in ,

Italië thuis: 18 sfeervolle tips om Italië in huis te halen

Zo kom je de tijd door tot je volgende trip naar Italië

poster van een mokkapotje met daarboven Italiaanse koffie
'Als we niet naar Italië kunnen, halen we Italië wel naar hier' (beeld: Shutterstock)

Voor de ware italofiel is het herkenbaar: de heimwee naar la dolce vita als je niet in Italië bent. En dat is voor het grootste deel van ons nog altijd bijna het hele jaar. Wat kun je doen om een beetje mediterrane sfeer in leven te brengen, zodat we jaarrond van Italiaanse flair kunnen genieten?

In dit artikel krijg je onze beste tips om Italië in huis te halen deze winter. Maar de tips werken ook in het voor- of najaar en zelfs en de zomer, als je onverhoopt niet naar Italië kunt.

1. Italiaanse muziek

De Top 2000 bood maar weinig Italiaans muziek, maar niets staat je in de weg om je eigen playlist samen te stellen en de donkere dagen uit te zingen met de mooiste canzone in het Italiaans.

Italiaanse muziek voor onderweg
Italiaanse muziek voor onderweg? (bron: Spotify)

Een mooi startpunt om nieuwe Italiaanse zangers en zangeressen te ontdekken is 10 Italiaanse zangers die elke Italiaan kent. Of bezoek Dit is Italië op Spotify voor een aantal muzikale afspeellijsten.

Via je internetradio kun je natuurlijk ook de Italiaanse radio op zetten. Dat geeft je meteen het gevoel in Italië te zijn én je spijkert er je roestige Italiaans mee bij.

2. Italiaans kokkerellen

Niets of niemand houdt ons tegen om lekker te gaan kokkerellen op z’n Italiaans. Op Dit is Italië vind je tal van lekkere recepten om te proberen. Misschien heb je deze winter wel de tijd om verse Italiaanse pasta te maken? Of heb je meer zin in écht Italiaanse pizza?

beste Italiaanse kookboeken: zilveren lepel
De Zilveren Lepel: een van de beste Italiaanse kookboeken

Heb je meer inspiratie nodig? Probeer dan enkele van de vele kookboeken met Italiaanse recepten die zijn uitgekomen. Een mooi lijstje met de beste Italiaanse kookboeken vind je hier.

Ben je meer van de zoetigheden? Laat je dan inspireren door deze lijst met de lekkerste Napolitaanse lekkernijen.

3. Thuis laten bezorgen

Lekker thuis Italiaans eten (foto: Pixabay)

Dat je niet naar Italië kunt, betekent niet dat je niet kunt genieten van de Italiaanse keuken. Zelfs niet als je geen keukenprinses bent. Want ook veel Italiaanse restaurants zijn overgeschakeld op thuisbezorgen. En echt niet alleen de pizzeria’s.

Zoek bij voorkeur een Italiaans restaurant in je eigen omgeving uit en kijk of ze bezorgen of dat je kunt afhalen. Doe dat rechtstreeks bij het restaurant, dat is voor iedereen beter.

4. Mediterrane planten

Je even onderdompelen in die heerlijke Italiaanse sfeer van zon, zee, cultuur, natuur. Het liefst doen wij italofielen uit Nederland en Vlaanderen dat natuurlijk in Italië zelf. Maar als je even niet naar Italië kunt, dan moet je Italië maar naar hier halen.

De agave zie je overal in Italië staan, maar kun je ook prima in je huiskamer neerzetten (foto: Wikimedia)

Gelukkig is het goed mogelijk om wat Italiaanse sfeer in huis te halen. Met bijvoorbeeld mediterrane planten als een olijfboompje of een agave. Koop er dan meteen zo’n terracotta pot bij, dan ben je al een heel eind op weg naar Italië.

5. Meer Italiaanse sfeer in huis

Behalve in planten kun je het natuurlijk ook zoeken in andere accessoires of kleuren. Wat dacht je ervan om deze winter eens een wand in je woon- of slaapkamer een mediterraan tintje te geven? Doe eens gek en kies voor smaragdgroen of aquamarijn.

Laat je inspireren door foto’s van Italiaanse bestemmingen, zoals de bekendste deur van Italië op de foto hieronder in Ostuni, Apulië.

De groenblauwe deur van Ostuni
De meest gefotografeerde deur van Italië? (foto: Ostunilaportablu op Facebook)

7. Italië aan de muur

Als Italiaanse kleuren op de muur je wat te ver gaat, kun je het ook zoeken in schilderijen of kunstwerken. Dat hoeft echt niet veel te kosten. Want je kunt het ook zoeken in een poster van een mooie Italiaanse bestemming. Of in een poster van een oude Italiaanse film zoals La dolce vita.

Een poster van een Italiaanse bestemming (bron: Pixabay)

8. Italiaanse koffie

Als je meer tijd in huis doorbrengt, is het des te belangrijker dat je geniet van die kleine momentjes. Bijvoorbeeld met een heerlijk kopje koffie. Zet je nog altijd een middelmatig bakje pleur? Slinger je die Senseo nog altijd eens aan? Misschien is dit het moment om te investeren in een echte Italiaanse bonenmachine. Dit is een goede en betaalbare van het Italiaanse merk De’Longhi.

Zo werkt een Moka Express

Toch hoef je niet altijd veel geld uit te geven aan lekkere Italiaanse koffie. Een prima bakje zet je met de Italiaanse Moka Express van Bialetti, het koffiepotje dat je in combinatie met gemalen Italiaanse koffie altijd een heerlijk vers kopje espresso oplevert.

9. Italiaanse borrel

We willen je er niet toe aanzetten om het op een zuipen te zetten, maar toch. Een extra glaasje wijn nu we met z’n allen nog even niet naar Italië kunnen mag best, nietwaar? Gelukkig zijn er heel veel goede Italiaanse wijnen om uit te kiezen.

Steek de houtkachel of open haard aan (of zet de centrale verwarming een tikje hoger), trek een goede fles open en geniet zoals de Italianen dat doen.

Italiaanse hapjes - pizza
Gegarandeerd succes: (mini)pizza bij de borrel (foto: Edward Hendriks)

Natuurlijk wil je er ook wat te knabbelen bij, daarom hebben we hier een aantal tips voor snelle en makkelijke Italiaans hapjes voor bij de borrel. Cin cin!

Ben je niet zo van de wijn? Geen probleem. Er zijn ook veel Italiaanse drankjes die je (ja, zelfs in de winter) kunt proberen, ook alcoholvrije.

10. Italiaanse boeken

Degenen die het plezier van lezen kennen, weten dat lezen eigenlijk gewoon reizen vanaf de bank in je woonkamer is. Door er een goed Italiaans boek bij te pakken kun je tóch naar Italië deze winter en dit voorjaar.

Misschien is het nog wat te moeilijk om in het Italiaans te lezen. Goed nieuws: veel Italiaanse literatuur is er in een prima Nederlandse vertaling. Behalve in mooie verhalen van Italiaanse schrijvers kun je je natuurlijk ook onderdompelen in reisboeken of boeken over de Italiaanse cultuur.

Onze top 40 aan boeken die je wat leren over de Italiaanse cultuur vind je hier.

11. Italiaanse films en series

Online Italiaanse films en series kijken (bron: Lumière)

Ben je geen lezer? Dan is het goed om te weten dat de Italiaanse cinema ook bijzonder veel te beiden heeft. Slinger Netflix aan en kies een goede Italiaanse serie uit om de winter mee door te komen.

Ook voor Italiaanse films op Netflix hebben we wat goede tips voor je. Overigens hoef je het niet alleen van een Netflix-abonnement te hebben. Ook op Lumière Series of op Picl kun je terecht voor een goede Italiaanse film die je dan gewoon per stuk kunt kijken.

Wil je gewoon doen alsof je in Italië bent en lineaire Italiaanse televisie kijken? Dan heb je een VPN nodig, waarmee je de blokkade van de Italiaanse televisie kunt omzeilen door net te doen alsof je je in Italië bevindt.

Hoe een VPN precies werkt vind je hier.

12. Ik Vertrek op herhaling

Ik Vertrek naar Italië (bron: avrotros.nl)

De Italiaanse aflevering van Ik Vertrek behoren – niet verwonderlijk – tot onze favorieten. Op de website van Ik Vertrek kun je de aflevering filteren op land. Als we Italië als zoekfilter invoeren, kunnen we onze favoriete episodes nog eens bekijken, veilig vanaf onze luie stoel.

13. Puzzelen op z’n Italiaans

Lekker puzzelen met Italiaanse puzzels (bron: bol.com)

Tijdens de verschillende lockdowns in de coronatijd hebben veel mensen een oude hobby herontdekt: puzzelen. Laat dat nu een hobby zijn die je direct met wat Italiaanse sfeer kunt combineren. Want de mooiste plaatjes van Italiaanse landschappen en Italiaanse cultuur zijn er ook in puzzelvorm. En anders kun je ook nog altijd je eigen puzzel met vakantiefoto’s laten maken!

Hier vind je een aantal geweldige puzzels met Italiaanse taferelen.

14. Andere Italiaanse spelletjes

Vind je puzzelen te veel voor eenzame zielen? Er zijn ook andere ‘Italiaanse’ spelletjes waarmee je de donkere dagen kunt overbruggen. Wat dacht je van die goede, oude Toren van Pisa die je vast nog wel ergens op zolder hebt liggen als een reliek uit de jaren 80?

Mocht je niks in huis hebben, dan is dit Taalkwartet Italiaans ook een aanrader. Leer je meteen wat extra Italiaanse woordjes!

15. Een cursus Italiaans volgen

Nieuw: Dit is Italiaans – de online taalcursus Italiaans voor beginners van Dit is Italië

Over het leren van Italiaans gesproken…

De tijd totdat je weer naar Italië gaat, kun je ook nuttig opvullen. Bijvoorbeeld door nu eindelijk eens die cursus Italiaans te volgen, gewoon vanuit huis.

Het afgelopen jaar hebben we bij Dit is Italië keihard gewerkt aan onze eigen online cursus Italiaans: Dit is Italiaans, een leuke en afwisselende cursus speciaal voor Italofielen.

De cursus begeleidt je op weg naar een A1-niveau Italiaans, waarmee je je tijdens je vakantie aardig kunt redden. Eén les uit deze online cursus kun je helemaal gratis volgen.

Bekijk nu het complete lesplan en begin meteen met Italiaans leren!

16. Een Italiaanse macchina kopen

Italiaanse droomoccasion: een Alfa Romeo Spider (bron: Prins Alfa)

Oké, deze gaat misschien wat ver om wat Italiaanse sfeer in de winter te creëren, maar misschien heb je vanwege gemiste vakanties en niet-uitgegeven vakantiegeld wel iets over… En mogelijk was je het toch al jaren van plan. Dan moest je het nu maar gewoon eens doen. Een mooie Italiaanse auto kopen.

Dat hoeft je overigens niet de kop te kosten, want ook tweedehands en heel betaalbaar kun je leuke modelletjes aanschaffen. Wat dacht je van een Alfa Romeo Giulia, een Lancia Delta of een Fiat 500?

Ook als je een leuke cabrio zoals een Fiat 500C of een Alfa Spider wilt kopen is dit het moment. Als we straks weer richting zomer gaan, stijgen de prijzen navenant mee!

17. Virtueel reizen

Er gaat niets boven écht reizen. Maar als het niet anders kan zijn er ook alternatieven die je achter je computer of laptop kunt doen. Een mooi startpunt is het om Rome virtueel en in 30 graden te bezoeken. Dat kan via youvisit.com.

Virtueel reizen (bron: youvisit.com)

Op Dit is Italië nemen we je ook graag even virtueel mee op reis. Kies simpelweg uit het menu voor een bestemming in de vorm van een plaatsnaam, een streek of een regio in Italië en we laten je graag alle blogartikelen zien die we erover geschreven hebben.

Of droom weg bij de mooiste Italiaanse plekken die we hier voor je hebben verzameld.

O, en vergeet niet je op ons YouTube-kanaal te abonneren, waarop we je gratis de mooiste reistips aan de hand doen.

18. Nieuwe reisplannen maken

We weten het. Ook wij staan te trappelen tot we weer naar Italië kunnen reizen. Dat magistrale gevoel van de grens met Zwitserland of Oostenrijk over rijden, niets kan daaraan tippen!

We weten dan misschien nog niet (zeker) wanneer we weer naar ons geliefde Italië kunnen reizen, maar we kunnen wel alvast plannen maken. Weet jij al naar welke Italiaanse regio je jouw volgende Italië-vakantie afreist? Maak jij al stiekem plannen voor je volgende trip naar Italië?

Jouw tips voor een Italiaanse winter?

Hoe beleef jij Italië thuis? Heb je zelf nog tips om de kille en natte wintermaanden in Nederland of Vlaanderen door te komen en een beetje Italiaanse sfeer in te brengen?

Laat dan hieronder jouw reactie achter. We horen graag wat mede-italofielen doen om de periode tot een nieuw shot Italië te overbruggen!

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuw: Dit is Italiaans

Coronaproof op vakantie naar Italië in 2021