in

In jouw bloed – Marco Lugli

Een intrigerende Italiaanse thriller voor de zomer

In jouw bloed door Marco Lugli, vertaald door Nico Boots

Iedereen die graag naar Italië op vakantie gaat, geniet van het Italiaanse leven en cultuur én van spannende boeken houdt, kent ongetwijfeld de boeken van de in 2019 overleden schrijver Andrea Camilleri. Hij bracht commissaris Montalbano uit het denkbeeldige Siciliaanse stadje Vigata tot leven, die in meer dan 20 romans vele moordmysteries tot een goed einde brengt.

Het zijn stuk voor stuk typisch Italiaanse verhalen over levensechte mensen betrokken bij een misdaad en met geheimen die uiteindelijk door de commissaris worden ontmaskerd en ontrafeld. Het verschil met de Angelsaksische thrillerliteratuur is overduidelijk, er is geen harde actie en geweld, maar dat hebben de verhalen van Camilleri ook niet nodig.

Marco Lugli

Naast Camilleri zijn er andere Italiaanse schrijvers die op een vergelijkbare manier een spannend en psychologisch doortimmerd verhaal weten te vertellen en die de moeite van het lezen waard zijn. Een van hen is Marco Lugli.

Marco Lugli (foto: auteur)

Een fotograaf en schrijver die woont en werkt in het uiterst zuidelijke puntje van de Regio Apulië, de hak van de Italiaanse laars. Zijn verhalen over commissaris Gelsomino, een politieman uit de provinciehoofdstad Lecce, spelen zich voor een groot deel af in de landstreek Salento waar Marco Lugli zelf ook woont. En zijn waardering voor het landschap van de Salento, met de witgepleisterde huizen, de blauwe luchten, de zon en de zee, proef je in zijn verhalen.

Van Marco Lugli is onlangs de Nederlandse vertaling verschenen van de eerste roman uit zijn serie over commissaris Gelsomino: In jouw bloed.

Gruwelijke moord

In dit eerste boek is commissaris Gelsomino door zijn superieuren naar het slaperige dorpje Morciano di Leuca gestuurd om de lokale politie bij te staan in het oplossen van een gruwelijke moord. Iets waar de plaatselijke dienders weinig ervaring mee hebben. Valentina Medici is op bed in haar slaapkamer doodgebloed doordat bij haar, nadat zij was verdoofd, de pols met twee sneden was doorgehaald.

Voor Paolo Bernini, haar man, is het de tweede keer dat hem dit overkomt. Zijn eerste vrouw, Francesca Quarta, werd 10 jaar eerder op dezelfde wijze vermoord. De dader van die eerste moord is nooit gevonden. Gelsomino komt te weten dat Bernini, Quarta en Medici op de middelbare school in Modena in Noord-Italië lid waren van een studiegroep die literaire stijlvormen bestudeerden die bij de lezer angst konden opwekken. Zij brachten hun bevindingen in de praktijk tijdens performances waarbij de deelnemers op symbolische wijze de polsen werden doorgesneden.

Gelsomino ontdekt ook dat een bezoeker van die performances in 1994 een jonge vrouw in haar huis heeft overvallen en haar de halsslagader heeft doorgesneden. Toen hij werd aangehouden claimde de dader dat hij geïnspireerd was door de geschriften en optredens van de groep vrienden. Geschrokken ontbindt de groep zich meteen. 10 jaar later sterft Francesca en weer 10 jaar later Valentina.

De moorden lijken geïnspireerd te zijn door de geschriften van de groep vrienden, maar is dat wel zo? Spelen andere motieven zoals wraak geen rol? En wie wil dan wraak nemen en waarvoor? Deze link met het verleden is het spoor van waaruit het onderzoek van de commissaris begint.

In jouw bloed is echt een spannend verhaal waarin tot op het laatst onduidelijk blijft wie de schuldigen zijn en wat de motieven waren van de betrokkenen. Marco Lugli heeft een uitstekende balans gevonden tussen het verloop van het plot en de karakterisering van zijn personages. Elke keer als je denkt de waarheid te kennen, zijn er nieuwe ontwikkelingen die uiteindelijk leiden naar de oplossing en een bevredigend slot.

In je koffer

Kortom, dit boek is een uitstekende keuze om in je koffer te stoppen als je eindelijk weer afreist naar Italië voor een welverdiende vakantie! O ja, en als je na lezing geïnspireerd bent om de Salento eens te bezoeken, kun je altijd terecht in de B&B waar de moord in het verhaal plaatsvond, en die door Marco Lugli en zijn vrouw wordt gerund! (www.capperibb.it)

In jouw bloed is nu te bestellen bij je lokale boekhandel of bij de online boekwinkel.

In jouw bloed
door: Marco Lugli, vertaald door: Nico Boots
285 blz.
€ 19,95 (ook verkrijgbaar als e-book voor € 4,95)
Marco Lugli, mei 2021
ISBN 9789464067576

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Dit jaar geen meivakantie in Italië, wat nu?

Italiaanse recepten voor nationale feestdagen. Welke ken jij?