in , ,

McDonald’s in Italië: kinderen hebben liever hamburgers dan pizza

Het zal geen verrassing zijn dat Italianen, en in het bijzonder Napolitanen, pizza serieus nemen. Zo serieus dat een pizza pas als ‘echt Napolitaans’ bestempeld kan worden, wanneer hij voldoet aan een set strenge regels die in een document van elf pagina’s worden beschreven. Kom aan hun pizza en je komt aan hen. McDonald’s in Italië probeert het stiekem toch.

Je zou zeggen dat het management van McDonald’s Italië dat inmiddels ook moet weten. Toch kwam de Italiaanse Mac vorige maand met een commercial die tot woedende reacties uit Napels en de rest van Italië heeft geleid. In het filmpje geeft een jongetje in een pizzeria de voorkeur aan een Happy Meal.

‘Ik wil een Happy Meal’

Pizza-godslastering

De mede-eigenaar van de beroemde pizzeria Brandi uit Napels, Eduardo Pagnani, reageert: ‘Eerst moest ik erom lachen. Zo belachelijk is deze reclame. Toen ik erover nadacht besefte ik dat ze denigrerend doen over pizza om hun eigen product te promoten. Oneerlijk en misleidend.’ Volgens Pagnani is het idee dat Italiaanse kinderen liever een hamburger dan een pizza zouden hebben, niets minder dan ‘godslastering’.

#happypizza

De commercial leidde ook op sociale media tot veel ophef. Onder de hashtag #happypizza verschenen veel humoristische antwoorden op de claim van McDonald’s.

Het is trouwens niet voor het eerst dat de Italianen in opstand komen tegen de Amerikaanse hamburgergigant. Bij de – al rijkelijk late – opening van de eerste vestiging in 1986 van McDonald’s in Rome gingen de Romeinen uit protest massaal de straat op.

In een land waar traditie, de familie en de verbinding met het land zo belangrijk zijn is een dergelijke reclamespot een boemerang.

Forse uitbreiding McDonald’s in Italië

Inmiddels zijn er 510 restaurants van McDonald’s in Italië en is het management van plan er de komende jaren nog eens honderd te openen. Maar ondanks deze groei laat het Amerikaanse bedrijf volgens Gino Sorbillo – een van de beroemdste pizzamakers van Italië – nog altijd zien niets van de Italiaanse cultuur te begrijpen. ‘In een land waar traditie, de familie en de verbinding met het land zo belangrijk zijn is een dergelijke reclamespot een boemerang.’

Een blogger uit Napels uploadde een filmpje waarin een jongetje in een sterk Napolitaans accent zegt: ‘Papa, wat is dit voor rommel? Ik wil een pizza!’

Er waren echter ook serieuze reacties. Zoals die van Massimo Di Porzio, vice-voorzitter van de Associazione Verace Pizza Napoletana die de reclame van McDonald’s een ‘schandalige aanval tegen een van de symbolen van het mediterrane dieet’ noemde.

Een schandalige aanval tegen een van de symbolen van het mediterrane dieet.

Amerikaanse steun voor de pizza

Italiaanse pizzamakers doen nu een beroep op Bill de Blasio, de burgemeester van New York, met Italiaanse wortels. Volgens de Italianen moet hij de échte Napolitaanse pizza promoten vanwege zijn liefde voor Napels en de pizza.

McDonald’s in Italië reageert laconiek: ‘We willen pizza zeker niet aanvallen of afschilderen als minderwaardig. Bij McDonald’s houden we zelf ook veel van pizza en gaan we ook regelmatig naar pizzeria’s.

We weten zeker dat de pizzabakkers in Napels hun kinderen ook weleens mee hebben genomen naar een van onze restaurants. En zo niet, dan nodigen we ze hierbij van harte uit. Nadat hun kinderen eenmaal bij ons hebben gegeten, zullen ze hun ouders vragen om terug te gaan.’

Bron: washingtonpost.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italiaanse leenwoorden in het Nederlands

1 mei: Dag van de Arbeid in Italië

1 mei: Dag van de Arbeid in Italië