in

10 Italiaanse leefgewoonten die je onmiddellijk over moet nemen

Italianen hebben een neus voor prettig leven. Een aantal Italiaanse leefgewoonten kun je zó overnemen om zelf wat dolce vita in je leven te brengen. Hier hebben we een lijst met tien Italiaanse leefgewoonten die je onmiddellijk over zou moeten nemen.

1. Ga vaker naar de markt

De meeste steden en dorpen in Italië hebben minstens eens per week een markt. Op de markt krijg je verse producten in de hoeveelheid die je zelf wilt. Goedkoper. En je bent nog lekker in de buitenlucht ook.

2. Eet meer verse groenten en fruit

Dit punt sluit naadloos aan op het vorige. Italië is een geweldig land als het gaat om het eten van verse groenten en fruit in het seizoen. Een dieet dat gebaseerd is op seizoensproducten is supergezond en ook heel normaal in Italië.

3. Meer contact met de winkelier

In Italië is het gewoon om bij meerdere winkels je boodschappen te halen. Kleine winkels, waar de eigenaar zelf achter de toonbank staat. Zo wordt winkelen niet alleen een noodzakelijke, maar ook een sociale bezigheid. Je hoort ook nog eens wat als je een goede relatie met de winkelier onderhoudt. Daar hoef je in een supermarkt niet mee aan te komen.

4. Samen eten

Natuurlijk, in alle landen eten mensen samen. Maar in Italië wordt de maaltijd continu met elkaar voorbereid én gedeeld. Je krijgt ook regelmatig een spontane uitnodiging om te blijven eten. Dat zouden meer mensen moeten doen!

5. Minder alcohol drinken

Italianen drinken natuurlijk best alcohol. Wijn, likeur en bier. Maar wat Italianen onder ‘veel’ verstaan, vinden we hier vaak alleen een opwarmertje. Italianen houden er niet van om het op een zuipen te zetten. Het voordeel van minder drinken? Je voelt je de volgende dag beter en je houdt meer geld op zak.

6. Gebaren

Volgens schattingen gebruiken Italianen maar liefst zo’n 250 handgebaren. Hoe langer je in Italië verblijft, hoe meer je er over zult nemen. En hoe meer je het leert te waarderen. Handgebaren zijn een geweldige manier om emoties over te dragen en kunnen iets subtiels of iets dramatisch toevoegen aan wat je zegt.

7. Aanraken

Italianen socialiseren door middel van aanrakingen. Als je dat niet gewend bent, kan het in eerste instantie wat vreemd overkomen. Als je jarig bent, kun je van iedereen een knuffel en een kus verwachten en moet je je daar zeker niet beschaamd om voelen. Het is goed bedoeld en het creëert een band. Fysiek contact met andere mensen produceert oxytocine in je lichaam, een feelgood-hormoon waar je gelukkig van wordt.

8. Ontwikkel je gevoel voor lokale trots

Elke Italiaan kan je vertellen waarom nu juist zijn woonplaats de mooiste plek in de wereld is. Gevraagd én ongevraagd geven ze je tips over waar je het beste kunt eten en waar je de lekkerste wijn koopt. Hier schamen we ons soms bijna voor het dorp waar we vandaan komen. Een beetje meer lokale trots kan geen kwaad!

9. Uitgaan en zo

Italianen gaan niet naar één plek, maar verplaatsen zich steeds bij het uitgaan. Dat kan soms vermoeiend zijn, maar het voordeel is dat je op veel verschillende plekken komt en veel mensen ontmoet. Het is ook goed voor de groepsdynamiek: je komt in zowel intieme bars als in drukke disco’s. Voor elk wat wils, dus.

10. Koffiegewoonten

Koffie drink je in Italië staand aan de bar. Gewoon meerdere keren per dag. Niet eindeloos blijven zitten en nog een tweede kopje bestellen. Daarom is er ook altijd tijd om even met iemand een kopje koffie te drinken. O, en wat je ook doet: drink in geen geval cappuccino na de middag en al helemaal niet na het avondeten. Dat is – volgens de Italianen – echt heel erg slecht.

Bron: thelocal.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pizza het meest gefotografeerde voedsel op Instagram

11 essentiële kledingtips voor Italië