in , ,

Terug van een meivakantie in De Marken

De Marken - Le Marche, Italië

Wij zijn weer terug van een heerlijke meivakantie in de Italiaanse regio De Marken (Le Marche). De regio wordt tegenwoordig ‘verkocht’ als ‘het nieuwe Toscane’ en dat is natuurlijk een marketingtruc, maar deels ook wel terecht.

De streek heeft – net als Toscane – een prachtig heuvellandschap. Ook is het overal heel groen en kun je er schilderachtige, Middeleeuwse dorpjes en steden aanschouwen. De Marken ontbeert echter de grote, toeristische trekpleisters van Toscane. Hier vindt je geen Siena, Pisa, Florence of Lucca. En dat is eigenlijk maar goed ook. Dat maakt De Marken nou juist zo authentiek.

We hadden een agriturismo gehuurd aan de rand van Loreto, een belangrijke bedevaartsplaats voor de Katholieke Kerk. Loreto ligt op een steenworpafstand van de Adriatische kust en ongeveer een half uurtje ten zuiden van Ancona. Ook dit ‘boerenlandhuis’ lag op een prachtige plek, met uitzicht op groene heuvels, olijfbomen en schattige dorpjes.

de marken

Als je vanuit Loreto langs de kust in noordelijke richting rijdt (richting Ancona), kom je langs enkele van de mooiste stranden van Italië. Hiervoor moet je dan wel door de lelijke, door toeristen overspoelde stranden bij Porto Recanati. Maar even verderop, bij dorpjes als Numana en Sirolo heb je een rotsachtige kust, met kleine kiezelstrandjes en een prachtige, azuurblauwe zee.

LEES OOK:
Zo overleef je de zomer in Italië

sirolo

Tijdens onze trip zijn we ook naar de grotten van Frassassi geweest, een van de grootste druipsteensgrotten van Europa.

Grotten-van-Frasassi

Houd je meer van cultuur, dan zul je in De Marken ook een prima tijd beleven. Schilderachtig is het stadje Ascoli Piceno. De universiteitsstad Urbino heeft een schitterend Palazzo Ducale met veel Italiaanse kunstwerken. Op een heuvel bovenaan het centrum kijk je uit over de stad. In Urbino hebben we ook heerlijk op een terrasje gezeten en een broodje gegeten.

Maar ook buiten deze plekken is het heerlijk vertoeven in De Marken. De mensen zijn er vriendelijk en bescheiden en je wordt hier nog niet – zoals in Toscane of Ligurië – direct in het Duits of Engels toegesproken als je iets in je steenkolen-Italiaans probeert te vragen.

De regio is voor het toerisme echter sterk opkomend, dus hoe lang het nog duurt voordat het overspoeld is met Duitsers en landgenoten… wie zal het zeggen?

Ben je zelf ook benieuwd naar de mooiste plekken in De Marken? Of wil je weten waar je de mooiste campings kunt vinden?

LEES OOK:
Laat die Nutelleria maar komen
Edward Hendriks

Geschreven door Edward Hendriks

In het dagelijks leven ben ik copywriter. Toen ik in het voorjaar van 2009 een maand in Napels doorbracht, kwamen de ideeën voor een maffiathriller bovendrijven én begon ik in de zomer van datzelfde jaar met dit Online Italië Magazine. De thriller 'Bloedgeld' kwam uiteindelijk in 2012 uit. Inmiddels heb ik drie thrillers gepubliceerd en werk ik aan nieuwe manuscripten. Samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers en freelancers blijf ik bloggen voor DitIsItalie.nl.

3 Comments

Leave a Reply

3 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De Trevifontein van Rome

De Smaak van Italië – het evenement: dit weekend bij Haarzuilens