in ,

Recept: pasta-ovenschotel met spinazie

Hier smult het hele gezin van: pasta-ovenschotel met spinazie
Hier smult het hele gezin van: pasta-ovenschotel met spinazie (foto: Elisabetta Cascino)

Deze romige, smeuïge pasta uit de oven met spinazie is een eenvoudig en smakelijk gerecht dat snel te bereiden is en geliefd is bij het hele gezin.

Terwijl de pasta kookt kun je de beginnen met de bereiding van de saus. Als de saus klaar is vermeng je dit door de gekookte pasta. Nu is het een kwestie van laagjes maken in een ovenschaal, samen met de mozzarella en geraspte grana padano. De oven doet de rest van het werk!

In de saus verwerken we ook beenhamreepjes. Het zoute van de ham doet het heel goed bij de spinazie. Je kunt de beenhamreepjes ook vervangen door gewone hamblokjes of spekjes. Of kies voor een smaakvolle vegetarische optie voor in reepjes gesneden gedroogde tomaatjes. Eet smakelijk!

Ingrediënten voor de pasta-ovenschotel

Hoofgerecht voor 4 personen 

  • 240 gram volkoren fusilli (of andere korte pasta)
  • 1 ui
  • 3 el milde olijfolie
  • 100 gram beenhamreepjes
  • 300 gram spinazie, gewassen en grof gehakt
  • 30 gram bloem
  • 300 melk
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 200 gram mozzarella, in plakjes
  • 100 gram grana padano, geraspt

Bereidingswijze van de pasta-ovenschotel

  1. Kook de volkorenpasta volgens de tijd die op de verpakking staat. Giet af wanneer deze al dente is en spoel even af met koud water om te voorkomen dat de pasta te veel nagaart. Laat staan tot verder gebruik.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Snipper een ui en verwarm een olijfolie in een pan. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze aan tot ze glazig zijn.
  4. Voeg dan de bloem toe, roer goed door en bak even mee.
  5. Voeg de spinazie toe met wat aanhangend vocht van het wassen en laat slinken.
  6. Schenk geleidelijk de melk toe en breng aan de kook. Blijf roeren tot de saus dikker wordt en begint te koken.
  7. Meng de beenhamreepjes erdoor en breng verder op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zodra de saus is ingedikt is hij klaar.
  8. Meng de pasta met twee derde van de spinaziesaus en de helft van de geraspte kaas.
  9. Giet de helft van dit mengsel in een ovenschaal, verdeel daarboven de helft van de plakjes mozzarella en bestrooi met nog een deel van de geraspte kaas.
  10. Bedek vervolgens met de rest van de pasta, de plakjes mozzarella, de resterende saus en bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.
  11. Bak in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 10-15 minuten, of tot de ovenschotel goudbruin is.
  12. Haal uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en serveer.

Written by Elisabetta Cascino

Elisabetta Cascino houdt zich graag bezig met alles wat met Italië te maken heeft, vooral op culinair gebied. Als half Italiaanse heeft zij van kleins af aan een sterke band met de mediterrane levensstijl en keuken. Met haar achtergrond als voedingsdeskundige deelt ze op haar website mijnmediterraneleefstijl.nl haar kennis over het mediterraan dieet. Je vindt er recepten, artikelen en e-books die je helpen om gezond te koken en leven volgens deze levenswijze. Daarnaast organiseert Elisabetta af en toe een kookworkshop.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zou jij je naam italianiseren?

Je naam italianiseren: wel of niet doen?

het in september 2021 geopende Restaurant Aroma Italian Fine Dining te Vaassen dat gisteren is opgenomen in de Pasquale Carfora, chefkok van Aroma Italian Fine Dining, dat gisteren is opgenomen in de 50 Top Italy van Beste Italiaanse Restaurants in de Wereld

Restaurant Aroma in Vaassen in Top 50 van beste Italiaanse Restaurants in de Wereld