in , , ,

Column: tropenroosters en ijsvrij

De laatste weken voor de zomervakantie zijn zwaar
De laatste weken voor de lange zomervakantie zijn zwaar (foto: MaxPixel)

Het is weer zover: de zomervakantie is begonnen. Tot ergens halverwege september heeft de jongste geen school. Iets wat in Nederland vaak verbazing oproept. Drie maanden vakantie, wat ontzettend lang!

Maar die drie maanden zijn echt wel nodig. Niet omdat de schoolgaande jeugd bij moet komen van een extreem heftig schooljaar. Dat valt op zich wel mee. Het zijn de zomerse temperaturen die het noodzakelijk maken.

Je merkt het al in mei, als het stijgende kwik die laatste loodjes extra zwaar maakt. Het energieniveau is laag overdag en de concentratie ver te zoeken. En iedereen dagdroomt over een duik in verkoelend water.

Tropische paniek

Ik heb gemerkt dat die uitleg bij gematigde Nederlandse temperaturen en miezerregen niet echt voor begrip zorgen. Dat begrip komt vaak pas als ergens eind mei de Nederlandse weersomstandigheden beginnen te lijken op die van een Italiaans voorjaar.

Met een ochtendtemperatuur van rond de 20°C, die in de loop van de dag met gemak oploopt tot over de 25°C. Weer dat in ons gezin als ‘lekker’ wordt gedefinieerd.

Berichten in de Nederlandse media over hitteplannen en tropenroosters zorgen daarom voor verbazing bij het kroost hier in huis. Een paar dagen warm, wat stelt dat nou voor? Het is dan toch gewoon lekker weer? Waarom zou je dat hittegolf moeten noemen?

En hitteplannen in werking? Die extra maatregelen neem je toch pas als de temperatuur ruim boven de 30°C komt?

Tropenrooster of toch maar niet?

Het woord ‘tropenrooster’ spreekt tot de verbeelding. In Nederland is het nu toch niet net zo warm als in de tropen? Met van die heel hoge temperaturen? Dat zou wel balen zijn; waarom gebeurt dat nou nooit eens als wij er zijn? Nederland bezoeken zonder jas, dat is uniek!

O, het gaat om aangepaste schooltijden vanwege de warmte. ‘Misschien dat we dat hier ook moeten invoeren, vanaf half april of zo als het zo warm is als in Nederland nu.’ Hoewel, de rector ziet ons aankomen! Ze zou denken dat we haar in de maling nemen. Riskeren we nog straf ook.

Trouwens, dan moeten we elke dag nog eerder het bed uit. Om acht uur beginnen is vroeg genoeg. En tot één uur ’s middags is het best uit te houden. We zetten wel een raam open om het te laten doorwaaien. Laat dat tropenrooster maar zitten, we beginnen op negen juni gewoon met onze tropenvakantie!’

IJsvrij en gewenning

De manier waarop Nederlanders reageren op zomerse temperaturen is in Italiaanse ogen dus wat overdreven. Aan de andere kant is de manier waarop ze hier reageren op winterse temperaturen in mijn Nederlandse ogen vrij vermakelijk.

Bij dreigende vrieskou komen de discussies op gang over de te nemen voorzorgsmaatregelen. En bij het vallen van een eerste sneeuwvlok in combinatie met nachtvorst slaat de paniek toe.

Burgemeesters verkondigen met een ernstig gezicht dat vanwege de extreme weersomstandigheden van -1°C en dreigende gladheid de scholen in de gemeente dichtblijven en de kinderen van ijsvrij kunnen genieten. Eén hele dag lang.

Het is ieder jaar weer amusant.

Hoop

Misschien dat ze er langzaam aan zullen wennen, aan anders-dan-anders-weer. Net als in Nederland lijkt te gebeuren. Want hoewel in de meimaand weer allerlei warmterecords werden gebroken in ons kikkerlandje, kon ik niet veel berichten vinden over hitteplannen en tropenroosters .

En laatst begreep iemand zonder verdere uitleg waarom de schoolgaande jeugd in Italië drie maanden heeft.

Misschien dat ze hier straks in december ook niet meer warm of koud worden van wat sneeuwvlokken en een nachtje vorst. Dat zal de jeugd niet leuk vinden: geen ijsvrij meer!

Myrthe Claus

Geschreven door Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn column hier op DitIsItalie.nl. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Antoinette Coops - auteur van Mangiamo

Interview met kookboekenschrijfster Antoinette Coops

Abarth Scorpion Skin Edition 4 - Pablo Lücker

Lichtgevende Abarth ‘Scorpion Skin’ voor KWF