in

Italiaans leren: hoe haal je het maximale uit je vakantie in Italië?

Tips om Italiaans leren op je vakantie (beeld: Shutterstock)

Ga je naar Italië op vakantie? Na 1, 2 of misschien wel 3 jaar studie van het Italiaans? Hoe zorg er nu voor dat je die taalstudie optimaal kunt inzetten en na 2 weken in Italië bij thuiskomst kunt zeggen: Ik heb echt veel geleerd!

Het belangrijkste daarvoor is dat je veel Italiaans hoort en praat. En daarvoor is het noodzakelijk dat je in contact komt met andere mensen. Italianen.

Wat kun je doen? Mijn belangrijkste tip: verzamel een beetje moed.

1. Blijf dicht bij jezelf en je interesses

Ga buiten de toeristische paden om kijken of luisteren naar een concert van je eigen interesse in Italië. Houd je van opera? Ga in Italië naar een concert van je favoriete componist en zorg dat je weet hoe je met de bus moet komen op die gekke plek buiten het centrum die niet in je toeristische reisgids staat.

Houd je van Italiaanse muziek? Ga naar een Italiaans festival waar je favoriete muzikant optreed. Je kunt dan met iemand in gesprek raken over een gemeenschappelijke interesse. Die gemeenschappelijke interesse, die moet je proberen op te zoeken. Een Italiaan zal je sympathieker vinden als hij oprecht een interesse voor hardrockmuziek met je deelt en je het kunt hebben over het laatste album van Metallica.

Mijn homeopathische oom heb ik in Florence verwezen naar het Farmacia Santa Novella een historische apotheek met veel medicinale kruidenpotjes, helemaal zijn ding.

Houd je van wielrennen, kijk dan of er ergens een wielergroep is (zoek het woord op: ciclismo + de regio waar je naartoe gaat op internet). Is salsadansen meer je ding? Zoek dan een salsadansavond op. Oké, er zijn daar misschien meer Spanjaarden dan Italianen, maar je raakt in ieder geval makkelijker in gesprek. Als je de interesse maar oprecht deelt.

2. Wees niet die doorsnee toerist

Sommige dingen moet je niet doen. Bevestig niet het stereotype dat Italianen hebben van de Nederlander. Witte sokken in slippers, te korte rokjes, slobberbroeken en een rood verbrande huid.

Italianen houden van elegant geklede mensen. Zorg dat je er verzorgd uitziet en gedraag je serieus. Het voorkomt een hoop negatieve vooroordelen. En dit zorgt er dan weer voor dat je makkelijker met écht contact maakt dat verder gaat dan het uitwisselen van de standaardfrases.

Treed buiten de toeristisch gebaande paden. Er zijn restaurants voor toeristen in de steden, dat zijn die dure op de grote centrale pleinen waar je veel te veel betaalt en in het Engels wordt aangesproken.

TripAdvisor heeft goede tips over waar je lekker lokaal kunt eten. De bekende toeristische dorpjes – Alberobello in Puglia, San Gimignano in Toscane, Bardolino bij het Gardameer – hebben weinig meer met het échte Italië te maken.

Dus doe je reisgids weg, want alle reisgidsen wijzen je naar dezelfde plekjes waar andere toeristen zijn. Je komt dan niet op de mooiste gerestaureerde pleintjes en je hebt meer kans in een situatie te belanden waar niemand je kan verstaan.

Een badplaatsje waar niet veel te doen is en waar je in een verlaten barretje mensen treft die zitten te smachten naar een beetje afwisseling in hun leven. Een grijze buitenwijk. Het leven is tenslotte niet de toeristisch gestileerde foto. Echtheid zit in de rafelige randjes, daar maak je echt contact met mensen.

3. Maximaliseer je contactmomenten

Zorg ervoor dat als je een rondleiding doet, dat je een Italiaanse gids neemt. Ga in een hostel het liefste bij Italianen in huis, sommige taalscholen bieden de mogelijkheid bij een docent in te wonen.

Doe mee aan een Italiaanse workshop en schrijf je in voor een deelname aan een Italiaanse activiteit. Laat je Nederlandse vrienden even achter je en ga er alleen op uit.

Probeer als een local even te leven en dus minder als een toerist. Ga eens naar een sportzaal of naar een dansschool. Probeer ook buiten het toeristische hoogseizoen te gaan.

Vind je dit moeilijk?

Ben je een angstig of voorzichtig type? Neem dan je studieboek mee op vakantie en probeer die standaardzinnen nu eens toe te passen in het echt.

Ga voordat je naar een restaurant gaat nog eens teruglezen wat je kunt verwachten qua taal.

  • Vorrei un bicchiere di vino rosso.
  • Un antipasto della casa.
  • La specialità del cuoco…

De situaties die je eerder hebt geoefend kun je nu in de praktijk brengen. Denk ook aan het hoofdstuk over de weg vragen en een hotel reserveren of informatie vragen bij de VVV.

Laagdrempelig Italiaans leren

En ik heb nog wat meer tips om Italiaans te leren voor je.

Zorg voor Italiaanse muziek in de auto (bijvoorbeeld deze afspeellijst van de juf, of deze top 40-lijst uit Italië) , abonneer je op een podcast en zorg dat je op je tablet een leuke app hebt staan om Italiaans mee te leren.

Vakantiecursus Italiaans

Nieuw: de Vakantiecursus Italiaans van Dit is Italië (foto: Unsplash)

En last but not least. Schrijf je in voor de Vakantiecursus Italiaans van Dit is Italië. Precies de lessen die je nodig hebt voor je komende vakantie naar Italië, zonder de lastige grammatica. We hebben er veel tijd in gestoken om de lessen, oefeningen, video’s en geluidsfragmenten zo leuk en uitdagend mogelijk voor je te maken.

👉 Bekijk nu de proefles of volg onze gratis 🇮🇹 Minicursus Italiaans voor een voorproefje.

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze ook in Italie les mag geven aan buitenlanders.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

beste pasta uit Italië

Waarom Italiaanse pasta de beste pasta is

Songfestival 2021: Zitti e buoni van Måneskin