in , ,

Column: zo herken je goed Italiaans ijs

IJs. Het is een van de weinige dingen waar je me ’s nachts voor wakker kunt maken. ’s Zomers én ’s winters. Italië is wat dat betreft een waar paradijs voor mij. Waar kun je lekkerder ijs eten dan hier in het land van gelati? En over het algemeen is een ijsje zo gehaald: een gelateria, met die grote bakken prachtig gepresenteerd ijs in allerlei kleuren en smaken, is nooit ver weg.

IJsjes eten makkelijk? Echt niet!

Zeker bij de temperaturen die bij hoogzomer horen, is het dus niet zo moeilijk om een verkoelend ijsje te vinden. Zou je denken. Als Nederlander dan. Want mijn jarenlange ervaring met Italianen heeft geleerd dat het niet altijd zo makkelijk is als je verwacht.

En als je dan je leven deelt met een man die uit een streek komt waar men net zo makkelijk een ijsje eet als een kopje koffie drinkt, gaat aan het eten van een ijsje met hem een zoektocht vooraf waarbij je veel moet afzien. Letterlijk.

Gelateria artigianale

Allereerst ga je niet zomaar een bar of ijssalon binnen waar ijs verkocht wordt. Nee. Op het uithangbord boven de deur moet gelateria artigianale geschreven staan. Het teken dat het ijs dat verkocht wordt echt zelfgemaakt is.

Niks geen poedertjes in water of melk, maar pure ingrediënten om het ijs mee te maken. Er zijn dan al heel wat zaken die meteen afvallen. Klaar met de selectie zou je denken. Niks daarvan, dit was pas de eerste fase.

IJsschep of ijsspatel

Als het ijs op het eerste gezicht wel oké lijkt – vraag me niet hoe je dat kunt zien – komen we aan het volgende punt op de checklist. Hoe worden de ijsjes gemaakt: met een ijsschep om bolletjes op het hoorntje te zetten of met een ijsspatel? 

En hoewel iedereen buiten Italië in ‘bolletjes ijs’ denkt, is dat hier niet zo voor de hand liggend. Meestal wordt een ijsje kunstig op het hoorntje gespateld. En echtgenoot heeft daar een absolute voorkeur voor.

Een hoorntje met bolletjes ijs kan hem echt niet bekoren. Dat is geen écht ijsje volgens hem en geen haar op zijn hoofd die er aan denkt om zoiets te eten. In Venetië misschien – ‘omdat ze daar niet beter weten’ – maar verder is het absoluut ‘not done’.

Het komt dus voor dat hij een onbekende ijssalon met een misprijzende uitdrukking op zijn gezicht weer uitloopt als hij merkt dat er geen ijsspatel aan te pas komt. Een ietwat beledigde gelatiere achterlatend, die achter de toonbank al klaar stond om hem te bedienen.

De meesterproef

Als de gelateria aan de eerste voorwaarden voldoet, volgt de allerbelangrijkste: de smaak van het ijs. En dat kan je met recht een meesterproef noemen. Een proef gebaseerd op de 2 smaken die mijn ijsexpert al zijn hele leven hiervoor gebruikt: chocola en hazelnoot.

Is de chocola wel echt chocola? De hazelnoot echte hazelnoot? Is er geen spoortje water te ontdekken? Stiekem geen zakje poeder gebruikt? Goed van smaak en precies zoals hij het wil? Nee? Dan hoeven we geen nieuw adres aan onze ijslijst toe te voegen.

Maar bij een ‘ja’, is het vervolgens ook echt ‘ja’. Dan is zelfs een halfuurtje in de auto zitten om een lekker ijsje te eten geen enkel probleem en genieten we iedere keer weer van een nieuwe smaakcombinatie.

Waslijst aan adresjes?

Je zou denken dat die ijslijst met de jaren langer en langer wordt. Maar niks is minder waar. Het is een zeer dynamische lijst. Bij een eerste misser op welk vlak dan ook, krijgt de ijssalon het voordeel van de twijfel. Bij de tweede misser wordt het adres echter zonder pardon geschrapt. En duurt het heel lang voordat echtgenoot de gelateria een nieuwe kans gunt.

Want zoals het een echte Italiaan betaamt, blijft goede kwaliteit een eerste vereiste. Ook bij het eten van ijsje!

Nog even de kenmerken van een goede Italiaanse ijssalon op een rijtje

  1. Een bord bij de ingang waarop gelateria artigianale staat geschreven.
  2. Het Italiaanse ijs moet op het hoorntje worden gespateld, bolletjes zijn not done.
  3. De smaken chocolade en hazelnoot moeten écht naar chocolade en hazelnoot smaken.

Myrthe Claus

Geschreven door Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

12 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Wat is er zo bijzonder aan Italië?

Val Gardena in de Dolomieten

Ontdek deze zomer Val Gardena in de Dolomieten