in , , ,

De 7 mooiste plekken in Molise

Deze bezienswaardigheden moet je zien in de minst bekende regio van Italië

De 7 mooiste plekken in Molise (beeld: YouTube)

Het is de op een na kleinste regio van Italië: Molise. Waarschijnlijk moet je nu even diep nadenken over waar het precies ligt. Hoef je je niet voor te schamen, want menig Italiaan vraagt zich dat ook af. Sterker nog: er zijn er die zelfs aan het bestaan van Molise twijfelen, omdat je er zo weinig over hoort. Anderen beweren dat je er, als het je lukt het bergachtige gebied binnen te komen, vast eenhoorns, elfjes en andere sprookjesfiguren tegenkomt.

De ligging van Molise in Italië
De ligging van Molise in Italië (bron: Wikimedia)

Zo ver willen we niet gaan. Molise bestaat, al is het onbekend (behalve bij Robert De Niro, wiens voorouders ervandaan komen). De kleine regio ligt aan de Adriatische kust en grenst aan de Abruzzen, Apulië, Campanië en Lazio.

Molise heeft niet iets waar je meteen aan denkt als je de naam voorbij hoort komen. Misschien heeft het er ook wel mee te maken dat Molise de jongste regio van Italië is. Tot 1963 behoorde het gebied bij het gewest Abruzzo e Molise.

Termoli in Molise
Deze vissershutjes in Termoli ken je misschien wel (foto: Pixabay)

Als Nederlander of Vlaming hoef je je niet te schamen dat je deze regio nog niet kent. Vraag een gemiddelde Italiaan eens naar een typisch streekgerecht, het dialect of een specifieke traditie uit Molise en tien tegen één dat je een glazige blik als antwoord krijgt. Het leek dus een uitdaging om met een lijstje bezienswaardigheden in Molise te komen. Maar dat viel mee. Sterker nog, Molise heeft meer te bieden dan je denkt.

Dit zijn de mooiste plekken in Molise
Termoli: een van de mooiste plekken in Molise (beeld: YouTube)

Kijk maar even mee…

1. Isernia

Isernia ligt in het midden van een vallei. Het is een stad met een geschiedenis die ver terug gaat; het werd in de oude steentijd al bewoond! De Romeinen bouwden er een kolonie, die na de val van hun rijk geplunderd werd door de Barbaren. Daar bleef het niet bij. Isernia werd zwaarbeschadigd door verschillende aardbevingen en grotendeels verwoest door geallieerde bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

De Fontana Fraterna in Isernia
De Fontana Fraterna in Isernia (foto: Wikimedia)

Ondanks dat heeft Isernia zijn historische schoonheid behouden. Eén van de mooiste dingen om te bezoeken is het historisch centrum met zijn kleine, karakteristieke straatjes in het lager gelegen deel van de stad. Je vindt er de Fontana Fraterna en de Kathedraal van San Pietro Apostolo. Deze werd gebouwd op de overblijfselen van een tempel. In de kathedraal hangt het Onze-Lieve-Vrouw van het Licht, een mooi icoon in Byzantijnse stijl.

Het Sanctuarium van Castelpetroso in Molise
Het Sanctuarium van Castelpetroso in Molise (foto: Wikimedia)

Zo’n vijftien kilometer van de stad ligt het Sanctuarium van Castelpetroso. Dit enorme gebouw in neogotische stijl mag je niet missen bij een bezoek aan Molise!

2. Campomarino

Campomarino is ook al zo’n oude stad. De overblijfselen van een nederzetting zijn het bewijs dat de stad al in de 19e eeuw v.Chr werd bewoond. Het centrum ligt op een paar kilometer van de kust, maar de stad strekt zich uit tot het prachtige strand en het heldere water van de Adriatische Zee. Niet zo gek dus dat deze vakantiebestemming voor de bewoners van Molise, ook steeds meer toeristen van buiten de regio aantrekt.

Bekijk hier het prachtige strand van Campomarino:

Wat je er zeker niet moet missen? De in Romaanse stijl gebouwde kerk Santa Maria a Mare en de laan met eeuwenoude pijnbomen die vanuit het centrum van de stad naar het kleine plaatsje Nuova Cliternia leidt.

De Chiesa Santa Maria a Mare in Campomarino
De Chiesa Santa Maria a Mare in Campomarino (foto: Wikimedia)

3. Het natuurreservaat van Montedimezzo

Natuurreservaat Montedimezzo in Molise
Natuurreservaat Montedimezzo in Molise (foto: Wikimedia)

Als je een echte natuurliefhebber bent, wacht het natuurreservaat Montedimezzo op je. Het park ligt midden in de Apennijnen. Je bereikt er al wandelend hoogtes tussen de 900 meter en 1.300 meter. Zoals dat hoort bij een beschermd natuurreservaat is er flora en fauna in overvloed.

Montedimezzo

Je hebt de kans om tussen de beuken, eiken en esdoorns wilde zwijnen, hazen, dassen, vossen, reeën, buizerds, uilen en spechten te spotten. Natuurlijk is dit ook dé plek om op zoek te gaan naar die befaamde eenhoorns en elfjes. De kans dat je ze tegenkomt is zo goed als nul, maar dat hoef je de kinderen er niet bij te vertellen.

4. Campobasso

Campobasso is de hoofdstad van Molise en de enige grote stad in de regio. De stad bestaat uit onderling verschillende delen, die toch heel goed bij elkaar passen. In het middeleeuwse deel ligt het Castello Monforte. Omdat de stad op 700 meter boven de zeespiegel ligt, heb je hiervandaan een prachtig uitzicht.

Na een wandeling langs de Cattedrale della Santissima Trinità uit 1504 en de Romaanse kerk van St. Bartholomeus, loop je verder naar het lager gelegen 19e eeuwse deel van de stad. Deze wijk werd volgens het ideaal van de ’tuinstad’ gebouwd. Je vindt er veel groen, prachtig gedecoreerde huizen met mooie tuinen, pleinen, fonteinen en waterfonteintjes waar zuiver water uitstroomt.

5. Termoli

Termoli - een van de mooiste plekken in Molise
Termoli: beslist een van de mooiste plekken in Molise (foto: Pixabay)

Als je van plan bent om ’s zomers naar Molise te gaan, dan is Termoli dè plek voor een echte strandvakantie. De stad is meermaals bekroond met de Blauwe Vlag vanwege de mooiste stranden en het heldere zeewater. Het oude Termoli wordt omringd door stadsmuren.

Bekijk deze schitterende korte film van Termoli en je wilt er ogenblikkelijk naartoe:

De toren van het oude Zwabische kasteel, het enige wat er van overbleef, is het symbool van de stad. En terwijl je zigzagt door de de steegjes van het historische centrum waan je je heel eventjes in Griekenland.

6. Campitello Matese en Capracotta

Als je van skiën houdt, moet je in de mooie plaatsen Campitello Matese en Capracotta zijn. Campitello Matese ligt op de helling van de Monte Miletto in de Apennijnen. Het is een van de meest sneeuwzekere skigebieden die Midden- en Zuid-Italië bieden. Je kunt er meer dan skiën alleen; voor wie van sneeuwschoenwandelingen in besneeuwde natuur houdt, is het gebied perfect. Bij Campitello Matese kun je trouwens ook grotten bezoeken, waarvan de Pozzo della Neve de beroemdste is.

Capracotta is de op een na hoogst gelegen gemeente van de Apennijnen. De plaats is bekend vanwege de vele skifaciliteiten en de uitgebreide langlaufpistes. Maar dat niet alleen: in 2015 stond het plaatsje zelfs in de belangstelling van de internationale media! De reden? De meer dan 255 centimeter sneeuw die in een een vrij kort tijdsbestek het plaatsje ondersneeuwde. Capracotta brak daarmee waarschijnlijk het record dat Colorado sinds 1921 had.

Sneeuwrecord in Capracotta
Sneeuwrecord in Capracotta (beeld: YouTube)

7. Pietrabbondante

Pietrabbondante is een klein middeleeuws vestingstadje. Loop langs het kerkje van Santa Maria Assunta en klim naar het kruis op het hoogste punt in de stad als je er toch bent. Maar Pietrabbondante is vooral belangrijk om dat wat net buiten de stad ligt: de overblijfselen van Bovanium Vetus, een Grieks-Romeinse stad uit 95 v.Chr. die de hoofdstad van de antieke regio Sannio was.

Het theater van Pietrabbondante (foto: Jeffrey Becker – Flickr)

In het archeologische park vind je twee tempels en een theater in Griekse bouwstijl. ’s Zomers wordt het theater nog gebruikt voor toneeluitvoeringen. In combinatie met het prachtige uitzicht over Molise dat je vanuit het theater hebt een absolute aanrader voor een onvergetelijke avond.

Jouw mooiste plekken in Molise?

Ben je – als een van de weinigen – zelf in Molise geweest? Dan mis je misschien jouw mooiste plekken in deze lijst met de zeven mooiste plekken in Molise. Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel.

Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gomorra de serie seizoen 3

Gomorra de serie – seizoen 3

Italiaanse film - Amori fragili

Italiaanse film: Amori fragili