in , ,

Rome houdt adem in voor viering paasfeest

Paasfeest 2017 De veiligheidsoperatie rond Colosseum op Goede Vrijdag

Honden die explosieven kunnen opsporen. Blokkades rond toegangswegen. Metaaldetectie rond het Vaticaan en scherpschutters op de daken. Rome houdt de adem in voor de viering van het paasfeest. Voor de enorme veiligheidsoperatie zijn drieduizend politieagenten en militairen ingezet.

De zorg voor de veiligheid in en rond het Vaticaan is enorm, omdat de viering zich vier dagen lang over vijf grote evenementen uitspreidt. De eerste grote gebeurtenis is vrijdagavond al, als paus Franciscus vanaf het Colosseum de Via Crucis loopt. De kruisweg van Jezus voert tijdens een processie naar de Palatijnse heuvel. Tijdens de optocht stopt de paus op veertien plaatsen voor een gebed. Gelovigen dragen lichtjes mee.

Propaganda

‘De grootste prioriteit is de absolute veiligheid van de Heilige Vader,’ zo zegt het hoofd van de veiligheidsoperatie. ‘De waakzaamheid wordt alleen maar vergroot door de terroristische aanslagen die we recentelijk hebben gezien.’ De nervositeit wordt extra gevoed door een aantal propagandafilmpjes van Islamitische Staat, waarin de terreurgroep een aanslag in Rome aankondigt.

Maar het lijkt toeristen – omringd door de ordediensten – niet weg te houden van het Colosseum. ‘Ze zullen nodig zijn. Juist doordat je overal militairen ziet krijg je een veilige indruk,’ zegt een bezoeker uit Rotterdam. ‘Je moet niet te veel denken aan een mogelijke dreiging.’ Een aanslag kan op dit moment overal gebeuren, meent een toeriste uit Barcelona. ‘Een politiemacht geeft je geen garantie dat je dus niets kan overkomen.’

Roadblocks voor een zalig paasfeest

Zondag worden de roadblocks en detectiepoortjes nadrukkelijk ingezet rond het Sint-Pietersplein. Op Eerste Paasdag houdt paus Franciscus daar zijn traditionele toespraak. In zestig talen wenst hij de gelovigen een zalig paasfeest, waaronder het Nederlands. Maandag wordt de politieoperatie weer gedeeltelijk afgebouwd. Maar er zijn al plannen in de maak het verkeer in meer straten blijvend terug te dringen om zo de veiligheid te vergroten.

Foto Goede Vrijdag rond het Colosseum: Rop Zoutberg

Written by Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De hipste Italiaanse zangers van dit moment

De hipste Italiaanse zangers van dit moment

Echt Italiaanse kookboeken

Twee écht Italiaanse kookboeken