Een goede basis voor een truffelgerecht is een truffelboter van verse truffel. Een luxe voor hen die in landelijk Italië wonen en een truffelhond of een truffelvarken hebben. Alle anderen zijn aangewezen op de specialiteitenwinkel (of op een aardige buurman, natuurlijk).
Hoe dan ook: met truffelboter maak je een heerlijk pastagerecht. En duur hoeft het niet te zijn.
Zo maak je truffelboter
Wrijf de truffels fijn door een zeef en vermeng ze met de eierboter. vorm tot een rol en wikkel in alu-folie. laat opstijven in de koelkast.
Zorg dat de boter zacht is, maar niet vloeibaar. Rasp en meng het en zet er eens potje conserventruffelboter naast en je zult merken dat die twee eigenlijk weinig met elkaar te maken hebben.
De truffelboter voeg je het best toe op het laatst, anders ruikt wel de hele keuken naar truffel, maar er blijft op het bord weinig van over.
Truffelboter: 5 tot 10 gram per 100 gram pasta
Zo kun je de truffelboter goed op het laatst toevoegen aan een pasta of risotto. Houd dan wel rekening dat je de hoeveelheid boter en of olie in de bereiding van het gerecht wat hebt beperkt vanwege deze toevoeging.
Voor een gerecht is een toevoeging van ongeveer 5 tot 10 gram zomertruffel per 100 gram pasta of als boter over of door het vlees, voldoende. Meer kan natuurlijk ook, maar dan gaat het wél in de papieren lopen.
Niet goedkoop, maar ook niet veel nodig
Afgelopen zomer kostte truffel in Italië € 100 per kilo. In een gerecht als dit heb je slechts voor zo’n 1 tot 2 euro truffel per persoon nodig.
Buon appetito!
Comments