in , ,

1 mei: Dag van de Arbeid in Italië

1 mei: Dag van de Arbeid in Italië
1 mei: Dag van de Arbeid in Italië (beeld: YouTube)

In Nederland gaat de eerste dag van mei geruisloos voorbij (we zijn gewoon aan het werk), maar 1 mei is in Italië een échte Dag van de Arbeid (ze zijn dus vrij). Het is dan ook een echt Festa, het Festa del Lavoro. Feest van het werk, letterlijk vertaald.

Fare festa betekent in het Italiaans, ‘niet werken’. Oggi facciamo festa (Vandaag hebben we vrij).

Wat vieren de Italianen eigenlijk op 1 mei?

Festa del lavoro is op twee manieren te interpreteren, namelijk als Dag van de Arbeid, maar ook als ‘feest van de arbeid’, dus op een bepaalde manier arbeid zaligmakend. Uiteraard wordt 1 mei in Italië gevierd als Dag van de Arbeid, daarom is iedereen ook vrij.

Echter, gezien de aanhoudende crisis met bijbehorende torenhoge hoge werkloosheid, zou het wel ‘ns zo kunnen zijn dat ze binnenkort echt de arbeid zelf gaan vieren. Schaarste verandert immers ieders punto di vista.

Het 1 meifeest op Piazza San Giovanni in Rome

Gewoon een feestdag

Wat doen ze in Italië op deze vrije dag? Ze doen wat ze altijd doen op vrije dagen, uitgebreid lunchen en kletsen met familie en vrienden. Als het weer meezit doen de Italianen dit buiten, met een barbecue. Sommigen parken en andere plekken in de natuur zitten op 1 mei dan ook helemaal vol met feestende families en vriendengroepen.

1 mei aftrap BBQ seizoen
1 mei geldt ook als officiële aftrap van het bbq-seizoen (beeld: SPQR Grillers)

Waar je als bezoeker van Italië (in de meivakantie) rekening mee moet houden is dat veel winkels, attracties en musea op 1 mei gesloten zijn. Ook het openbaar vervoer volgt de feestdagenregeling. Bekijk dus goed of datgene wat je wilt bezoeken of bezichtigen wel open is, als je er op 1 mei op uit wilt trekken.

In Italië wordt de Dag van de Arbeid écht gevierd omdat Italië ‘een land is dat op arbeid is gebouwd’. Zoals de socialisten het noemen. De dag heeft nog altijd politieke betekenis, maar vooral voor vakbonden en politieke partijen. Je kunt dan ook demonstraties met spandoeken en borden tegen het lijf lopen.

De ‘gewone’ Italiaan heeft hier niet zoveel boodschap aan. Hij of zij geniet gewoon van zijn extra vrije dag.

Festa del Lavoro
Festa del Lavoro, want ‘Italië is gebouwd op arbeid’ (beeld: Wikimedia)

Megaconcert in Rome

In Rome is elk jaar een megaconcert dat door de vakbonden wordt georganiseerd. Er komen honderdduizenden mensen op af, uit heel Italië. Er treden bekende nationale en internationale bands op, af en toe onderbroken door een korte speech van een van de vakbonden. Sinds enige jaren mag er geen alcohol verkocht worden. Een enorme strop voor de bars en winkels rondom het concert, maar men hoopt ongeregeldheden te voorkomen.

Het concert is ook op tv te volgen en dat doen velen dan ook.

Echt aandacht voor arbeid, de toekomst van arbeid of rechten van arbeiders is er eigenlijk verder niet. Ma si fa festa!

Written by Willemijn Lindeboom

Willemijn woont sinds 2001 in Italië. Na haar studie Technische Bedrijfskunde vertrok ze naar Tanzania en Zambia en toen ze na vijf jaar besloot dat het tijd was terug te gaan naar Nederland ging ze op vakantie naar Umbrië, vond het er zalig en bleef. Ze sprak al Italiaans omdat ze haar hele leven vakanties in Italië doorbracht en voor haar studie een jaar in Italië was om de taal te leren. In 2013 zei ze haar comfortabele leventje in Umbrië vaarwel om naar Toscane te verhuizen, ditmaal voor de liefde. Ze blogt nu af en toe op winitalie.com, geeft met veel plezier Italiaanse les - conversatielessen via Skype (www.willemijn.it), maakt websites en helpt wat Nederlandse bedrijven hun producten in Italie te verkopen of kleine problemen op te lossen.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

McDonald’s in Italië: kinderen hebben liever hamburgers dan pizza

Altijd Viareggio - Rick Nieman

Altijd Viareggio