in , , ,

Column: Italiaanse mannen

Knappe Italiaanse mannen

“Valt het jou ook op dat veel Italiaanse mannen eyeliner dragen?” Deze vraag werd mij onlangs gesteld door een Ierse expat die net in Italië was komen wonen. Ik verslikte me bijna in mijn glaasje Prosecco en dacht nog dat ze wellicht naar de verkeerde bars ging. Dat het gros van de Italiaanse mannen ijdel is, dat zal niemand in twijfel trekken, maar met eyeliner heb ik ze (gelukkig) nog niet gespot. Gezien het feit dat de Italiaanse mannen toch een vrij befaamde reputatie hebben opgebouwd, leek nader onderzoek naar het Italiaanse mannenvolk me wel op z’n plaats. Want geen ander mannenvolk op deze aardbol heeft zo’n tegenstrijdige reputatie met diverse alter ego’s.

Italianen zijn passionele minnaars, maar tegelijkertijd zijn het mammoni die tot ver na hun 30ste nog bij hun ouders wonen. Het zijn échte macho’s, maar ook ijdeltuiten die meer tijd achter de spiegel doorbrengen dan de gemiddelde vrouw. Ik moet vooropstellen dat ik In mijn eigen vriendenkring geen extreme gevallen ken en ook de Italiaanse jongemannen met wie ik wel eens op een date of twee ben geweest zijn eigenlijk vrij doorsnee gebleken. Wellicht omdat het adagium soort zoekt soort toch gegrond blijkt. Hieronder een uiteenzetting van de meest typerende alter ego’s van Italiaanse mannen.

Mammoni

Dit is het alter ego van de Italiaanse man waar zeker de laatste tijd veel over gesproken wordt, in binnen- en buitenland. Ik ken er verschillende die nog bij hun ouders wonen, van wie een enkeling inmiddels inderdaad de dertig gepasseerd is. De motivatie van de betreffende heren is eigenlijk altijd hetzelfde: de kosten zijn hoog, de salarissen laag en daarnaast is het ook nog eens crisis. Ze blijven dus liever nog even thuis wonen zodat ze kunnen sparen. En niet hoeven af te wassen, op te ruimen en alles zelf te regelen, maar dat zeggen ze er natuurlijk niet bij. 

Ze hebben ook wel gelijk, wat betreft de kosten ten opzichte van de salarissen. Want de kosten van woonruimte in Italië zullen niet veel verschillen met die in Nederland, terwijl de salarissen wel degelijk een behoorlijk stuk lager zijn. Bijna vergeef ik ze het, ware het niet dat ik met dezelfde kosten en salaris te maken heb en wél op mezelf woon. Veel Italiaanse mannen prefereren gemakzucht dus boven zelfstandigheid en daarmee bevestigen ze helaas hun reputatie als mammoni. Want laten we eerlijk zijn, ook al zeggen je ouders niet meer hoe laat je naar bed moet, zolang ze je bord ‘s avonds nog opscheppen, zit je nog onder de plak bij de moederkloek.

LEES OOK:
Roman: Eva slaapt

Italiaanse mannen: echte charmeurs

Het meest tot de verbeelding sprekende alter ego van de Italiaanse man. Het zijn enorme flirts en ze maken dames graag het hof. Maar wat dat betreft zijn het ook echte heren; aan het einde van een date geen ongemakkelijke situaties, want de man in kwestie pakt resoluut de rekening om te betalen. Zelfs mijn Italiaanse vrienden staan er iedere keer op om ook voor mij te betalen. Met moeite krijg ik het af en toe voor elkaar om mijn portemonnee als eerste te voorschijn te halen en de vriend in kwestie te trakteren.

Uiteraard worden alle dates door de Italiaanse heren goed gepland en hebben ze een romantisch tintje; de Italiaanse man sleurt je niet zo maar mee naar een willekeurig eettent. En als een Italiaanse man iets gezien heeft wat hij wil, dan gaat hij er ook voor de volle honderd procent voor. Als jij datgene bent wat hij in z’n vizier heeft, bereid je dan maar voor. De Italiaanse man geeft niet snel op.

De passie en toewijding die je dan ziet, laten je haast denken dat dit wel ware liefde moet zijn. Helaas kan die passie en toewijding ook net zo snel weer verdwijnen als ze iets anders in hun vizier krijgen wat ze willen. Het zijn dus echte charmeurs, die goed weten hoe ze een vrouw voor zich moeten winnen en ze doen dat met een behoorlijke dosis overtuiging. Maar laat je niet gek maken, want voor je het weet is het weer voorbij.

LEES OOK:
Ontbijt: zoet voor Italianen, warm en vet voor de rest

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

De gemiddelde Italiaanse man is ongetwijfeld ijdeler dan de gemiddelde Nederlandse man. Over het algemeen blijft dit vrij gelimiteerd tot het netjes verzorgd voor de dag komen met net wat meer nadruk op goed gekleed. Slechtgeklede mannen zie je eigenlijk nauwelijks. Met evenveel toewijding als voor het rokkenjagen, gaan de Italiaanse heren naar de sportschool. Want bij een goedgekleed lichaam, hoort natuurlijk ook een fit lijf.

Het gaat me net wat te ver om mijn vrienden uit te horen over hun ‘beautyrituelen’ in de ochtend en hoelang deze duren, maar ik weet dat ze allemaal naar de sportschool gaan, graag goedgekleed voor de dag komen en een mogelijkheid om ergens in een spiegel hun haar te controleren zeker niet mijden. Maar ach, je moet ze natuurlijk wel wat gunnen. Zolang ze niet langer voor de spiegel staan dan ik en ze van mijn eyeliner afblijven, komt het wel goed.

Geschreven door Morena van den Wittenboer

Photo Credit

Morena van den Wittenboer

Geschreven door Morena van den Wittenboer

In april 2012, letterlijk binnen luttele dagen na mijn afstuderen, heb ik mijn hele hebben en houden in mijn auto geladen en ben ik vertrokken naar de stad van Romeo en Julia. Dat ik zou vertrekken naar Italië stond al zeker zes jaar vast en ik was dan ook dolgelukkig dat het moment nu eindelijk daar was. Mijn moeder is Italiaanse, dus ik heb al van kleins af aan een sterke band met Italië. Er is gewoon iets magisch aan de manier van leven in Italië waarin thema’s als eten, familie en het buitenleven centraal staan. Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn en zodra de roze wolk is verdwenen komen er ook minder leuke aspecten tevoorschijn. Maar na een jaar slaat de balans echter nog steeds door in het voordeel van La Bella Italia en kan ik met zekerheid zeggen dat ik nog geen plannen heb om terug te keren naar Nederland.

2 Comments

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

camping in Italië

Op zoek naar een geschikte camping in Italië

La Befana

Sinterklaas in Italië: La Befana