in , ,

Tips bij het internetten op vakantie in Italië (en onderweg)

Internetten op vakantie in Italië? (foto: Unsplash)

Wil jij ook op vakantie graag bereikbaar blijven? Tegenwoordig kun je in heel Europa gebruik maken van je mobiele databundel, ook in Italië. Er is een 4G-netwerk en veel hotels, B&B’s en zelfs campings bieden gratis wifi aan hun klanten. Hier zijn enkele slimme tips en trucs om veilig en snel te internetten op vakantie in Italië.

Onderweg naar Italië internetten

In de auto is het al handig om te kunnen internetten. Zo kun je bijvoorbeeld de routebeschrijving via Google Maps of een andere handige app bekijken, terwijl de kinderen achterin een filmpje krijgen.

Deze functionaliteiten zijn echter ook offline te gebruiken zodat je niet in één dag je hele bundel leegtrekt. Zo kun je op Google Maps de kaarten die je nodig hebt downloaden voor vertrek en ook zijn er route-apps die offline werken.

Streamingdiensten zoals Netflix maken het mogelijk om een aantal films te downloaden voor de kinderen. Een bijkomend voordeel is dat je niet afhankelijk bent van de kwaliteit van de internetverbinding.

Deze verbinding is namelijk niet altijd zo snel als je van thuis gewend bent, zeker wanneer je door de Dolomieten rijdt of door een afgelegen gebied zal je 4G-verbinding een stuk langzamer zijn, als er al 4G beschikbaar is.

Veilig internetten in Italië

Het gebruiken van een openbaar wifi-netwerk is niet zonder risico’s. Er zijn namelijk criminelen die het hebben gemunt op gebruikers van publieke netwerken van campings, restaurants en bijvoorbeeld de trein.

De internetcrimineel doet zich voor als het desbetreffende netwerk waar je met jouw apparaat verbinding mee probeert te maken. Op het moment dat jouw laptop of telefoon verbinding maakt met een vervalst wifi-netwerk, zijn al je wachtwoorden en andere gevoelige informatie gemakkelijk bereikbaar.

Om dit te voorkomen, valt het aan te raden om liever geen verbinding te maken met een open wifi-netwerk dat niet is beveiligd met een wachtwoord. Mocht je dit wel doen, voer dan geen persoonlijke gegevens in, zoals inlognamen en wachtwoorden.

Zelfs als je een ‘slotje’ ziet voor de website weet je niet of de verbinding te vertrouwen is. Zet wifi tenslotte altijd uit als je hier geen gebruik van maakt en verbind niet automatisch met bekende netwerken. Het veiligst is het om je eigen 4G-verbinding te gebruiken of een VPN-verbinding te gebruiken.

VPN staat voor Virtual Private Network en zorgt ervoor dat jouw dataverkeer via een versleutelde en beveiligde verbinding naar een externe server wordt gestuurd. Van hieruit gaat het dataverkeer weer terug het internet op, waarbij het IP-adres dat de rest van het internet te zien krijgt verandert. Al het internetverkeer vanaf jouw apparaat is op deze manier beveiligd en geanonimiseerd.

Fair Use Policy

Als jij een Nederlands abonnement hebt waarmee je onbeperkt kunt internetten, kan het zijn dat er in het buitenland andere voorwaarden gelden. In de zogenoemde Fair Use Policy mogen providers andere voorwaarden opleggen, bijvoorbeeld dat je in het buitenland maar maximaal 12 of 14 GB mag gebruiken.

Wanneer je jouw bundel gebruikt om te Netflixen of filmpjes te streamen op YouTube, zit je hier sneller aan dan je wellicht zou denken. Een andere limiet die je provider kan stellen is hoelang je jouw Nederlandse abonnement in het buitenland mag gebruiken.

Tijdens een vakantie naar Italië zal dit geen problemen opleveren, maar als je bijvoorbeeld van plan bent om lange tijd te gaan backpacken of de helft van het jaar in Italië door wilt brengen wel.

Zo mag een provider kosten in rekening brengen als ze vaststellen dat je jouw Nederlandse abonnement langer dan 4 maanden achtereen in het buitenland gebruikt. Als je kunt aantonen dat je hier een goede reden voor hebt, bijvoorbeeld omdat je voor je werk veel tijd doorbrengt in het buitenland, mogen de kosten niet verhoogd worden.

Kosten besparen op internet

Doordat internetproviders tegenwoordig geen extra kosten rekenen om binnen Europa van je bundel gebruik te maken, is het al stukken voordeliger om te internetten op vakantie. Wel kunnen hier dus restricties aan verbonden zitten.

Het is soweso handig om de functie dataroaming alleen aan te zetten als je wilt internetten en deze vervolgens weer uit te schakelen. Zo voorkom je dat je de hele tijd internet verbruikt doordat je appjes binnenkrijgt of je je social media-profielen nog open hebt staan. Hou er rekening mee dat je op vakantie waarschijnlijk niet doorlopend op een wifi-netwerk zit zoals thuis of op je werk.

Zet het automatisch updaten en synchroniseren van je Facebook, Twitter en andere apps uit en stel je e-mail zo in dat je berichten niet automatisch worden opgehaald. Ook kun je instellen dat grote bestanden niet automatisch gedownload worden. Zo gebruik je jouw internet alleen waarvoor je het echt nodig hebt. En voorkom je alsnog hoge kosten doordat je extra databundels aan moet schaffen.

Lokale simkaart

Als je wel wilt internetten op 4G, maar niet wilt bijbetalen bij je eigen provider om extra te internetten in het buitenland, is het aanschaffen van een lokale simkaart ook een goede optie.

Bepaal waarvoor je het internet wilt gebruiken om vast te stellen hoeveel data je vermoedelijk nodig hebt. Hierdoor voorkom je dat je te veel betaalt voor MB’s die je niet gebruikt of dat je aan het eind van de vakantie data tekortkomt. Vragen om een simkaart met data doe je in Italië zo: ‘Una SIM ricaricabile con solo internet, per favore’.

Heb je zelf nog tips voor internet op vakantie? Laat dan hieronder jouw reactie achter.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Anna Del Conte On Pasta

Anna Del Conte on Pasta

De 3 mooiste autoroutes in Trentino