in , ,

Top 5: beste Italiaanse kookboeken

Welke Italiaanse kookboeken moet je écht hebben?

de beste italiaanse kookboeken

De beste Italiaanse kookboeken kiezen, da’s nog niet makkelijk. Er zijn tanti, maar dan ook tanti kookboeken op de markt. Er zijn de buitenlandse topkoks, zoals Jamie Oliver. De Nederlandse ramsj met recepten van onduidelijke herkomst. Historische kookboeken en de echte dikke bijbels zonder plaatjes. En dan is er de meest prangende vraag: wat is nou écht Italiaans?

Ik geef je mijn top 5 van kookboeken die in het Nederlands beschikbaar zijn. Maar laat ik dit vast verklappen: de schrijvers zijn allemaal Italianen.

beste Italiaanse kookboeken: zilveren lepel
1. De zilveren lepel 

De zilveren lepel. De papieren versie is een dikke pil van zo’n vijfhonderd pagina’s met weinig plaatjes. Maar dit zijn de echte klassiekers. Italiaans zoals het heurt. Als je je toch wilt verlekkeren aan plaatjes kun je de website bezoeken of Il cucchiaio d’argento volgen op Facebook. Deze zijn echter alleen beschikbaar in het Italiaans.

In dit boek (maar ook in nummer 2, dat eigenlijk een gedeelde eerste plaats heeft) vind je alle gangen. Primi (voorgerechten) secondi (hoofdgerechten) contorni (bijgerechten) en dolci (toetjes). Waarom is dit kookboek nou zo goed?

Je vindt er alle klassiekers in. Tagliatelle al ragù, niet spaghetti bolognese. De échte smaken. Niet iets moderns met wat mascarpone erdoorheen om het Italiaans te maken. De keuken van een échte Italiaanse nonna. Overgeleverd door generaties omaatjes. Geen gelikte fotootjes die bij een online beeldbank zijn gekocht, maar inhoud. De liefde voor koken gaat door de maag. Net als bij nummer twee.

Koop bij bol.com

beste Italiaanse kookboeken: koken con amore
2. Koken con amore

Koken con amore van Sophia Loren. Inderdaad, die actrice. Maar die wist ook best wel wat van de Italiaanse klassieke keuken. En Italiaans koken kun je het beste leren van een Italiaanse kok. Ook al is ze geen televisiekok, zoals we die tegenwoordig kennen.

In de jaren 70 kwam dit boek uit, dus dit kookboek is ook voor de klassiekers. Niet voor moderne gerechten of vernieuwende ideeën. Maar wat goed is, daar moet je niks aan veranderen. Ook hier geen gelikte moderne foto’s, maar de ouderwetse belabberde food photography uit de jaren 70. Maar wél met de prachtige Sophia Loren.

Koop bij bol.com

De beste Italiaanse kookboeken voor pizza, pasta en dolci

Nummer drie, vier en vijf zijn gereserveerd voor specialistische kookboeken. Zij staan eigenlijk allemaal op een gedeelde nummer drie. Het zijn een pizzakookboek, een pastakookboek en een bakboek met voornamelijk dolci (zoetigheden).

Dit zijn wat modernere kookboeken, want ze zijn gericht op dat wat de Nederlanders het beste kennen uit Italië. Pasta, pizza en taart. Ze zijn wat gelikter. Met goede fotografie waarbij je je aan elke pagina kunt verlekkeren. En eerlijk is eerlijk. Dat doe ik ook graag.

beste italiaanse kookboeken: Bloem, water gist, zout, passie
3. Bloem, water gist, zout, passie

Voor pizza kun je het beste terecht bij het kookboek van Italiëplein. Zij hebben het officiële pizzaboek van de Napoletaanse pizzavereniging vertaald en dit is dan ook hét klassieke werk waar de Italiaan zich zelf ook op beroemd. Bloem, water, gist, zout, passie. Zo heet het boek. Ook als je thuis geen houtoven hebt is het heel leuk om aan de slag te gaan met goede, verrassende recepten.

Koop bij bol.com

beste italiaanse kookboeken: pasta van carluccio
4. Pasta van Carluccio

Voor pasta kun je het beste terecht bij Carluccio. Zijn boek heet dan ook simpelweg Pasta. Het is een van de beste Italiaanse kookboeken die je kunt krijgen om deegwaren te bereiden.

Bij de Italiaanse keuken denken veel Nederlanders toch dááraan. Carluccio is wél een bekende tv-kok. Hij maakte programma’s op de BBC met die andere topkok Gennaro Contaldo die het helaas niet heeft gered in dit rijtje.

Koop bij bol.com

beste italiaanse kookboeken: het italiaanse bakboek van sarena solari
5. Het Italiaanse bakboek

Het laatste kookboek is half Hollands, half Italiaans en is het Italiaanse bakboek van Serena Solari. De winnares van Heel Holland Bakt van vorig jaar. Zij maakte een kookboek vol met échte Italiaanse taarten, koekjes en brood.

Sinds zij deze wedstrijd won, geeft zij ook bakworkshops en organiseert ze culinaire reizen naar Italië. Mijn favoriete taarten: de torta di rose en de amandel-amarettitaart.

Koop bij bol.com

Oneerlijk?

Goed, dat was ‘m. Mijn top vijf van de beste Italiaanse kookboeken. Wie hebben het allemaal niet gered? Giorgio Locatelli (te dik boek, beetje ontoegankelijk), Gennaro Contaldo, Gino d’Acampo, Ursula Ferrigno (hadden ook gekund), Massimo Bottura (niet echt geschikt voor de hobbykok, te ingewikkeld), Pellegrino Artusi (te historisch). Het leven is oneerlijk.

En dan de topkoks die eigenlijk al waren uitgesloten van de race voordat ze er aan waren begonnen. Omdat ze geen Italiaan zijn. Jamie Oliver. Nigella Lawson. Janny van der Heijden met haar leuke pastaboek. De regionale kookboeken over Apulië, Toscane, Piëmont of Sicilië. Risotto-kookboeken, viskookboeken. Te specialistisch.

Wat zijn de beste Italiaanse kookboeken volgens jou?

Ben ik écht over de schreef gegaan? Laat het me dan weten in een reactie en motiveer waarom jouw favoriete Italiaanse kookboek op nummer één had moeten staan.

Foto pasta paperdelle: Ernesto Andrade (Flickr)

Written by Lotje Lomme

Lotje Lomme studeerde Italiaans in Utrecht en Geschiedenis in Bologna. Ze haalde in 2017 haar C2-certificaat bij de Universiteit van Siena en heeft 8 jaar Italiaanse les aan Nederlanders gegeven. Ze is gecertificeerd DITALS docente, wat betekent dat ze in Italië les mag geven aan buitenlanders. Lotje verzorgde de cursus Dit is Italiaans voor beginners.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elektrische Vespa Elettrica

De Vespa gaat nu echt zoemen

McDonald's Italië introduceert de Nutella Burger

McDonald’s Italië introduceert de Nutella Burger