in ,

Recept: bruschetta met tomaatjes

Lekker tussendoortje of aperitiefje voor de zomer: bruschetta met tomaat
Lekker tussendoortje of aperitiefje voor de zomer: bruschetta met tomaat (foto: Elisabetta Cascino)

Bruschetta met tomaten (bruschetta al pomodoro) is een traditioneel Italiaans gerecht dat bestaat uit geroosterd brood dat wordt ingewreven met knoflook en besprenkeld met olijfolie, en vaak geserveerd wordt met tomaten, basilicum en soms met nog andere smaakvolle ingrediënten.

Bruschetta en crostini worden weleens door elkaar gehaald, en dat is ook niet gek, aangezien ze op elkaar lijken. Het grote verschil tussen deze twee zit hem in het brood: bruschetta wordt gemaakt van grotere, dikkere plakken brood, terwijl crostini van dunner gesneden brood wordt gemaakt.

Hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten, des te meer dit gerecht tot zijn recht komt. Voor de perfecte bruschetta heb je goede zoete tomaten nodig, zoals rijpe tasty toms, cherrytomaten of honingtomaten.

En natuurlijk mag goede extra vergine olijfolie niet ontbreken, samen met lekker ambachtelijk brood. Kun je daar niet zo makkelijk aan komen, dan kun je er ook evenvoudigweg stokbrood voor gebruiken; als het brood maar stevig is en goed geroosterd kan worden.

Bruschetta wordt vaak geserveerd als antipasto, een licht voorgerechtje dat de eetlust opwekt. Maar je kunt het ook als lunch nemen. Voeg dan nog wat plakjes mozzarella toe en serveer er ook nog wat olijven bij. Een eenvoudige manier om je eventjes in Italië te wanen of extra te genieten als je al in Italië bent!

Ingrediënten voor de bruschetta

Voorgerecht voor 2-4 personen

  • 400 g Tasty Tom-tomaten of cherrytomaten
  • een snuf zout
  • vergemalen zwarte peper
  • 3 el extra vergine olijfolie + extra
  • handje basilicum, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • stevig brood

Bereiding van de bruschetta

  1. Begin met het wassen van de tomaten, dep ze droog en snijd ze in kleine stukjes. Doe de tomaten in een kom en breng op smaak met zout, peper, extra vergine olijfolie, basilicum. Dek af en laat ongeveer een halfuur tot een uur rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  2. Snijd het brood in 4 tot 8 sneetjes (afhankelijk van de grootte) van ongeveer 1 cm dik. Je kunt ook voorgesneden ambachtelijk brood gebruiken, wat handiger is.
  3. Verwarm een (grill)pan, doe er sneetjes brood erin en zet deze op een middelhoog vuur. Draai om als de onderkant begint te kleuren. Draai het vuur wat lager en rooster het brood enkele minuten tot ze aan beide zijden goudbruin zijn (draai zo nodig een paar keer om).
  4. Haal de broodjes uit de pan en wrijf de oppervlakte in met een teentje knoflook. Schenk een beetje van het tomatensap dat vrij is gekomen over de broodjes en schep de tomaten er bovenop. Besprenkel met extra olijfolie, wat gescheurde basilicumblaadjes en serveer direct.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zomer in Italië: het paradijs op aarde

Viva l’estate! Dit lezen jullie deze zomer op Dit is Italië

Tessa Vrijmoed - Groeten uit de Laars

Groeten uit de Laars deel 14: Tessa Vrijmoed in Rome