in ,

Gomorra: de serie (seizoen 1)

Ken je Gomorra nog? In 2006 verscheen dit geruchtmakende boek van onderzoeksjournalist Roberto Saviano. Hij deed hierin een boekje open over de beruchte Napolitaanse maffia. Delen uit het boek werden verfilmd in de film Gomorra uit 2008, van regisseur Matteo Garrone. Nu, zes jaar later, tiert de criminaliteit nog altijd welig in de wijk Scampia-Secondigliano en is er Gomorra: de serie op dvd en Blu-ray.

Anders dan de film

De serie is geen vervolg op de film en deelt ook geen verhaallijnen met Gomorra. Wel is de serie volgens de makers op de inzichten uit het boek van Saviano gebaseerd. Ook nu krijgen we weer een inkijkje in de kille praktijken van de Camorra. De levens, de leugens en de menselijke dilemma’s achter het bloedvergieten van de Napolitaanse maffia zijn er nog steeds, net als het troosteloze real-life decor in de buitenwijken van Napels, waar je geen toeristen treft.

Gomorra 9 - credit Emanuela Scarpa

Ciro, Pietro en Gennaro

Gomorra: de serie volgt de Camorra door de ogen van de jonge Ciro Di Marzio. In 12 afleveringen van 55 minuten volgen we Ciro, de rechterhand van godfather Pietro Savastano en mentor van zijn zoon Gennaro.

De zoon van de boss is nog lang niet klaar is om zijn vader op te volgen aan het hoofd van de organisatie. En Pietro maakt volgens Ciro ongeoorloofde fouten. Zo kunnen we zien dat de boss bij een wraakactie de dood van een aantal leden van zijn eigen clan veroorzaakt.

Ciro broedt op zijn kans om zélf de scepter te gaan zwaaien. Als Pietro in de gevangenis terechtkomt, grijpt Ciro die gelegenheid aan om de machtsstrijd los te laten barsten. Maar de familie Savastano geeft zich natuurlijk niet zomaar gewonnen. Het resultaat is een nieuwe bloedige bendeoorlog die zich uitstrekt ver voorbij de grenzen van de wijk. Nu krijgt heel Napels met de Camorra te maken.

“De serie breekt met een van de belangrijkste regels van moderne televisieseries die zegt dat je karakters moet hebben waarmee de kijker mee kan identificeren of ten minste empathie voor kan voelen.” – De Volkskrant

De maffia hoe ze echt is

De serie laat de maffia zien hoe ze echt is. Mijlenver verwijderd van de romantiek uit The Godfather of uit de films van Martin Scorsese. De hoofdpersonen zijn geen helden. We zien de tragiek van een leven omringd met drugs en moord.

Roberto Saviano laat weten tevreden te zijn met het resultaat. ‘De personages zijn fictief, maar het probleem is echt. We willen de wereld het probleem van de maffia laten zien, zonder de heroïsche of de dramatische elementen waarmee zij zichzelf graag afficheert. Hopelijk slaan landen hun handen ineen om dit grote probleem aan te pakken.’

Eerder liet Saviano al weten dat de maffia geenszins een Italiaans probleem is, maar dat deze bijvoorbeeld ook veel vanuit Nederland opereert.

De officiële trailer van Gomorra seizoen 1

Regisseur Stefano Sollima wist ons eerder te verrassen met het uitstekende Romanzo Criminale over de Banda della Magliana, de criminele organisatie die in de jaren 70 en 80 Rome wist te terroriseren. Gomorra: de serie ademt dezelfde hoge productiekwaliteit.

Gomorra: de serie, seizoen 1
Land: Italië
Regisseur: Stefano Sollima
Cast: Salvio Esposito, Walter Lippa, Fortunato Cerlino
Speelduur: 166 min (12 x 55’)
Consumentenadviesprijs: € 34,99

Foto’s: Emanuela Scarpa

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

29 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Column: Italiaanse stranden en zomerse overpeinzingen

te voet naar rome alpen in zicht

Column: te voet naar Rome – deel 8