in , , ,

Column: op sportschoenen naar een feestje

italiaanse mode - sportschoenen onder een pak

‘Waar ga je heen?’ Mijn Siciliaanse huisgenote kijkt me fronsend aan als ik haar groet voordat ik de deur uitstap om naar een charity diner in de stad te gaan. ‘Naar het charity diner waarover ik je heb verteld,’ zeg ik verbaasd. ‘Hoezo ga je in een blauw pak?’ Haar frons wordt nog groter en even ben ik bang dat haar gezicht zo blijft staan als ze niet oppast. ‘Het is een chic diner, dan ga je in het zwart, zo hoort dat hier!’

Enigszins ontstelt loopt ze naar haar kledingkast en pakt het oersaaie grijze visgraatpak van haar vriend. ‘Hier, trek dit aan, dan val je niet zo uit de toon.’ Ik kijk naar het pak en vervolgens weer naar haar. ‘Maar dit is saai. Echt, ik ga naar een mooi diner, niet naar een begrafenis! En ik moet nu weg, want ik ben al veel te laat.’ Vluchtig geef ik haar een zoen op beide wangen en sprint de deur uit naar de taxi.

Het was echt geen gala…

Eenmaal aangekomen bij het statige Palazzo Borghese zie ik heel veel leeftijdsgenoten staan in iets te grote zwarte en donkergrijze pakken. In een fractie van een seconde vraag ik me af of de taxi me bij de verkeerde gelegenheid heeft afgezet. Het was een charity diner, dan wil je toch iets meer uitstralen dan louter aanwezig zijn? Ik loop op het groepje af en groet ze hartelijk. Met dezelfde frons als mijn huisgenote observeren ze me van top tot teen. ‘Ja, het is maatwerk,’ zeg ik droog, ook al weet ik direct dat ze niet naar de kwaliteit maar naar de kleur zaten te kijken.

We besluiten naar binnen te gaan, terwijl ik enigszins ongemakkelijk om me heen kijk. ‘Het was toch écht een charity diner,’ mompel ik hardop in mezelf. ‘Hoezo zwart?’

Zwart voor vele gelegenheden

Tsja, mijn conclusie was vrij helder na deze enerverende avond: echte kleurenfreaks qua kleding zijn Italianen nou ook weer niet. Eenmaal thuis aangekomen, legt mijn huisgenote het verhaal uit. ‘Over het algemeen gaan Italianen in het zwart gekleed als ze bijvoorbeeld een avondfeestje hebben. Zwart kleedt af, is stijlvol en geeft een glamourous uiterlijk.’ Ergens snap ik het wel: in Nederland is het ook steeds meer een terugkomende trend, zeker als er geen duidelijke dresscode is afgesproken. Zonde, want we kunnen allemaal kleur zo ontzettend goed hebben. Als je weet wat je juiste kleur is natuurlijk. Zwart is het in vele gevallen in ieder geval niet. Het kleedt niet af (want dat heeft gewoon met de pasvorm van je kledingstuk te maken) en door lichtweerkaatsing laat het zwarte kringen na onder je ogen…

Goed voor de dag komen in Milaan

Ik hoor je denken: maar Italianen zijn toch echte trendsetters en modemensen? Nou, over het algemeen willen Italianen vooral goed voor de dag komen. Als ze naar hun werk gaan, feestjes hebben of zich buitenhuis vertonen, doen ze over het algemeen hun best om er zo goed mogelijk uit te zien. Stel je voor dat je net die ene buurvrouw tegenkomt en je haar zit niet goed… dan weet straks iedereen het.

De échte glamour vind je terug in Milaan. Het is niet voor niets dat Milaan na Londen en Parijs een mooie derde positie inneemt in het lijstje van steden waar men goed gekleed voor de dag komt. De heren kleden zich volgens Oscar Wildes richtlijnen van de echte dandy en de dames gaan op torenhoge hakken in de duurste merken over straat.

Wie het colbert past…

Nu correspondeert dit Milanese beeld bij ons idee van Italianen, hoewel het verder goed zoeken is naar de echte stijlfiguren– en iconen. Ja, Italianen weten zich goed te kleden omdat ze zich bewust zijn van hun lichamen. Ze weten over het algemeen wat te strak of te los is. Dat een colbertje goed om de schouders moet zitten en dat mouwlengte essentieel is om in proportie rond te lopen. Niet dat ze erop gestudeerd hebben… Nee, ze hebben er gewoon oog voor. Laten we het een second human nature noemen. Overigens niet gek, in een land dat la bella figura volledig probeert te laten doorademen in alle facetten.

Bella figura met eigenaardigheden

Het Italiaanse volk zou niet als markant worden bestempeld als ze niet bepaalde eigenaardigheden hebben waar de internationale ‘import’ zich over kan verbazen. Ik heb ter afsluiting nog een aantal punten op een rij gezet:

Bontjas in de zomer

Ja, je leest het goed: ‘de bontjas in de zomer’. Het straatbeeld blijft verbazen… Laten we allereerst zeggen dat de gevoelstemperatuur van Italianen standaard rond het vriespunt ligt en in de zomer opwarmt tot een graad of 20. Tot het ineens 35 graden is en het fa caldo (het is héét) niet van de lucht is.

Italianen hebben het over het algemeen vaker en langer koud dan Nederlanders, die bij de eerste zonnestralen hun korte broeken aantrekken. Zo wil het dus weleens voorkomen dat je op een mooie lentedag van 19 graden een Italiaans koppel ziet lopen. Hij met handschoenen aan en een muts op (met natuurlijk de onvolprezen zonnebril op zijn neus) en zij geheel in stijl naast hem in haar bontjas, met bijbehorende muts in dezelfde stof. Geen druppel zweet, stel je voor. Wel lekker warm, want het is behoorlijk ‘fris’ voor de tijd van het jaar. Zelfs in de winter, op bijvoorbeeld Sicilië, waar het dan doorlopend een graad of 20 kan zijn, zie je veel mensen met dikke jassen aan lopen. Want ‘het is immers winter’. En: ‘anders draag je hem nooit’.

Gekleurd haar

De kapper heeft tegenwoordig iets meer nodig dan het gebruikelijke blond, bruin of zwart uit een potje. In feite, veel Italiaanse vrouwen volgen de trends van het blauw, paars, oranje, groen enzovoorts in de haardracht. Een bijzondere gewaarwording, dat kan ik je wel zeggen. Loop je in het zwart met oranje haar. Het zou de omgekeerde wereld kunnen heten…

Italiaanse mode: sportschoenen onder een pak

Hierover verbaas ik me het meeste… de schoenen! Hoe vaak zie je hier op straat een man lopen in een keurig pak, met een stropdas, pochet, enzovoorts en dan met Adidas-sportschoenen eronder? ‘Want we willen geen last van onze knieën, rug, schouders krijgen.’ Ga er maar eens op letten als je in Italië bent, want het is een echte trend.

Ik blijf me verbazen over de Italiaanse mode.

Foto: tomoto0309.tumblr.com

Written by Reinout Bosman

Reinout Bosman is een veelzijdige internationale spreker, schrijver en marketeer. 'Al jaren ben ik gefascineerd door Italië en al zijn facetten en schoonheden. Op jonge leeftijd ben ik verliefd geworden op Italië, waar ik al een aantal jaren woon. Als ‘import-Italiaan’ leer ik iedere dag weer van dit charmante en cultureel rijke land. En sta ik af en toe versteld van de dagelijkse gebeurtenissen die zowel hilarisch als bizar kunnen zijn. All’italiano, laten we dat maar concluderen.'

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pinksteren in Italië

Pinksteren in Italië

de 10 mooiste plekken in Apulië

De 10 mooiste plekken in Apulië