in , , , , , ,

Sanremo 2018: zo win je het Festival van San Remo

‘Sanremo è il Festival dell’amore. E solo l’amore.’

festival di sanremo 2018
Festival di Sanremo 2018: het Italiaanse songfestival

Van 6 tot 10 februari wordt het op de Italiaanse straten opvallend stil. Maar liefst vijf avonden lang vergaapt een aanzienlijk deel der natie zich aan de 68e editie van het Festival di Sanremo van het Italiaanse lied. Ook de pers geeft in die dagen de voorkeur aan dit nationaal-populaire evenement boven de gebruikelijke politieke twisten en intriges. Tot spijt van de politici zelf, die hierdoor de campagne voor de verkiezingen van 4 maart noodgedwongen verkort zien. Maar ook zij weten, dat in deze dagen Sanremo boven alles gaat, en waarschijnlijk kijken zij zelf ook.

Sanremo 2018

Italiaanse levensliederen

Elk land heeft zo zijn eigen muziekgenre. De Fransen hebben het chanson, de Duitsers de Schlager, Nederland het levenslied en Italië de canzone italiana. En dat wordt nu al sinds 1951 – winnares Nilla Pizzi met Grazie dei fiori – gevierd in het Theater Ariston in de badplaats San Remo (Sanremo in het Italiaans) aan de Bloemenrivièra, die daardoor ook het toeristische laagseizoen nog flink wat volk weet te trekken.

Rai-melkkoe

Wat ooit begon als een avond met leuke liedjes is inmiddels uitgegroeid tot een schier eindeloos spettacolo, nog afgezien van de vele voorprogramma’s en nabeschouwingen. Voor de staatstelevisie Rai is het Festival door zijn rijke reclame-inkomsten een melkkoe die elk jaar tot de laatste druppel wordt uitgemolken.

Italiës eigen songfestival

De aloude variété-formule van glitter, vips, imposante décolletés en dito trappen waarvan presentatoren en kandidaten afdalen is daarbij nimmer verlaten en blijft de Italianen boeien. Zo zeer zelfs, dat Italië veertien jaar lang niet meedeed aan het Eurovisie Songfestival met het argument dat Sanremo nu eenmaal het enige echte festival is. (Sinds 2011 doet Italië overigens wel weer mee, maar zonder veel weerklank in de nationale media.)

Sanremo: muziek en schandaaltjes

Omdat publiciteit gegarandeerd is, is Sanremo in de meeste jaren ook weer goed voor een smakelijk schandaal. Zo erg als in 1967, toen een kandidaat zelfmoord pleegde nadat hij was afgewezen voor de tweede ronde, zal het wel nooit weer worden.

Maar in 1995 haalde presentator Pippo Baudo, een Rai-dinosauriër die minstens tien Sanremo’s op zijn naam heeft staan, topkijkcijfers door een werkloze die dreigde zich neer te storten van de loge van het Ariston (hoe kwam die man daar eigenlijk?), live over te halen om dat toch maar niet te doen.

Belen Rodriguez showt haar vlinder tijdens Sanremo 2012
Belen Rodriguez showt haar vlinder tijdens Sanremo 2012 (beeld: YouTube)

In 2012 zaaide medepresentatrice Belen Rodriguez, een veelbesproken Latijns-Amerikaans sekssymbool, verwarring door de kijkers een glimp te gunnen van de op de binnenkant van haar dij getatoeëerde vlinder. Verder kwam er niet veel uit, maar daar ging het ook niet om.

Een overzicht van de meest geruchtmakende Sanremo-schandalen vind je hier (in het Italiaans).

5 lange avonden

Sanremo heeft door de jaren heen grote namen voortgebracht. Domenico Modugno, Toto Cotugno, Gigliola Cinquetti, Albano en Romina, Eros Ramazzotti enzovoorts, enzovoorts.

1984: Eros Ramazzotti wint het Festival van San Remo in de categorie Nuove Proposte.

Dit jaar bevinden zich ook weer heel wat oudgedienden onder de twintig deelnemers van de Sezione Campioni: Ron, Ornella Vanoni, Riccardo Fogli en twee leden van de Pooh, die als groep vorig jaar na een halve eeuw de pijp aan Maarten gaven maar het kennelijk toch niet kunnen laten: Roby Facchinetti en Red Canzian.

De Sezione Nuove Proposte telt acht veel minder bekende namen, maar hierbij gaat het dan ook om opkomend talent.

De vijf avonden van Sanremo zijn als volgt ingericht:

 1. Alle 20 Campioni.
 2. 10 Campioni nogmaals en de eerste 4 Proposte.
 3. De overige 10 Campioni en 4 Proposte. Aan het eind van deze avond worden – via een stemming door een mix van tv-kijkers, pers en jury van deskundigen – vier Proposte geëlimineerd.
 4. Op de voorlaatste avond nog eens de 20 Campioni, nu in duet met een door hen gekozen partner. Dan wordt ook de winnaar van de 4 overgebleven Proposte gekozen.
 5. Alle 20 Campioni nu voor het laatst, waarna diep in de nacht eindelijk de winnaar wordt gekozen en Italië over kan gaan tot de orde van de dag.

(Half) Nederlandse presentatrice

Als presentator treedt ditmaal een oud-deelnemer op: Claudio Baglioni, ooit gedefinieerd als ‘de zanger bij uitstek van romantiek en warme gevoelens’. Hij wordt bijgestaan door acteur Pierfrancesco Favino en showgirl Michelle Hunziker. Daarmee staat er ook een stukje Nederland op het toneel, want la bella Hunziker is half Zwitsers en half Nederlands. En de ex van Eros. Ook is ze goed gebekt en in dat opzicht een verademing na de vele welgevormde maar zwijgzame veline die op de Italiaanse tv naast de presentator vooral staan mooi te wezen.

Sanremo winnen in 4 stappen

Wie gaat winnen, is moeilijk te voorspellen. Zo was vorig jaar de zege Francesco Gabbani met zijn cryptische Occidentali’s Karma en dansende aap onverwacht. Maar de ervaring leert dat de liedjes die hoge ogen gooien meestal hetzelfde stramien volgen.

Wil je een kans te maken om Sanremo te winnen, hou je dan aan de volgende regels:

 1. Begin te fluisteren, mompelen of kreunen tegen een flemend deuntje van een orkest onder leiding van een man met André Rieu-haar. De tekst doet er niet toe, zolang met zekere regelmaat maar het woord ‘Amore’ erin voorkomt. Want zoals de inmiddels wat belegen bard Amedeo Minghi het ooit treffend uitdrukte: ‘Sanremo è il Festival dell’amore. E solo l’amore.’

   

Amedeo Minghi op Sanremo
Amedeo Minghi op Sanremo (beeld: YouTube)
 • Terwijl de violen aanzwellen, kun je eindelijk echt gaan zingen. Vergeet daarbij niet om af en toe de ogen te sluiten en je een gepijnigde gelaatsuitdrukking aan te meten, alsof je iets verkeerds gegeten hebt of een scheet je dwars zit.
 • Dan nadert de apotheose en kun je helemaal los. Terwijl op de achtergrond het orkest tekeergaat met toeters en trommels, krijt jij je liefdeskommer uit met de gekwelde hartstocht van een acute buikvliesontsteking. Om het helemaal mooi te maken, kun je daarna uitgeput ineenzijgen.
 • En als je bij dat alles ook nog een knijper op je neus zet, dan is succes gegarandeerd. Het levende bewijs daarvan is Ramazzotti. Hij won er twee keer mee, eerst in Nuove Proposte, daarna in Campioni. Succes!
 • Meer weten over Sanremo 2018 of video’s bekijken? Ga naar de speciale Sanremo 2018-website van de Rai.

  Update: winnaar Sanremo 2018

  Written by Aart Heering

  Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

  Comments

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Reistips Italië 2018: dit zijn dé bestemmingen voor de zomer

  Reistips Italië 2018: dit zijn dé bestemmingen voor dit seizoen

  bella italia afvallen met sonja bakker

  Bella Italia van Sonja Bakker: afvallen met Italiaanse menu’s