in , ,

10 dingen die je niet moet doen in Italië

10 dingen die je niet moet doen in Italië

Hoe meer tijd je doorbrengt in Italië, hoe meer tips je krijgt over de dingen die je zeker moet doen in hun stad of regio. Gevraagd en ongevraagd. Daarmee kun je eindeloos doorgaan. Misschien kun je nog wat inspiratie putten uit onze lijst met do’s in Italië. Vandaag presenteren we je in ieder geval een lijst van 10 dingen die je juist NIET moet doen in Italië. Dat scheelt alvast weer wat.

1. Met blote schouders het Vaticaan bezoeken

In het zonnige en warmbloedige Italië is het verleidelijk veel huid te laten zien. Maar in Vaticaanstad maak je jezelf er niet geliefd mee. Sterker nog, je komt de heiligdommen niet eens binnen. Geldt behalve voor Vaticaanstad ook voor ‘gewone’ religieuze bouwwerken. Kun je je er niet toe brengen iets meer kleding aan te trekken, dan kan een sjaal of een vestje in je tas goed van pas komen.

2. Binnen de gele lijnen parkeren

Of binnen de roze, als je maar voor een persoon eet. Of binnen de blauwe, als je een paar euro wilt besparen. Weinig dingen zijn tijdens een vakantie zo pret bedervend als een wapperend bonnetje onder de ruitenwisser van je huurauto. Of erger: een lege plek waar je dacht dat je je auto had geparkeerd.

In Italië kun je gratis parkeren binnen de witte vakken. De blauwe vakken betekent: betaald parkeren. En de roze stekken zijn voor zwangere vrouwen. Als er geen vakken zijn, doe je er goed aan even in het rond te kijken voor mogelijke verbodsborden. Of je doet als de Italianen: parkeer dwars op de stoep en hoop er het beste van.

3. Verwachten dat alles volgens schema gaat

Een van de eerste dingen die een toerist in Italië leert is dat er tijd is… en Italiaanse tijd. De Italiaanse tijd is elastisch. Wees niet verbaasd als je Colosseum-rondleiding van 16.00 uur om 16.30 uur begint. Veel bedrijven worden stilgelegd tijdens de lunchtijd. Ja, verbazingwekkend genoeg zelfs restaurants.

Ook zijn er altijd sluitingsdagen waarop het restaurant of het bedrijf in het geheel niet open gaat. En die dagen zijn zeker niet altijd op zondag. Controleer openingstijden altijd goed van tevoren, als je niet voor gesloten deuren wilt komen te staan. Reis je met het openbaar vervoer, wees dan nog flexibeler in je planning en met je aansluitingen.

4. Geknipt en geschoren worden door een Venetiaanse gondelier

Misschien lijkt het je het meest romantische wat je in Venetië kunt doen: een privétripje door de grachten met een klassieke gondel. Klassiek zijn ook de tarieven. Die kunnen makkelijk oplopen tot meer dan 100 euro. Wil je een bijna gelijke ervaring, maak dan gewoon gebruik van de waterbus over het Canal Grande. Voor een paar euro heb je een kaartje.

5. Vertrouwen op je navigatie

Google Maps of een navigatiesysteem zijn mooie dingen voor als je ergens onbekend bent. Blind varen op deze systemen is echter niet handig. Mogelijk denk je: ik omzeil de tol op de snelweg en neem een binnendoorweggetje. Dat is prima als je alle tijd hebt, maar verwacht niet de Nederlandse binnenwegen.

En verwacht zeker ook niet de kwaliteit van de snelwegen. Hoe verder je naar het zuiden rijdt, hoe belangrijker het wordt om gewoon te vertrouwen op de bebording en de snelweg. Als je tenminste niet voor verrassingen wilt komen te staan.

6. Denken dat je in Napels de echte spaghetti alla bolognese krijgt

Buiten Italië krijgen alle gerechten uit alle regio’s samen het stempel: de Italiaanse keuken. Binnen Italië zijn de verschillen net zo groot als binnen heel Europa. Natuurlijk hoef je niet per se naar Genua voor lekkere pesto en ook niet per se naar Sorrento voor limoncello.

Maar: je doet er wél goed aan lekker bij de lokale keuken te blijven. Gegarandeerd dat je dat de beste eetervaringen oplevert. En bij het volgende tripje naar Italië ga je gewoon naar een andere regio om daar de specialiteiten te proberen, nietwaar?

Oké, om je een eindje op weg te helpen:

  • Genua: pesto
  • Napels: pizza Margherita
  • Bologna: bolognesesaus en gevulde pasta als ravioli, tortellini en lasagne
  • Milaan: risotto alla milanese en ossobucco alla milanese
  • Parma: parmaham
  • Rome: spaghetti alle carbonara, spaghetti all’amatriciana en lamsvlees

Gnocchi, bresaola en polenta vind je eigenlijk overal, maar zijn inheems in de Noord-Italiaanse regio’s als Lombardije en Veneto.

7. Strooien met fooien

Tippen is niet verplicht of heel gebruikelijk in Italië. Bedienend personeel krijgt gewoon betaald. Het wordt natuurlijk wel gewaardeerd en in de meer toeristische gebieden is men er min of meer gewend aan geraakt, door de tip everything that moves-programmering van Amerikanen. Een fooi geven zou je moeten doen omdat je een uitzonderlijke service hebt gekregen. Zoals het hoort.

8. De ober vragen om parmezaanse kaas over je pasta met zeevruchten

Tenzij je een volwassene wilt zien huilen. Een van de heiligste geboden van de Italiaanse keuken is dat kaas en vis nooit mogen worden gemengd. Pas kort geleden zijn er in Italië recepten met bijvoorbeeld ricotta en zeebaars en gorgonzola met zeeschelpen opgedoken, maar dergelijke gerechten worden nog altijd als avantgardistisch gezien. Dus misschien waag je je er maar beter helemaal niet aan. O ja, je pasta snijden wordt zeker ook niet gewaardeerd.

9. Rome koste wat kost in je overvolle programma proppen

Een rondreis door Italië heeft veel meer te bieden dan alleen Rome. Kom je voor spectaculaire Romeinse ruïnes? Die vind je overal, ook in veel minder drukke regio’s en plaatsen. Begrijp ons niet verkeerd: Rome is geweldig, maar verdient eigenlijk een apart bezoek. Als je het noorden of midden van Italië wilt bezoeken, zijn er tal van geweldige alternatieven. Ontdek bijvoorbeeld eens Volterra in Toscane of Verona in Veneto.

10. Afreizen zonder een woord Italiaans te spreken

Natuurlijk, er zijn veel Italianen die uitstekend Engels spreken (met een lichter of sterker accent, dat dan weer wel). Maar ga naar het platteland of naar kleine dorpjes en je redt het niet met jouw kennis van het Engels (en misschien ook wel niet met jouw kennis van het Italiaans?). Een woordenboek, een vertaalcomputer of wat basiskennis Italiaans komt dan zeker van pas.

In bocca al lupo (veel succes)! Heb je zelf aanvullingen (of correcties) op deze lijst van tien dingen die je niet moet doen in Italië, dan horen we die graag!

Bron: fodors.com

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Daniel Craig Monica Bellucci in Rome

Romeinen woedend op James Bond

Italië - haat en liefde

Column: Italië, waar haat en liefde hand in hand gaan