in , ,

Tulipark: de Keukenhof in Rome

Tulipark Rome
Tulipark: de Keukenhof in Rome (foto's: Aart Heering)

Het begin van de lente is in de Romeinse buitenwijk Centocelle passend Nederlands gevierd. Op 21 maart – vijf dagen eerder dan gepland, vanwege de aanhoudende warmte – werd daar onder een stralende zon het Tulipark geopend, een kleurenexplosie van 360 duizend (uiteraard) uit Nederland geïmporteerde tulpen. Om de Nederlandse atmosfeer te versterken is het 26 duizend vierkante meter grote terrein opgefleurd met een miniatuur windmolen, een reusachtige klomp en een friettent.

Ingezegend

De openingsceremonie was ontroerend: een paar korte speeches, het doorknippen van het lint door de Nederlandse waarnemend ambassadeur, oud-Hollandse volksdansen waarvan ik het bestaan nimmer had vermoed, kunsten van plaatselijke acrobaten en natuurlijk, want we zijn nu eenmaal in Rome, de zegening door een uit Brazilië afkomstige geestelijke, die de wijwaterkwast zo energiek hanteerde dat alle tulpen wel een druppeltje heilig vocht lijken te hebben ontvangen.

Het loopt storm

Op het eerste gezicht lijkt dit als Romeinse Keukenhof aangeprezen bloemenpark niet heel veel op het Nederlandse origineel. Dat heeft ook te maken met de omgeving van hoge flats en verlopen bongerds. Maar aan de andere kant, waar elders vind je binnen de Romeinse bebouwde kom een braakliggend perceel van twee en een half bunder?

De Romeinen malen er niet om. Meteen na de opening liep het al storm en de reacties zijn onverdeeld positief, zoals blijkt uit deze video van stadsblad Roma Today. Een uitje tussen de bloemen is voor veel bewoners van de grootstad nu eenmaal een verademing. Je kunt er nog een paar tulpen aan overhouden ook: elke bezoeker mag daarvoor twee bollen meenemen en je kunt tulpenbloemen kopen voor één euro per stuk, heel wat minder dan je je hier bij de bloemenstal betaalt.

Geluk bij een ongeluk

Voor de organisatoren, drie Siciliaanse broers die een bollen- en bloemenkwekerij bestieren in de buurt van Caltanisetta, is dit de tweede keer. Vorig jaar was het nog een gok, maar toen kregen ze onverwacht de wind in de zeilen door wat eerst een betreurenswaardig voorval leek. Onverlaten hadden met grof geweld een groot aantal bollen uit de grond geropt. Daarvan werd vervolgens op de Facebookpagina van Tulipark verontwaardigd verslag gedaan en dat werd prompt overgenomen door de Italiaanse pers als het zoveelste voorbeeld van publiek wangedrag en vandalisme.

Zodoende kwam het eerste Tulipark zelfs terecht op de voorpagina van de Corriere della Sera en bleven de bezoekers binnenstromen. Wat je noemt een geluk bij een ongeluk! Het Tulipark is zodoende al bij veel Romeinen al bekend en werd daarom dit jaar ook in de pers al ruim tevoren aangekondigd, zodat de organisatoren dit jaar zo’n 100.000 bezoekers hopen binnen te halen.

Holland-promotie

Mooi meegenomen daarbij is, dat het ook een leuke gelegenheid is voor een beetje Holland-promotie. Nederland voert jaarlijks voor een slordige half miljard euro aan bloemen en planten uit naar Italië, waarvan 50 miljoen aan bollen. En dat willen we graag zo houden. Een beetje goede sier met een ’typisch Nederlands’ tulpenpark in de Italiaanse hoofdstad kan daarom zeker geen kwaad.

Het Tulipark ligt aan Via dei Giordani 73 in Rome en is geopend tot begin mei. De entree bedraagt 6 euro en in het weekend, met muziek en dans, 8 euro. Meer info: www.tulipark.it.

Written by Aart Heering

Woont al meer dan 30 jaar in Italië, waarvan 20 als journalist en 12 als medewerker pers en politiek van de Nederlandse ambassade in Rome. Is sinds mei 2022 weer werkzaam als journalist. Actief lid van de Gruppo del Gusto, de gourmetgroep van de buitenlandse persvereniging in Rome.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Duomo Milaan

Milaan is in, Milaan is hip, Milaan is zelfs mooi!

Paul, Wendy en kinderen

Column: wij vertrekken naar Italië!