in , ,

Bella Italia van Sonja Bakker: afvallen met Italiaanse menu’s

Wil jij ook citroenkip of perencarpaccio eten en tegelijkertijd afvallen?

bella italia afvallen met sonja bakker
Sonja Bakker in Bella Italia (foto: Sonja Bakker)

Sonja Bakker, het is een fenomeen. Ze brengt nog steeds nieuwe kookboeken uit, en dit exemplaar over Italië – Bella Italia – is goed getimed want wie wil er aan het begin van 2018 niet ook een paar kilootjes kwijt? Je maakt bij DitIsItalie.nl kans om dit kook- en dieetboek te winnen. Kijk snel onderaan dit artikel wat je moet doen.

Verbeterde weekmenu’s

Sonja’s concept is bekend: ze maakt weekmenu’s en daar moet je je streng aan houden. Er is ruimte voor tussendoortjes, maar per saldo mag je niet veel eten. De recepten vind ik doorgaans ook niet echt inspirerend, het is vaak Hollandse inspiratieloze pot in de trant van broccoli, aardappelpuree en een tartaartje (die je allemaal nauwkeurig moet afwegen).

Mag het iets lekkerder zijn, als je op dieet bent? Als ik zo weinig mag eten, is mijn vereiste dat het wél lekker is wat ik eet. Ik vind het dan ook leuk dat ze een poging doet haar recepten en maaltijden wat op te fleuren.

In dit boek staan enkele Italiaanse recepten die ze dan twee keer in haar weekmenu integreert. Dus in een weekmenu zitten twee Italiaanse maaltijden. Elke dag Italiaans eten, dat gaat Sonja iets te ver.

Ik ben echter blij wat magere Italiaanse recepten bij elkaar te zien en Sonja inspireert me daar best wel in. Zeg nu zelf: citroenkip of perencarpaccio eten en tegelijkertijd wat kilo’s afvallen, dat klinkt toch goed?

Pasta pesto: een van de Italiaanse recepten in Bella Italia van Sonja Bakker
Pasta pesto: een van de Italiaanse recepten in Bella Italia van Sonja Bakker (klik voor een leesbare vergroting)

Verhollandisering

De Italiaanse recepten die er in staan zijn wel wat verhollandst. Zo heet een melanzane parmigiana een ovenschotel (dat is het ook), heet een minestrone een minestronesoep (zoals in veel Nederlandse restaurants), wordt er veel gebruik gemaakt van pesto als smaakmaker (de rode uit een potje, die vind ik vaak veel te zout) en zit er een spelfoutje in (‘pizzaola’ i.p.v. pizzaiola).

Wat ik ook typisch Hollands vind is de gewoonte om Italiaanse kazen te presenteren als borrelkazen die je in blokjes kunt presenteren bij een glas wijn. Dat is een Nederlandse gewoonte, je kunt zoveel meer met taleggio of fontina, het zou leuk zijn om daar een recept mee te zien.

Ook de flinke salade die Sonja als Italiaans presenteert is niet echt Italiaans. Italianen presenteren doorgaans hun salade zonder dressing en met alleen sla. Ze mengen daar geen avocado of olijven door. De tagliatelle bolognese is gelukkig wel goed.

‘Zeg tegen je vrienden dat je aan het sonjabakkeren bent, dat maakt het wat makkelijker.’

De Sonja Bakker-machine

Dat Sonja Bakker een dieetmachine is blijkt wel over het feit dat ze zelf inmiddels ook het werkwoord ‘sonjabakkeren’ gebruikt: ‘Zeg tegen je vrienden dat je aan het sonjabakkeren bent, dat maakt het wat makkelijker.’

Ik zou toch enige schroom moeten overwinnen voordat ik mijn eigen naam als werkwoord gebruik. Maar Sonja doet het op haar manier. Het boek staat ook vol van verhalen van mensen die met behulp van Sonja veel kilo’s zijn afgevallen, het boek mag best als inspiratie dienen. Daarnaast staat dan een foto van Sonja in een tutuutje of poserend voor een oude Fiat.

Slotsom

Wil je wat kilo’s kwijt en hou je je aan de weekmenu’s, dan zul je geheid afvallen. Dit boek is te prefereren boven de eerdere Sonja Bakker-boeken omdat het door Italië is geïnspireerd. En laten we eerlijk zijn: het is volgens mij ook het eerste Italiaanse dieetboek op de Hollandse kookboekenmarkt. Wat best gek is, want iedereen weet dat Italianen slank zijn.

Is Sonja Bakker toch weer avanti, vooruit op de rest, dat moeten we haar nageven. Ook zit er bij het boek een app met de menu’s en een armbandje dat je mooi mag vinden. De app krijgt echter slechte beoordelingen op Google Play. Hij schijnt vaak vast te lopen. Maar goed, dat moet je voor jezelf maar uitvinden.

Winnen?

Voor DitisItalie.nl mogen we een exemplaar van Bella Italia verloten. Wil je kans maken op dit kook- en afvalboek, laat dan een reactie onder dit artikel achter. Uit alle reacties loten we een winnaar.

Bella Italia – bereik je ideale gewicht met Italiaanse weekmenu’s en recepten
door: Sonja Bakker
59 blz.
€ 14,95
Uitgeverij de Zonnestraal, december 2017
ISBN 9789078211396

Koop bij bol.com

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Geschiedenis in Bologna en Italiaans in Utrecht. Ze geeft al 15 jaar Italiaanse les, verzorgde enkele online trainingen van Dit is Italiaans en geeft privélessen via haar taalschool Di' la tua in Schoonhoven.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

festival di sanremo 2018

Sanremo 2018: zo win je het Festival van San Remo

Italiaans recept - geweckte paprika's

Italiaans recept: geweckte paprika’s