in , ,

Column: druivenpluk en damigiane

damigiane voor de druivenpluk

De vendemmia ofwel de druivenpluk is weer begonnen. Een zeer drukke tijd voor de boeren is aangebroken en de kratten worden weer uit de schuur gehaald. Vrienden en bekenden worden gevraagd te helpen, maar dat is natuurlijk alleen bij de kleinere wijnboeren die zich betaalde krachten (nog) niet kunnen veroorloven.

Jong en oud helpen mee met de pluk wat een hele happening is. Het werk van de afgelopen maanden wordt bekroond met de volle zware trossen druiven die met de tractor afgevoerd worden. In de periode na oktober begint het echte werk, want er kan nog van alles mis gaan.

Na de pluk staat er een heerlijke, Italiaanse pranzo klaar, gemaakt door de vrouw des huizes. Uiteraard vergezeld van een heerlijke wijn uit eigen cantina. Het wonen in een streek als deze is beslist geen straf, al rijdend door de heuvels geniet ik van de zoete geuren tijdens de druivenpluk. Ook al wordt het verkeer dan af en toe opgehouden door een tractor volgeladen met druiventrossen, het doet mij denken aan het heerlijke glas wijn dat thuis op me staat te wachten. En eerlijk is eerlijk, sinds we in Italië wonen is onze wijnconsumptie behoorlijk toegenomen.

Tijdens de zomermaanden de heerlijk verfrissende Verdicchio-wijn gemaakt van een druivensoort die alleen wordt verbouwd in Le Marche. In flessen van 5 liter tegelijk gaat het ‘gouden water’ over de toonbank. Die we dan weer in flessen van een liter in de koelkast bewaren (helaas nooit lang).

Herfsttijd: tijd voor rode wijn

Nu de herfst nadert begin ik al uit te kijken naar een lekkere rode wijn. We proberen regelmatig een voor ons ‘nieuwe’ wijn uit. Tegenwoordig wordt de wijn gebotteld in flessen. Vroeger werden de damigiane gebruikt. Dat zijn grote mondgeblazen flessen in verschillende maten en kleuren. Over de naam gaan verschillende verhalen de ronde. Damigiana zou een verbastering zijn van Dame Jeanne, als eerbetoon aan koningin Jeanne uit Napels.

Zij werd verdreven en belandde in 1347 in haar conté (graafschap) de Provence (Zuid-Frankrijk), waar ze schuilde voor een hevig onweer en een bed voor de nacht kreeg aangeboden in het kasteeltje van een glasblazer, ergens tussen Draguignan en Grasse.’s Anderendaags drong de koningin erop aan een bezoek te mogen brengen aan de flessenfabriek. Een beetje in de war door het hoge bezoek, blaast de glasblazer tijdens het demonstreren een enorme fles, met een inhoud van een tiental liter. Hij beslist de grote fles te gaan fabriceren en wil haar de naam Reine Jeanne (koningin Jeanne) geven. Maar bescheiden als ze is, dringt de koningin erop aan de fles eenvoudig ‘Dame Jeanne’ te noemen. Om de grote fles te beschermen, bekleedde de glasblazer haar met wilgenhout.

Een Panda vol damigiane

Omdat de damigiane tegenwoordig niet meer gebruikt mogen worden voor het opslaan van de wijn, zie ik ze regelmatig buiten staan bij een op het oog verlaten huis. Met enige schroom heb ik eens aangebeld en een tandeloos boertje opende de deur. In mijn beste Italiaans heb ik gevraagd of ik een fles mocht kopen van hem. Hij nam me mee naar het schuurtje en daar bleken er nog veel meer binnen te staan waar hij niets mee deed. In een opwelling deed ik een bod en de Fiat Panda werd volgeladen. Ik heb nooit geweten dat er zoveel flessen in zo’n klein autootje passen!

Eenmaal thuis gekomen ben ik mijn ‘schatten’ gaan wassen en spoelen wat achteraf nog een hele klus bleek. Sommige flessen hadden enorm veel wijnsteen, erg moeilijk om te verwijderen. Daarbij zijn ze ook zonder inhoud al enorm zwaar maar ook erg kwetsbaar. Het wijnsteen verwijder ik onder andere door wat kleine steentjes in de fles te doen en dan voorzichtig heen en weer te rollen.

Enkele flessen zijn helaas gesneuveld tijdens deze intensieve procedure. Na noeste arbeid staan ze nu blinkend in de tuin bij ons Italiaanse huis. Menig gast heeft er al een meegenomen naar Nederland om ze daar binnenshuis als decoratie te gebruiken. Een goede reden voor mij om weer op pad te gaan om nieuwe exemplaren te zoeken. En zo tuf ik regelmatig door het heuvellandschap met mijn autootje achter een tractor volgeladen met druiven… Op zoek naar damigiane én lekkere wijntjes.

Geschreven door Marion van vakantieaccommodatie La Valle Verde

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

3 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Avatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

La Dolce Vita

Column: la dolce vita, toch?Italiaanse cultuur: volwassen worden

Column: volwassen worden op z’n Nederlands en Italiaans