in , , ,

Top 10 Italiaanse zomerbestemmingen volgens Airbnb

Villasimius op Sardinië is een van de mooiste zomerbestemmingen op Italië volgens Airbnb
Villasimius op Sardinië is een van de mooiste zomerbestemmingen op Italië volgens Airbnb (foto: Unsplash)

Negen badplaatsen en maar één stad(je) in de bergen. Dat zijn dit jaar de 10 meest populaire Italiaanse zomerbestemmingen. Althans volgens Airbnb. Het platform dat wereldwijd verhuurders en toeristen met elkaar in contact brengt, heeft een lijst opgesteld van de locaties waar de meeste vraag naar is. Het resultaat is natuurlijk niet representatief voor alle toeristische verkeer, omdat het een specifiek soort toerisme betreft.

Cultuursteden, waar bezoekers vaak maar kort blijven en een hotel nemen, ontbreken op de lijst. In het Italiaanse binnenland en in de bergen zijn agriturismi populair en datzelfde geldt voor de campings rond de Noord-Italiaanse meren. Maar dat maakt de lijst van Airbnb op zich niet minder interessant. Het blijft een nuttige suggestie voor bestemmingen om ook eens uit te proberen, of juist niet.

Waar de Italianen gaan

Het onderzoek betreft zowel buitenlandse als Italiaanse toeristen, waarbij die laatsten vermoedelijk wel de meerderheid uitmaken. (Zo zie je ook waar Italianen zelf hun vakantie bij voorkeur doorbrengen.) Tenslotte brengt meer dan 4 op de 5 Italianen zijn vakantie in eigen land door, zeker dit jaar nu de coronacrisis is gevolgd door de onzekerheden van oorlog, inflatie en dure benzine. 

Sommige plaatsen op de lijst zullen de meeste buitenlanders daarom weinig zeggen, terwijl ze voor Italianen overbekend zijn. Daarbij komt dat de Airbnb-formule in Italië erg populair is. De meeste Italiaanse vakantiegangers hebben liever een dak boven hun hoofd dan een tentzeil, waaronder het met name in het zuiden behoorlijk warm kan worden.

Sardinië wint ook hier

Net als bij het overzicht van de mooiste stranden van Italië, wint ook bij de Airbnb-klanten Sardinië met glans. Maar liefst 3 van de 10 topbestemmingen liggen op het eiland, en alle drie aan zee.

Inderdaad ligt in augustus half Rome op een Sardijns strand, wat op zich een goede reden is om er dan juist ver vandaan te blijven. Maar het voor- en naseizoen op Sardinië is schitterend, en veel goedkoper.

Ook de overige plaatsen op de lijst liggen aan of dicht bij zee en het bedrijf kan dan ook tevreden melden dat begin juni driekwart van het aanbod op minder dan 5 kilometer van zee al besproken was. Dan nu hier de ‘top 10’:

1. Villasimius

Torre di Porto Giunco, Villasimius (foto: Unsplash)

Een opeenvolging van helderwitte, Caribisch aandoende stranden en een beschermd maritiem natuurgebied in het zuidoosten van Sardinië. Op de wereldranglijst van Airbnb op de derde plaats na Bodrum en Ibiza.

2. Noto

Het barokke Noto op Sicilië (foto: Unsplash)

Onder cultuurliefhebbers bekend als de parel van de Siciliaanse barok, maar verder ook een gezellig stadje met ruime stranden in de nabije omgeving.

3. Orosei

Golf van Orosei op Sardinië
Golf van Orosei op Sardinië (foto: Unsplash)

Ook aan de Sardijnse oostkust maar verder noordwaarts. Met het schitterende strand Cala Gonone en naar het binnenland de woeste heuvels van de Gennargentu en het Nationaal Park Orosei.

4. Porto Santo Stefano

Porto Santo Stefano, een van de mooiste zomerbestemmingen volgens Airbnb (foto: Unsplash)

Kustplaats in de Maremma, het zuidwesten van Toscane. Geliefd vanwege de vele vrije stranden langs de Lagune van Orbetello. De bekendste: La Feniglia en La Giannella.

5. Santa Teresa Gallura

Valle dell’Erica, Santa Teresa Gallura, Sardinië (foto: Unsplash)

Weer op Sardinië, ditmaal op de uiterste noordpunt, met zicht op Corsica. Mooie stranden en sprankelend nachtleven. Vlakbij de mondaine Costa Smeralda.

6. Marina di Ravenna

Marina di Ravenna, de enige bestemming aan de Adriatische kust die de lijst van Airbnb haalde (foto: Wikimedia)

Klassieke badplaats aan de Adriatische kust. De Riviera Romagnola blijft met haar vermaarde strandvertier bezoekers trekken uit binnen- en buitenland.

7. Procida

Het kleurrijke Procida is in 2022 de verrassende Culturele Hoofdstad van Italië (foto: Unsplash)

Het kleinste van de drie eilanden in de Baai van Napels, na Ischia en Capri. Was vooral een lokale bestemming, maar is dit jaar Culturele Hoofdstad van Italië en daardoor extra populair.

8. Paestum

Verbazingwekkend Paestum in zuidelijk Campanië (foto: Unsplash)

Cultuur en strand in het zuiden van Campania. Wereldvermaard door zijn antiek-Griekse tempels, maar tevens een badplaats met veel tweede huizen die ‘s zomers worden verhuurd.

9. Aosta

Stadspoort van Aosta, de stad van Augustus in de bergen (foto: Unsplash)

Antiek stadje in het uiterste noordwesten van Italië, ideaal voor een bergvakantie. Aan het eind van de prachtige Val d’Aosta, met ski- en wandelgebieden als Pila en Courmayeur aan de voet van de Mont Blanc.

10. San Vito Lo Capo

San Vito Lo Capo: een van de mooiste stranden op Sicilië (foto: Unsplash)

Populaire badplaats aan de noordoostpunt met mooie stranden, als dat van het natuurreservaat Lo Zingaro. Trekt in de tweede helft van september veel internationaal publiek tijdens het Couscous Festival.

Bron: Airbnb

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Italië-experts vertellen hun beste tips voor je vakantie in Italië

De beste tips van 14 Italië-experts om het meeste uit je vakantie te halen

beste Italiaanse kookboeken

13 Italiaanse kookboeken die je in de kast moet hebben staan