunt nuttigen.

Een lekkere alcoholvrije sgroppino voor 3 personen op basis van watermeloen krijg je door watermeloensorbetijs (200 gr) met melk (60 gr) en eventueel wat slagroom (60 gr) en verse watermeloen (40 gr) in de mixer te doen.

Voor een extra verfrissend effect laat je de sgroppino na het mixen nog een paar uur in de koelkast staan voordat je het serveert. Het watermeloensorbetijs kun je  natuurlijk ook vervangen voor een andere smaak.

Limonata

limonata
Limonata (photo credit)

Wat is lekker bij warm weer dan koele citroenlimonade? Inderdaad, weinig. Een bekend Italiaans merk limonata is San Pellegrino, maar er zijn er veel meer. Ook in Nederland is limonata trouwens goed verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

Sla een paar flesjes of blikjes in en geniet van de zomer met een Italiaans tintje! Wist je trouwens dat het Nederlandse woord limonade waarschijnlijk is afgeleid van dit Italiaanse woord dat ‘citroenwater’ betekent?

Acqua

acqua
Acqua (photo credit)

Als hekkensluiter van deze lijst met zomerdrankjes noemen we ook nog het doodgewone water, of acqua, zoals ze dat in Italië noemen. De temperaturen kunnen in de zomer erg oplopen, zeker in het zuiden van Italië. Dus het is heel belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft.

Dit geldt eens te meer voor de vakantiegangers die – tegen beter weten in – bijna de hele dag druk bezig zijn in de buitenlucht. Ons advies: zorg dat je te allen tijde een flesje water bij hebt. Net zoals in Nederland heb je in Italië zowel koolzuurvrij water (acqua naturale) als koolzuurhoudend water (acqua frizzante).

Jouw favo zomerdrankje zonder alcohol?

Missen we volgens jou nog iets in deze top 10? Welk alcoholvrij Italiaanse zomerdrankje is jouw favoriet? En waarom? We horen graag van je!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

rai uno maakt plaats voor mediaset

Rai Uno verruild voor Mediaset

Zona Traffico Limitato

Attenzione al Zona Traffico Limitato!