in

De moeder – Marco Lugli

Het derde onderzoek van commissaris Gelsomino

De moeder - Marco Lugli
De moeder - Marco Lugli

Iedereen die met plezier politieromans leest, kent naast de namen van Nederlandse schrijvers ook die uit de Scandinavische, Engelse en Amerikaanse misdaadliteratuur. De Zuid-Europese en met name de Italiaanse misdaadroman is daarentegen in Nederland veel minder bekend.

Zelfs een grootheid als de in 2019 overleden schrijver Andrea Camilleri met meer dan 20 titels met de Siciliaanse commissaris Montalbano in de hoofdrol, kent niet iedereen. Maar er zijn meer Italiaanse politieromans die de moeite waard zijn om te lezen.

Eén ervan is de serie rond commissaris Gelsomino geschreven door Marco Lugli. De eerste in het Nederlands vertaalde roman uit die serie was In jouw bloed en werd in mei 2021 gepubliceerd.

De tweede roman met in de hoofdrollen commissaris Luigi Gelsomino, zijn assistent Colazzo en oud-politie-inspecteur Anna Fontana is De beet van de tarantula die verschenen is in januari 2022. Onlangs heeft Nico Boots de derde roman in deze serie van Marco Lugli in het Nederlands vertaald.

Samenvatting van De moeder

Hoewel de corona-quarantaine in Italië er bij velen flink heeft ingehakt, komt commissaris Luigi Gelsomino na een lange periode van gedwongen rust, ontspannen weer terug op het hoofdkantoor van politie in Lecce, de stad in het zuiden van de regio Puglia.

Hij krijgt er bezoek van een helderziende die vertelt dat hij heeft gedroomd over een dode die zijn eigen graf heeft aangewezen. De paragnost brengt ook een boodschap van Loredana, de overleden vrouw van Gelsomino.

Luigi Gelsomino is sceptisch maar treft bij hem thuis een tweede bericht van Loredana aan en vindt bovendien daadwerkelijk een lijk op de aangewezen plek. Het lichaam is dat van een al dagen vermiste kinderarts.

Zo worden Luigi Gelsomino en zijn medewerkers, inspecteur Anna Fontana en assistent Ugo Colazzo, betrokken bij een ingewikkelde moordzaak.

De moeder is ook het verhaal van een jong, hoogzwanger meisje dat zeven jaar eerder psychisch in de war moest bevallen in het ziekenhuis van Lecce en dat daarna gedwongen werd opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Het vertelt welke gevolgen dit alles een aantal jaren later voor haar en de direct betrokkenen heeft gehad. Daarmee is het ook een verhaal over een (onbeantwoord) verlangen naar moederschap, het verdriet over een miskraam en de bewuste keuze voor wel of geen abortus bij ongewenste zwangerschap.

De moeder laat zien tot welke wreedheden mensen in staat zijn als het om moederschap gaat. Bovendien moet Luigi Gelsomino ook proberen in het reine komen met datgene wat tussen hem en Anna Fontana is misgegaan tijdens een eerder onderzoek.

De auteur (foto: Marco Lugli)

Marco Lugli

Marco Lugli is een fotograaf en schrijver uit de Italiaanse regio Emilia-Romagna die sinds een aantal jaren woont en werkt in Morciano di Leuca in de Salento, een landstreek in het zuiden van de regio Puglia.

Hij debuteerde in 2005 met zijn eerste roman L’uomo tatuato. Het vervolg daarop, L’ultimo tatuaggio, werd gepubliceerd in 2012. In 2015 schreef hij zijn eerste politieroman In jouw bloed met in de hoofdrol commissaris Gelsomino.

Met dit boek had hij behoorlijk succes (het is ook verkrijgbaar in een Engelse vertaling) en in 2017 verscheen het vervolg. In 2020 kwam het derde boek uit (La madre, dat er nu als Nederlandse vertaling is). Dit verhaal was finalist was in de Amazon Storyteller competitie 2020.

Inmiddels is ook het vierde onderzoek van commissaris Gelsomino (Le sepolture) eind 2021 verschenen en staat er een vijfde aflevering op stapel.

Meer info over het boek en de auteur – inclusief een leesfragment – is te vinden op deze website.

De moeder is nu te bestellen bij je lokale boekhandel of bij de online boekwinkel.

De moeder
door: Marco Lugli, vertaald door: Nico Boots
312 blz.
€ 23,95 (ook verkrijgbaar als e-book voor € 4,95)
Marco Lugli, oktober 2022
ISBN 9789464656572

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonsondergang bij de Calabrese kust - Riviera dei Cedri

Riviera dei Cedri: de ‘Sukadekust’ van Calabrië

Bombette Pugliesi

Bombette pugliesi, de Italiaanse ‘gourmet’ slavinken (+ recept)