in

Wild Geraas 2.0: Sinterklaas in Italië en de rest van de wereld

Een ontdekkingsreis naar het ontstaan van deze Europese traditie

Sinterklaas in Italië
Sinterklaas in Italië (bron: still Wild Geraas 2.0)

Wist je dat Sinterklaas ook in Noord-Italië wordt gevierd? Mét Zwarte Pieten (al heten ze daar anders)? De viering van 5 december is dan ook geenszins exclusief een Nederlands feest. En al helemaal niet bedacht door de schoolmeester Jan Schenkman. Die heeft er alleen de invulling aan gegeven zoals we het feest anno nu vieren.

Journalist Arnold-Jan Scheer liet ons in zijn documentaire Wild Geraas al de oorsprong van het sinterklaasfeest zien. Een heidens feest dat in grote delen van Europa wordt gevierd en dat de Katholieke Kerk weliswaar enigszins kon kerstenen, maar dat altijd heidense elementen wist te behouden.

Zo vieren ze 'Sinterklaas' op Sardinië
Zo vieren ze ‘Sinterklaas’ op Sardinië (bron: still Wild Geraas 2.0)

Reizen met de Duivel

In deel 2 van Wild Geraas, dat als titel ‘Reizen met de Duivel’ heeft meegekregen, duikt Scheer nog diepen in de traditie. Hij laat beelden zien die hij onder andere in Noord-Italië, op Sardinië, in Kroatië, Tsjechië en zelfs in Afrika heeft gefilmd. En overal zien we narren, tricksters of duivels die door vermomde mannen met roetzwarte gezichten worden gespeeld.

De viering van Sinterklaas in Noord-Italië
De viering van Sinterklaas in Noord-Italië (bron: still Wild Geraas 2.0)

Versterken van gemeenschapsbanden

Op veel plekken blijkt het sinterklaasfeest verrassend overeen te komen met dat van ons. Sinterklaas komt weliswaar niet aan met de stoomboot en zijn begeleiders zijn geen vrolijke kindervrienden, maar toch. Het feest verbindt jong, oud en hele gemeenschappen met hun dode voorouders. In Wild Geraas deel 2 blijkt dat het niet zo maar een kinderfeestje is, maar evolutionair is ontwikkeld om gezins-, dorps- en gemeenschapsbanden te versterken.

De trailer van Reizen met de Duivel – Wild Geraas 2.0:

Crowdfunding

Scheer betoogt dat we moeten stoppen met het demoniseren van een volksheld, maar dat we ons in het immateriële erfgoed moeten verdiepen om zo dichter tot elkaar te komen.

Op dit moment wordt de nieuwe documentaire van Arnold-Jan Scheer nog gecrowdfund. Je hebt nog een week om bij te dragen het benodigde bedrag van 15.000 euro te bereiken.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italia, grande amore

Italiaanse serie: 1993