in

Italiaanse serie: 1993

Let’s Make Italy Great Again!

1993 is het rechtstreekse vervolg op de Italiaanse politieke thriller 1992, die ruim twee jaar geleden al uitkwam. In deze nieuwe serie van acht delen van een uur volgen we de ineenstorting van het oude politieke systeem (de ‘Eerste Republiek’) en de pogingen van nieuwe politici om hun macht te doen gelden (de ‘Tweede Republiek’). De personages uit het eerste seizoen zijn terug, aangevuld met een aantal nieuwe. Ken je Luca, Leo, Pietro en Veronica nog?

Het begin van de jaren 90 was een chaotische tijd in de Italiaanse geschiedenis. Corruptie tierde welig en was diep in de staat en de politieke partijen doorgedrongen. Onderzoeksrechter Antonio Di Pietro maakte er zijn levenswerk van om ondernemers en politici voor het gerecht te krijgen, en kreeg en passant ook nog eens met de maffia te maken. De operatie waarbij tientallen politici achter de tralies belandden en politieke partijen werden opgeheven, kreeg naam Mani Pulite (Schone Handen).

De trailer van 1993 (met Engelstalige ondertiteling):

De personages

De makers van de serie over deze periode hebben ervoor gekozen om een paar personages te volgen, die allemaal op hun eigen manier in het tijdperk vervlochten zijn. De belangrijkste zijn Leonardo Notte (gespeeld door Stefano Accorsi), een ex-reclameman die graag wil werken aan de entree van Berlusconi in de politiek, maar die ook naar de gevangenis moet voor moord. En dan is er Pietro Bosco (Guido Caprino), een alcoholist en een jongen van de straat, die carrière maakt als politicus voor de Lega Nord en zo geconfronteerd wordt met de machtsspelletjes in de politiek. Ook zien we Veronica Castello (Miriam Leone) terug, die alles over heeft voor een succesvolle tv-carrière, maar zich uiteindelijk tot de partij van Berlusconi aangetrokken voelt. De agent Luca Pastore (Domenico Diele) is besmet met HIV, maar dat neemt niet weg dat hij zich vastbijt in de zaak om de schuldigen aan corruptie voor de rechter te krijgen. Bibi Mainaghi (Tea Falco) probeert het bedrijf van haar vader uit de hoek te houden waar de klappen vallen, maar als ze hoort dat haar vader geen suïcide heeft gepleegd, maar vermoord is, besluit ze mee te werken met justitie.

Veel tijd aan herhaling van de gebeurtenissen in 1992 wordt er niet besteed. De verhaallijnen gaan direct verder, waarbij het lastig kan zijn om te volgen waar de personages ook alweer mee bezig waren (vooral als je de eerste serie al lang geleden hebt gezien).

italiaanse serie 1993

Forza Italia

Interessant aan 1993 is dat we getuige zijn van de opkomst van Forza Italia van mediaman Silvio Berlusconi. Een initiatief dat in die tijd eigenlijk niemand serieus neemt. ‘Berlusca’ zou vervolgens twintig jaar de Italiaanse politiek domineren (en misschien gaat hij er nog wel een hele tijd mee door?).

Voor de liefhebbers van series als House of Cards is dit smullen. Het gaat wel snel, dus als je niet zo bekend bent met de Italiaanse politiek in deze tijd, is het opletten. Maar gelukkig is er ook zonder speciale belangstelling voor politiek genoeg te genieten: intriges, verraad, moord en macht, om maar eens wat te noemen.

En dat alles tegen de achtergrond van de Italiaanse steden in de jaren 90. Het is mooi gefilmd met veel aandacht voor kleding, auto’s en accessoires die het verhaal in de tijd plaatsen. De soundtrack met herkenbare muziek uit die tijd maakt het helemaal af.

De serie eindigt met Berlusconi die tussen de zijnen het ‘volkslied’ van Forza Italia zingt.

Graag had ik de serie op hoge resolutie op blu-ray gekeken, maar hij was – in tegenstelling tot het eerste deel van de serie – alleen op dvd beschikbaar (en op lumiereseries.com, het digitale platform van de distributeur, hier kun je de eerste twintig minuten gratis bekijken).

1993 is een goed gemaakte serie, die een spannende en interessante periode uit het recente Italië belicht. Weer eens wat anders dan de series waarnaar iedereen op Netflix kijkt!

En nu is het wachten op 1994, die de trilogie compleet moet maken. Ik kijk er alvast naar uit.

1993 italiaanse serie italie make italy great again1993 – Make Italy Great Again!
regisseur: Giuseppe Gagliardi
cast: Stefano Accorsi, Tea Falco, Guido Caprino, Miriam Leone, Domenico Diele
480 min.
€ 27,99
Lumière, augustus 2017

Koop bij bol.com

Written by Edward Hendriks

Bijna 25 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Italië en sindsdien keer ik er elk jaar terug (meestal voor meerdere keren per jaar). In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit webmagazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sinterklaas in Italië

Wild Geraas 2.0: Sinterklaas in Italië en de rest van de wereld

Eataly - Italiaans kookboek

Italiaans kookboek: Eataly