in , ,

Altijd Viareggio

Romandebuut van ex-nieuwslezer Rick Nieman

Altijd Viareggio - Rick Nieman

Naast presenteren en interviewen kan Rick Nieman dus ook goed schrijven. Hij bracht eerder al twee non-fictieboeken uit en komt nu met zijn romandebuut. Altijd Viareggio is een verhaal dat is geïnspireerd op de vriendschappen die hij zelf onderhoudt met een clubje mannen die hij al jarenlang kent. De meeste van de vrienden zijn inmiddels brave burgervaders, maar hun weekje op de motor naar Viareggio neemt niemand ze af.

Dat verklaart ook meteen de titel van het boek. Je begrijpt dat we bij Dit is Italië een boek met in de titel de bekende Italiaanse badplaats natuurlijk moeilijk links kunnen laten liggen. Gelukkig was dat in dit geval zeker geen straf. Hoewel dit het (geromantiseerde) verhaal van Nieman en zijn vrienden is, zal het voor veel mannen én vrouwen herkenbaar zijn. Wie had er niet ooit zo’n vrienden- of vriendinnenclub zoals die in het boek?

Levenslessen over vriendschap

Nieman deelt en passant een paar levenslessen uit: ‘Mannenvriendschap groeit immers traag: je moet naar een hoop voetbalwedstrijden kijken en een hoop bier drinken en motorkilometers afleggen om een band te ontwikkelen. Mannen praten niet: mannen brengen samen tijd door’ en ‘Vriendschappen zijn net motoren: als je ze niet onderhoudt, roesten ze.’

altijd viareggio 3

Roadmovie in een boek

Nieman is erin geslaagd het boek als een heuse roadmovie op te schrijven en heeft veel aandacht voor de omgeving, het weer, de geuren en het eten onderweg naar Viareggio. En natuurlijk voor de platte grappen, de sterke verhalen over drank en vrouwen en voor alles wat mannenvriendschap zo’n bijzondere vriendschap maakt. Het is duidelijk dat hij uit eigen ervaring put, maar hij schrijft het ook heel toegankelijk en leesbaar op.

Waarom Viareggio?

Italië speelt een bijrol in het boek van Nieman. Pas na zo’n 150 pagina’s is de mannenclub op de motor in Italië aangekomen. Maar het gaat dan ook om de reis en niet om het doel. Toch zitten er ook wel wat leuke verwijzingen naar de Italiaanse cultuur in Altijd Viareggio. Zoals dat ze in het Duitstalige deel van Zuid-Tirol vriendelijk ‘buongiorno’ zeggen en er een knorrig ‘Guten Tag’ voor terug krijgen.

altijd viareggio 5

En natuurlijk: waarom een vakantie naar Viareggio, met zijn strand en zee die veel weghebben van de Hollandse Noordzeekust? Terwijl er in Italië zo veel mooiere stranden zijn met wit zand en een azuurblauwe zee. Nieman geeft overigens zelf het antwoord: ‘Juist het feit dat hier nooit iets verandert, dat elke dag vrijwel precies gelijk is aan de vorige en de volgende, leidt ertoe dat je je compleet kunt overgeven aan het ultieme dolce far niente. (…) Toen ik een keer op een druiligere winteravond in Nederland plotseling heftig terugverlangde naar die lome dagen en lange avonden in Viareggio, snapte ik wat de Italianen zo trekt in deze manier van vakantie vieren. Je komt nergens zo tot rust als in een Italiaanse badplaats in augustus.’

Ook spannend

Altijd Viareggio is niet alleen een boek over vriendschap en mannen met een midlifecrisis die er het hele jaar naar verlangen om één week de bloemetjes buiten te zetten. Al in de proloog wordt duidelijk dat er tijdens deze trip naar Italië iets gruwelijk misgaat. Maar wat precies en wie daarbij betrokken zijn blijft tot het einde toe onduidelijk, zodat er ook genoeg spanning aan deze roman is toegevoegd.

altijd viareggio 2
Dat er ook in de boekbinderij iets mis is gegaan, zorgde aan het eind van het boek nog voor wat extra spanning!

De ontknoping is ontroerend en zet je aan het denken over je eigen leven en de vriendschappen die je hebt. Maar misschien is dat ook wel omdat ik nu ongeveer dezelfde leeftijd heb als de personages over wie Nieman schrijft. Hij schreef het boek volgens eigen zeggen trouwens al zo’n tien jaar geleden (en hij wordt dit jaar vijftig).

Reizen en schrijven

Nu Rick Nieman zijn werkzaamheden als journalist en presentator bij RTL Nieuws naast zich neerlegt, wil hij meer tijd vrijmaken voor reizen (wellicht met z’n Italiaanse Moto Guzzi?) en schrijven. We zullen dus waarschijnlijk binnen niet al te lange tijd zien of Nieman naast Altijd Viareggio nog meer mooie verhalen in z’n pen heeft.

Altijd Viareggio
door: Rick Nieman
256 blz.
€ 17,95
Prometheus, 2015
ISBN 9789044627732

Koop bij bol.com

Written by Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste andere italofielen blijf ik bloggen voor Dit is Italië.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 mei: Dag van de Arbeid in Italië

1 mei: Dag van de Arbeid in Italië

Il Museo della Merda