in ,

100 redenen om NIET naar Italië te verhuizen

Onlangs plaatsten we hier op DitIsItalie.nl een lijst met 100 redenen om naar Italië te emigreren. Maar er is ook een keerzijde. Natuurlijk, sowieso als de 100 redenen vóór Italië helemaal niks voor jou zijn. Al kunnen we ons dat bijna niet voorstellen. 

Emigreren – en zeker verhuizen naar Italië – heeft zeker zo z’n nadelen. Omdat we graag een eerlijk beeld neer willen zitten volgen hier daarom 100 redenen om juist níet permanent naar Italië te gaan.

Hoewel… in sommige van deze redenen kun je ook weer redenen zien om juist wél te gaan. Nou ja. Je snapt ons wel. Kijk zelf maar.

De basisregel

1. Verhuis niet naar Italië als je niet tegen het idee kunt in een surrealistische wereld terecht te komen, waar alles wat eens zo normaal leek, dat absoluut niet meer is. Recht is niet per se recht, maar net zo makkelijk gewoon krom en omgekeerd.

Eten en drinken

2. Je houdt niet van pizza of pasta.

3. Voor gelati loop je ook niet echt warm.

4. Hippe drankjes als Aperol Spritz, Hugo en limoncello laat je graag aan je voorbijgaan.

5. Je bent een theedrinker. Koffie op zijn tijd, maar dan wel geen sterke. En dan graag met gewone melk, niet opgeklopt of opgeschuimd.

6. Je kan niet zonder je stevige boterham met kaas. Die zoete broodjes en koekjes en taart ’s ochtends, dat kan gewoon niet gezond zijn. Slechter kun je de dag toch niet beginnen?

7. Je kan niet wennen aan het feit dat je bij de bakker geen gesneden brood kan krijgen. Alleen maar hele broden. Die je vervolgens zelf met een broodmes te lijf moet gaan.

8. En waarom is dat brood zo snel hard?

9. En waar is het gewone, Hollandse brood eigenlijk?

10. In de supermarkt hebben ze driehonderd soorten pasta. Maar de keuze in hagelslag, drop en stroopwafels is bedroevend.

11. Waarom houden ze er niet gewoon van een lekkere stamppot?

12. Op zondagmiddag rond een uur of een wil je van je rust genieten. Hoezo, uitgebreid lunchen? Met verschillende gangen, veel mensen, aan lange tafels.

13. Je eet liever een bammetje met kaas als je kan kiezen. Of gaat aan de borrel. Met tapas. Franse kaas. Of borrelnootjes.

14. Waarom moet eten altijd zo lang duren? Dat is toch tijdverspilling?

15. Wijn, wijn en nog eens wijn. Je bent een bierdrinker, hoe zou je ooit aan het regelmatig drinken van wijn kunnen wennen (hoewel de Italiaanse bieren ook niet onderdoen voor hun Europese collega’s, maar better safe than sorry)?

16. Je weet niet hoe je bruschetta uit moet spreken.

17. En wat was carpaccino ook alweer?

Nederland is klompen, molens en tulpen. Italië is…

18. Je houdt niet van pizza of pasta (stond al op de lijst bij eten en drinken, maar ja, het is wel heel erg Italië).

19. Je houdt niet van mandolines.

20. Of van gondels.

21. En al helemaal niet van een combinatie van die twee.

22. Iedere dag pasta vreten… Je hebt liever aardappelen.

23. Je vindt buiten langs de muur hangend wasgoed / drogende tomaten / bosjes kruiden alles behalve pittoresk.

24. Met het idee dat een maffia-organisatie ergens dicht bij je in de buurt opereert, kun je niet leven.

25. Stel je voor: die vriendelijk ogende buurman die je net nog galant hielp met het uitladen van je boodschappen hoort bij de Cosa Nostra.

26. Of bij de ‘Ndrangheta.

27. Of de Camorra.

28. De Sacra Corona Unita vind je ook al geen cool klinkende naam.

29. En op Sicilië zit toch iedereen bij de maffia?

30. Zo veel katholieke symboliek hoeft van jou ook weer niet.

31. Je hebt geen zin om je clichébeelden over Italië aan te passen.

Gesprekken voeren

32. Je moet er niet aan denken om Italiaans te leren.  Hoe zou je het überhaupt onder de knie krijgen als iedereen praat op de snelheid van een mitrailleur terwijl ze weten dat je het niet allemaal kunt volgen?

33. Je kan absoluut niet tegen mensen die tijdens het praten druk en veel met hun handen en / of armen zwaaien.

34. Sterker nog, je vindt het belachelijk dat iemand niet eens een rustig gesprek aan de telefoon kan voeren zonder zijn / haar lichaam te bewegen.

35. En waarom merk je niet aan het volume of het hier gaat om een goed gesprek tussen vrienden of een ordinaire ruzie? Beginnen ze opeens te lachen en slaan ze elkaar op de schouders, alsof ze niet net op het punt stonden om eens een robbertje te vechten.

36. En eigenlijk mogelijk die Italianen best weleens een beetje meer hun best doen om hún vreemde talen te spreken.

37. Italianen weten niet hoe ze jouw naam moet uitspreken, maar dat is best belangrijk voor je.

Vervoersmiddelen

38. Je houdt niet van scootertjes in het algemeen en scooters die zoemend links en rechts langs je heen komen schieten in het bijzonder.

39. Je houdt niet van een Fiatje 500, een Panda, krijgt uitslag bij het horen van de woorden Alfa Romeo of Lancia en het geluid van een Ferrari laat je ijskoud. En Lamborghini’s…

40. De schoonheid van een Guzzi of een Ducati heb je nooit gewaardeerd.

Verkeer

41. Je houdt niet van de betere adrenalinekick zo gauw je meedoet aan het verkeer en voor onverwachte situaties komt te staan (en da’s vrij regelmatig in Italië).

42. Je kan het niet waarderen wanneer mensen bepaalde regels, in dit geval de verkeersregels, op eigen wijze en naar gelang de situatie interpreteren en / of toepassen. Die regels zijn er toch niet voor niks?

43. Je houdt niet van onduidelijkheid op rotondes.

44. Je voelt je ongemakkelijk onder veel misbaar en getoeter (gebruikt bij gebrek aan voldoende stemgeluid van medeweggebruikers om boven het rumoer van het verkeer jou hun mening over jouw rijstijl te kunnen brullen).

45. Je wilt hoe dan ook je fiets ab-so-luut niet aan de wilgen hangen. Ook niet als er geen fietspaden zijn. Of wegen die breed genoeg zijn om niet van de sokken gereden te worden door gemotoriseerd verkeer.

46. Je houdt van rustige wandelingetjes, al is het maar om brood te halen bij de bakker twee straten verder op.

47. Je raakt daarom lichtelijk gefrustreerd als zebrapaden en voetgangerszones niet gerespecteerd worden.

48. Je vindt het recht van de sterkste niet eerlijk.

49. Je wordt nerveus van op je gevoel rijden.

50. Is het echt de bedoeling dat je op z’n smal plekje moet parkeren?

Infrastructuur

51. Je hecht grote waarde aan bewegwijzering in het algemeen en het bordje dat je nodig hebt om van A in B te komen (maar dat ontbreekt of is niet helemaal eenduidig) op het moment dat je er volledig op moet vertrouwen (hoewel dat in het TomTom-tijdperk een overkomelijk probleem is).

52. Je kunt niet leven met de onbeantwoorde vraag waarom steden waar je naartoe op weg bent maar niet dichterbij lijken te komen. (‘Het was net toch nog maar 17 kilometer? Waarom dan nu opeens weer 21?’)

53. Je kunt niet tegen dilemma’s van het genre ‘moeten we nu links of toch rechts af?’

54. Je vindt het helemaal niet leuk om die ene afslag op de autoweg te missen, omdat de naam van het stadje nu opeens wel op het bordje bij de afrit stond.

55. Pas op, een gat in de weg, dadelijk hebben we een verbogen velg / lekke band / gebroken wielas.

56. Pas op, een hobbel op de weg, dadelijk hebben we een verbogen velg / lekke band / gebroken wielas.

57. Je wordt niet vrolijk van ontbrekende en fatsoenlijke verlichting op het merendeel van de wegen, waardoor je ’s avonds niet veel verder kunt kijken dan het schijnsel van je eigen koplampen en af moet gaan op de eventuele reflectoren langs de weg.

58. Je het gek vindt dat bij een stevige regenbui de straten niet meer begaanbaar zijn of bij een vlokje sneeuw het verkeer vastloopt. (Maarre… Hebben we dat eigenlijk niet ook in Nederland?)

59. Je er bij slecht weer bang voor bent dat je zonder elektriciteit komt te zitten. En dus eventueel zonder verwarming. Of warm water. En zonder internet.

60. Je houdt niet van heuvels. En van bergen nog minder.

61. Lange afstanden zijn niet aan jou besteed. En al helemaal niet als je op weg bent naar de supermarkt.

Uiterlijke verzorging

62. Je hebt er echt geen zin in om je iedere keer helemaal netjes aan te kleden. Waarom ziet bijna iedereen er in de supermarkt uit alsof ze naar een feestje moeten? Veel te elegant allemaal.

63. Waarom moet je je elke keer dat je de deur uitgaat helemaal opmaken? En dan ook nog eens regelmatig in de spiegel controleren hoe je erbij loopt?

64. Je hebt er echt geen zin in om eenmaal thuis je weer te hijsen in makkelijk zittende kleding, zodat je nette kleren weer netjes op de hanger kunnen voor het volgende bezoekje aan de supermarkt /  apotheek / bioscoop / dokter / enzovoorts.

65. Je snapt het doel van die grote zonnebrillen niet. Vooral niet ’s avonds in de bioscoop. We zijn hier toch niet in Hollywood?

66. En gaat echt iedereen regelmatig naar de kapper? Hoe krijgen ze hun haar zo netjes in model? Ik met mijn coupe ‘Windkracht 9’ ga dat nooit voor elkaar krijgen.

67. Mannen die hun wenkbrauwen epileren? Serieus?

Televisie

68. Je kan niet tegen het kabaal dat standaard bij tv-programma’s lijkt te horen. Presentatoren die op luide toon de volgende gast aankondigen, gesprekken waarbij hard gepraat en gelachen wordt, discussies die uit de hand lijken te lopen door de stemverheffingen, maar dan toch ook weer niet. Je wordt bij het idee van een avondje Italiaanse tv dat garant staat voor tuitende oren gewoon al heel erg moe.

69. Je eist meer van het Journaal dan alleen binnenlands nieuws. Of items à la Hart van Nederland. Eventueel aangevuld met buitenlands nieuws, als er tijd over is.

70. Je kunt niet wennen aan televisiejournaals die gepresenteerd worden door personen aan wiens kleding je absoluut niet kunt opmaken of het nu winter, zomer, voorjaar of herfst is. Niet dat dat noodzakelijk is om het nieuws te brengen. Maar toch.

71. Dito voor andere programma’s .

72. En waarom huppelen er zoveel schaars geklede dames rond in de diverse programma’s? Die van tijd tot tijd zeer sensueel dansen. Maar niet als lustobject gezien willen worden. Want ze hebben een serieuze carrière.

73. Je snapt niet dat de combi ‘sensualiteit / seksualiteit’ zo’n belangrijke rol moet spelen in reclamespotjes. Zo snap je nooit of het nu om een chocolaatje gaat, yoghurt, een nieuwe auto, een diamanten ring, een nieuw parfum of een koekje om mee te ontbijten. Wat is er mis met humor?

74. Je moet er niet aan denken politieke praatprogramma’s te moeten volgen waar je jaar in, jaar uit vrijwel dezelfde gezichten tegenkomt. Die op gezette tijden zeggen, wat je van ze verwacht omdat je ze dat al eens eerder hebt horen zeggen. Die op gezette tijden reageren op de manier die je van ze verwacht omdat je ze dat al eens eerder zo hebt zien doen. En waar de gemoederen regelmatig hoog oplopen. En iedereen hard door elkaar begint te praten zodat je er niks meer van begrijpt

75. Of overdag naar praatprogramma’s moet kijken waarin alle moorden, doodslagen en alle ellende in gezinnen eens grondig geanalyseerd wordt. Of het nu cold cases zijn of van recente datum. Elke dag weer. Met commentaar van steeds weer dezelfde experts, die er een dagtaak aan lijken te hebben. Waardoor je je kunt afvragen of ze ondertussen niet meer expertise hebben in het meedoen aan praatprogramma’s dan wat hun vakgebied betreft.

76. Je moet niet aan moet denken op alle uren van de dag al zappend minstens één kookprogramma voorbij te zien komen, waarin continu recepten worden vertoond, waardoor je je op een gegeven moment afvraagt of er dan nooit een einde komt aan de variatie die je in pastasauzen kunt bedenken. Of aan de manieren waarop je een stukje vlees danwel vis kunt bereiden. Groentes, toetjes, taarten en al het overige dat eetbaar is.

77. Je houdt niet van voetbal in het algemeen en niet van voetbalprogramma’s in het bijzonder. Met drie dagen voorbeschouwingen en drie dagen nabeschouwingen, analyses van het gespeelde spel en voorspellingen van de nieuwe spelstrategie is dit dan de hel op aarde. Ja, dat is zwaar aangezet. Maar dan weet je tenminste wat je kunt verwachten.

Bureaucratie

78. Je houdt niet van heel veel bureaucratische regels.

79. Je houdt niet van het invullen van formulieren. Heel veel formulieren.Voor iets wat je in het begin zo simpel leek te zijn.

80. Je wordt wat moe bij het idee dat je de mensen achter de balie moet vertellen hoe iets in zijn werk gaat volgens de regels.

81. Die recentelijk veranderd zijn.

82. Waardoor het niet meer juist is wat zij denken.

83. En ze dat hadden kunnen weten als ze gewoon netjes de circulaires die rondgaan hadden gelezen.

84. Je er niet tegen kan als je van kastje naar de muur kan worden gestuurd. En weer terug. Omdat je van A een stempeltje / zegeltje / handtekening nodig hebt voor een document dat je dan weer van B krijgt, maar waarvoor A eerst een ander formuliertje nodig heeft met stempeltje / formuliertje / zegeltje / handtekening. Van B. Of misschien wel van C. Met in het laatste geval ook nog een wandeling in het vooruitzicht naar kantoor D. Dat dicht is. Want koffiepauze. Of lunch. Of gewoon gesloten, zodat je de dag erna het nog eens kan proberen.

85. Je krijgt pijn in je buik als je voor de tigste keer moet uitleggen dat Holland níet de hoofdstad is van Nederland. Echt waar? Echt waar.

86. Je er niet aan kan wennen dat wanneer iets wél van een leien dakje gaat, je met het gevoel rondloopt dat er iets vast niet klopt en vreselijk mis is gegaan. Met alle gevolgen aan nieuwe bureaucratische rompslomp van dien.

Rijen

87. Je voelt een lichtelijke agressie borrelen in je buik als je in een rij moet staan om je rekeningen te betalen op het postkantoor, broodbeleg te halen, bij de dokter langsgaat of op school een goed gesprek gaat voeren met de leerkrachten van het kroost en je merkt dat mensen in jouw rij met een vriendelijk lachje proberen eerder aan de beurt te komen. Lang leve de nummertjes (al geldt dat alleen voor het postkantoor en de levensmiddelenwinkels).

88. Na een tijdje ga je  je ergeren aan de hoeveelheid toeristen. Toeristen zijn van een groot economisch belang, maar tussen Italianen en toeristen is er meestal maar weinig contact.

Toekomst en kinderen

89. Waarom bemoeit iedereen zich met jouw kinderen? Het zijn toch jouw kinderen?

90. Je wilt je kinderen een goed toekomstperspectief bieden. Zonder dat zij het land weer moeten verlaten om in het buitenland te studeren. Of een betaalde baan te vinden. Zodat zij hun eigen leven kunnen opbouwen en daarmee niet verplicht moeten wachten totdat ze ouder zijn. En de crisis voorbij is. En Italië weer perspectief biedt. En een rooskleuriger toekomst voor de jonge generaties.

91. Over het algemeen is het scholensysteem helemaal anders dan in Nederland. Op universiteiten is er een tekort aan professoren. En ze krijgen heel slecht betaald door de Italiaanse overheid.

92. Je wilt als ouder graag in de klas afscheid nemen van je kinderen. En zo belangrijk vind je wat ze tussen de middag eten nou ook weer niet.

93. Toch niet zo’n roze schort voor meisjes en een blauw schort voor jongens, hè?

Politiek

94. Je heel erg hangt aan gerechtigheid, eerlijkheid en oprechtheid.

95. Je vasthoudt aan de verschillen tussen de politieke partijen en in de war raakt van het idee dat er mensen zijn die heel makkelijk van politieke kleur wisselen als het hen goed uitkomt.

96. Je misselijk wordt van politici die vooral aan hun eigen hachje denken zo gauw ze hun plekje hebben ingenomen.

97. Je misselijk wordt van politici die zich van alles permitteren omdat ze politici zijn en dus de gang van zaken naar hun hand kunnen zetten

98. Je naar wordt van personen die politici in hun vriendenkring hebben en zich daarom van alles kunnen permitteren omdat ze vrienden van politici zijn en dus de gang van zaken naar hun hand kunnen zetten.

99. Je er niet aan kunt wennen dat sommige mensen met macht niet veroordeeld worden, ondanks dat het zo goed als zeker is dat ze iets hebben uitgespookt wat bij de wet verboden is.

100. Politici zeer goed betaald worden, extreem goed zelfs met nog eens allerlei extra voordeeltjes links en rechts, terwijl het gros van de mensen in je omgeving nauwelijks kan rondkomen.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

2 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Bruschetta

10 tekenen dat je nog niet helemaal thuis bent in de Italiaanse keuken

100 weetjes over Italië

100 weetjes over Italië