in , ,

Vinitaly 2018

vinitaly 2018
Vinitaly 2018 (foto's: Photo Ennevi-Veronafiere)

Als je aan Italië denkt, denk je misschien in eerste instantie aan pasta, pizza’s of mooi weer. Dat is ook wat Italië je rijkelijk te bieden heeft, maar wist je ook dat er in Italië maar liefst zo’n anderhalf miljoen hectare aan wijgaarden is? En dat dat vergelijkbaar is met drie miljoen voetbalvelden of 2.000 Olympische zwembaden? Niet zo vreemd ook dat er in ‘het land van de wijn’ een enorme wijncultuur is ontstaan met als kers op de taart: Vinitaly.

Wijnstad Verona

Vinitaly is een jaarlijks terugkerende wijnbeurs in Verona waar Jan en alleman op afkomt. Ieder jaar in april verandert de stad in een Walhalla voor de wijnliefhebber. Wijnboeren vanuit heel Italië komen een aantal dagen bij elkaar om hun nieuwste pareltjes onder ogen te brengen. Het is enorm. Enorm is nog bijna zacht uitgedrukt. Met meer dan 4.000 stands en rond de 150.000 medebezoekers zou je denken dat je als sardines in een blik uit een glaasje rood of wit staat te nippen, maar dat valt best mee.

vinitaly 2018

Italiaanse gezelligheid

Het evenement is eigenlijk opgedeeld in twee delen. De échte beurs, waar zelfs busjes tussen de verschillende hallen rijden om bezoekers van alle gemakken te voorzien, én het feest in de stad Verona zelf. De straten rondom de Arena vullen zich een aantal dagen met mensen die niet per se verstand hebben van wijn, maar wel van gezelligheid. Want dat is het vooral: gezellig.

Op pad met de buurjongen

De eerste keer dat ik ging dacht ik: ‘Wat heb ik daar te zoeken?’ Tuurlijk, een goed glas wijn gaat er bij mij altijd in, maar om nou een beurs te bezoeken tussen allemaal specialisten die keurig het geproefde slokje ook uitspugen om daarna te zeggen dat de ‘afdronk’ zo fijn is of dat er ‘tonen van vanille en grapefruit’ in de wijn voorkomen? Nee, dat was niets voor mij. Toch werd ik door mijn Italiaanse buurjongen meegenomen naar de beurs. Hij verzekerde me dat als ik één keer geweest was, ik nooit weer anders wilde.

Ik was verkocht

Om een lang verhaal kort te maken: hij had gelijk. Bij aankomst was ik al verkocht. Ik kreeg een paars tasje voor om mijn nek. Hier kon ik, als ik even wilde pauzeren, mijn glas precies indoen. We wandelden door de straten van Verona en hoorden klanken van Eros Ramazzotti en Andrea Bocelli. Op iedere straathoek stonden jongemannen in net wat te strakke overhemden met hapjes en bij ieder wijnhuis kon je je glaasje laten bijvullen. De hele stad rook naar wijn, kaas en gelukkige mensen, want: dat waren we.

Vinitaly 2018: van 15 t/m 18 april

In het Italiaanse voorjaarszonnetje met een heerlijk glas witte scaia en bijpassende hapjes. Wat wil een mens nog meer! Dit jaar is Vinitaly van 15 tot en met 18 april. Mocht je je nou ook eens willen onderdompelen in de Italiaanse wijncultuur, schroom dan niet en ga gewoon kijken. Er is voor ieder wat wils. Bovendien: Verona heeft ook geweldige andere restaurantjes met Italiaanse biertjes die we ook niet mogen vergeten. Ik heb er nu zin in!

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse kunstwerken - De Mona Lisa van Leonardo da Vinci

6 Italiaanse kunstwerken die je zeker weten kent

Italiaanse politiek Proeftuin Italië

Italiaanse politiek: Proeftuin Italië