in , , ,

Voorbij Toscane: de San Lorenzo Anekdotes

Voorbij Toscane: de San Lorenzo Anekdotes

Het roer om. Voordat er zelfs maar een televisieprogramma was dat Nederlanders die het in den vreemde gaan proberen volgde, deed Frederik H. Swart het. Emigreren. In eerste instantie was Frankrijk het doel. Dat was makkelijker met de taal en met… alles eigenlijk. Maar de bank werkte niet mee en weigerde met geld over de brug te komen. Toen kwam Italië in zicht. Maar dan wel Voorbij Toscane.

Nederlander in De Marken

Gelukkig maar, anders hadden we nu niet Voorbij Toscane: de San Lorenzo Anekdotes gehad. Da’s op zich al een hele mond vol, maar er komt ook nog een ondertitel bij: 10 jaar leven en werken in Le Marche.

In het boek beschrijft Dick Swart (zo mogen we hem ook noemen) hoe het hem sinds de aankoop in het jaar 2000 van zijn nieuwe onderkomen in de ‘rimboe’ van De Marken in Italië is vergaan. Ze kochten een casa colonica op twintig kilometer van de kust, dicht bij de plaats San Lorenzo di Campo, in de regio De Marken, waar ze tot dan nog nooit van hadden gehoord, maar waar – toegegeven – tot dan ook nog maar weinig toeristen kwamen.

Toscane lag voor een Nederlander voor de hand, maar was natuurlijk te duur en Umbrië lag volgens Dick te ver van de zee. Ze kochten uiteindelijk een huis in De Marken (‘Dit is Toscane, maar dan nog ongerept. Mooier zelfs!’) en knapten het op tot een B&B. Een traject dat nooit makkelijk is, en het voor Dick ook niet is geweest. Zoals hij er op de achterflap zelf over zegt: na lezing schaft u zich nooit een huis in Italië aan.

Erotisch pasta eten

In het boek tref je 35 verhalen aan, die gaan over de perikelen die Dick en zijn vriendin Marijke beleefden met boefachtige makelaars, onhandige en onbetrouwbare klusjesmannen, de verhalen uit de lokale Bar dello Sport, de jagers die met hun honden door zijn tuin banjeren, de onverstaanbare plattelands-Italianen, het op erotische wijze eten van pasta en het dorpsleven met al z’n eigenaardigheden.

Dick vertelt een een vlotte, blogachtige stijl, regelmatig cynisch, maar ook met liefde voor het land waarin hij min of meer per ongeluk terechtkwam. Het roer is inderdaad om. Vanuit een commerciële functie in de ‘fast lane’ is Dick Swart met zijn vriendin in de Marchiaanse ‘slow lane’ geraakt. Op de vraag van zijn gasten of hij daar in de groene heuvels van De Marken in dat schitterende huis met prachtig uitzicht en volop ruimte niet volmaakt gelukkig is, antwoordt hij het volgende:

“Wat veel mensen – eigenlijk bijna niemand, want we lopen er vanzelfsprekend niet mee te koop – niet weten is dat dit hele avontuur ook wérkelijk een uit zijn voegen barstend stressverhaal is geweest, vanwege alle red tape hier in Italië, de onvoorstelbaar achtergebleven morons in de bouw, de miscommunicaties, het eeuwige gebrek aan geld, de aardbevingen, de worstelingen in de eerste jaren om als leek een fatsoenlijke website in elkaar te zetten, een heftig auto-ongeluk, het altijd maar vriendelijk moeten zijn tegen mensen, de eeuwige strijd met de gemeente voor een begaanbare weg. En nog véél en véél meer. Stress, stress all over the place. Er kwam geen einde aan. Terwijl we hier naartoe waren gegaan om juist te ontstressen van de carrière en de moeten-moeten-moeten-race.”

Leuk voor op het nachtkastje

Door de opzet als blog (korte hoofdstukken van hooguit 10 bladzijden) leest het boek vlot en leent het zich goed voor op het nachtkastje. Elke avond voor het slapengaan één verhaaltje en je kunt een ruime maand vooruit. Dick gebruikt veel Italiaanse termen en uitdrukkingen, maar deze worden vrijwel altijd vertaald. Daarom is het boek ook prima voor Italië-beginners geschikt.

Jammer dat de snelle schrijfstijl blijkbaar ook doorgevoerd is bij de uitgever: al lezende komen de belevenissen soms vrij ongeredigeerd over. Desalniettemin: dit is een vermakelijk boek voor zowel degene die zelf met emigratiegedachten speelt als voor hen die houden van het ‘Ik Vertrek’-leedvermaak.

De boektrailer van Voorbij Toscane, de San Lorenzo Anekdotes:

Voorbij Toscane: de San Lorenzo Anekdotes
door: Frederik H. Swart
266 blz.
€ 17,95
Edicola Publishing, 2013

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

2 Comments

Leave a Reply

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback:

  2. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Column: a pranzo

Knappe Italiaanse mannen

Column: Italiaanse mannen