in

De beste koffiebonen: welke kies je?

Aroma, smaak, body, geur: alleen het beste is goed genoeg

Italiaanse koffiebonen
Zo kies je de beste Italiaanse koffiebonen (foto: Pixabay)

In slechts 15 jaar hebben we in Nederland – en waarschijnlijk ook in België – een enorme ontwikkeling in koffiebeleving doorgemaakt. We kunnen wel zeggen dat de vermaledijde Senseo het opstapje is geweest naar een cultuur waarin veel mensen niet alleen in de horeca, maar ook thuis van heerlijke bonenkoffie willen genieten.

Er is alleen een probleempje: hoe kies je tussen al die verschillende soorten koffiebonen de bonenkoffie die jou op het lijf geschreven is?

Er is maar één manier om te ontdekken wat ‘jouw koffie’ is. En dat is door flink te experimenteren, te ruiken en te proeven.

Rijpe koffiebessen van de arabicaplant in Brazilië (foto: Wikimedia)

Koffie proeven én ruiken

Met koffie is het net als met wijn. Met het verschil dat de smaak van wijn langer op de smaakpapillen blijft hangen en dus makkelijker te beoordelen is.

Dat wil niet zeggen dat je het als ware koffieliefhebber niet kunt leren, maar je moet het meer van de geur hebben. De geur van koffie bepaalt voor een groot gedeelte de smaak.

De een houdt van krachtig, de ander val mild. De een van fris en fruitig, de ander meer van voller en romiger. Precies, net als bij wijn.

Laten we bij het begin beginnen.

1. Robusta of arabica

Arabica en robusta: de enige drinkbare koffiesoorten

De begrippen robusta en arabica kent elke koffiedrinker, maar wat betekenen ze eigenlijk?

Simpelweg zijn robusta en arabica van alle 60 soorten koffiebessen die er zijn de enige 2 drinkbare. Dat scheelt alvast een hoop uitzoekwerk.

Beide soorten groeien alleen in landen rond de evenaar, maar de soort arabica is nog iets kritischer dan de soort robusta.

Arabica groeit alleen op grotere hoogte, waar robusta ook in lager gelegen gebieden groeit.

Doordat de robustaplant zich in deze lager gelegen gebieden tegen meer parasieten en plantenziektes moet verdedigen, bevat robusta 2 keer zoveel cafeïne als arabica. Dat betekent een steviger smaak.

Robusta wordt veel gebruikt als melkkoffie, maar als je van pure koffie houdt zul je arabica mogelijk de voorkeur geven.

Bij koffiebonen zie je vaak melanges tussen robusta en arabica, juist om een specifieke balans tussen smaak en sterkte te creeëren.

2. Aroma

Het aroma komt je tegemoet… (foto: Pexels)

Het aroma van de koffie is het belangrijkste punt waarop de koffie wordt beoordeeld. Aroma noem je de geur van de gemalen koffiebonen die met heet water in aanraking komt.

Je voorkeur voor een bepaalde koffie wordt voor een groot deel door het aroma bepaald. Als je een koffietest wilt houden, kun je daarom het beste de aroma’s van wat gemalen koffiebonen en heet water met elkaar vergelijken.

De geur van de gemalen koffiebonen of de koffiebonen zelf zegt ook wel wat, maar kan aanzienlijk verschillen met het aroma.

3. Smaak

Zou hij net zo goed smaken als hij eruit ziet? (foto: Pexels)

Een goede kwaliteit en een prettig aroma, dat is belangrijk voor lekkere Italiaanse koffie. Maar hoe zit het met de smaak?

Koffies lopen nogal uiteen in smaak. Dat heeft vooral te maken met de geografische oorsprong van de koffiebonen.

  • Koffies uit Midden-Amerika kenmerken zich vaak door frisse, notige en bloemige tonen.
  • Koffies uit Zuid-Amerika smaken volker en romiger met de zoete tonen van noten en chocolade.
  • Koffies uit Afrika zijn met hun hogere zuurgraad weer wat frisser en fruitiger.
  • Koffies uit Azië zijn behalve zoet ook kruidig en krachtig.

Uit het bovenstaande kun je globaal al afleiden in welke hoek je het qua smaakbeleving moet zoeken.

4. Body

De ‘body’ van de koffie is ook belangrijk (foto: Piqsels)

Maar we zijn er nog niet! Heel belangrijk voor de smaak is het gevoel in de mond. Is de koffie dun en waterig? Of juist dik en stroperig?

Voor veel koffieliefhebbers moet de koffie een stevige ‘body’ hebben, maar zo dik als chocolademelk moet het ook weer niet worden.

Ja, het is een balans. Maar dat maakt het ook zo leuk om op zoek te gaan naar de perfecte koffie.

5. Nasmaak

Koffie met een goede nasmaak: daar geniet je langer van (foto: Pxfuel)

Voor een koffieliefhebber is weinig prettiger dan na afloop van het kopje koffie nog een uurtje na te kunnen genieten van de smaak. Die moet dan uiteraard wel goed zijn.

Een te korte nasmaak is jammer. Maar ook een nasmaak die als onprettig wordt ervaren. Ook hier is het natuurlijk allemaal een kwestie van smaak.

Overige elementen in de smaak van koffies

Dan zijn er nog andere elementen die al naar gelang je voorkeur van belang kunnen zijn voor de smaak van jouw favoriete koffie.

Bijvoorbeeld de smaakbalans, die een zekere harmonie tussen de verschillende smaakeigenschappen moet bezitten, de consistentie van de smaak en eventuele negatieve smaakeigenschappen.

Een aantal topkoffies uit Italië

Topkoffies uit Italië

Als Italiëliefhebbers én koffieliefhebbers proberen we regelmatig nieuwe smaken uit. Van Koffie Loods, een klein familiebedrijfje dat door 2 broers en 1 zus wordt gerund, kregen we verschillende smaken Italiaanse koffiebonen toegestuurd om te proeven.

Eigen merk koffiebonen

De koffiebonen van eigen merk zijn gebrand en verpakt in Turijn. Dit is een melange van diverse soorten koffiebonen met een prettige koffiesmaak. Niet te bitter, niet te sterk en met een lekkere nasmaak. Gewoon een goede en betaalbare koffie.

Giovannini N.1 koffiebonen

Giovannini N.1 biedt een mix van arabica- en robustabonen. De smaak is vol en rond, kruidig en licht zoet. Een koffie met een sterk karakter en dito aroma.

Giovannini Bio koffiebonen

Biologische koffiebonen, geproduceerd met respect voor mens en milieu en dat is altijd goed. Maar ook de smaak is uitstekend. Het is een arabicaboon die fruitig en cacao-achtig smaakt. Voor de koffiedrinker die van een krachtige en eigenzinnige smaak houdt.

Costadoro Respecto koffiebonen

Costadoro heeft een naam hoog te houden. Hun koffiebonen zijn namelijk al 3 keer uitgeroepen tot de beste koffiebonen van Italië. Deze 100% arabica Costadoro Respecto is ook nog eens biologisch én fairtrade. De koffie heeft een mooie cremalaag en een volle body met tonen van chocolade en biscuit. Kortom, bijzonder goede koffie voor de ware liefhebber.

Costadoro Easy koffiebonen

De naam Easy is wat vreemd gekozen, aangezien het hier om een kwalitatieve en kruidige mix gaat, voor 70% bestaande uit arabicabonen. De koffie bevat intense smaaktonen en is heel geschikt om zowel een bak Hollandse koffie mee te zetten als om een heerlijke espresso of cappuccino te bereiden.

Dat Costadoro echt een topkoffie is kun je afleiden uit de manier van branden: alle koffiesoorten apart, voordat ze in de melange gaan. Kortom, koffie met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Costadoro Arabica koffiebonen

Deze koffiesoort van Costadoro bevat uiteraard 100% arabicakoffie. De koffie is niet heel sterk en ook niet heel bitter. Hij heeft een zachte en licht kruidige smaak. Je kunt ‘m dus prima drinken als een espresso, zonder suiker. Echt een top-branding van Costadoro.

Costadoro Espresso koffiebonen

We sluiten af met het origineel: de Costadoro Espresso. Niet voor niets de beste verkopende melange van dit prestigieuze koffiemerk. Alles aan deze koffiebonen is intens. Het aroma, de geur, de smaak. Met 90% arabica en 10% robusta maak je een heerlijk Italiaanse espresso. Met tonen van noten, chocolade en hazelnoot. Deze koffie heeft een laag cafeïnegehalte, waardoor je er meer van kunt drinken.

💡Tip: heb je een espressoapparaat dat werkt met gemalen koffie, zoals de halfautomatische apparaten? Of wil je heerlijke Italiaanse koffie in jouw espressopotje gebruiken? Of gebruik je een good old filterkoffieapparaat? Dan heb je ook een goede koffiebonenmaler nodig. Met goed gemalen koffiebonen leg je de basis voor een heerlijk aroma.

Jouw favoriete Italiaanse koffie?

Wij genieten voorlopig even van heerlijke Italiaanse koffie. Welke Italiaanse koffie heeft jouw voorkeur? En maak je die dan met een espressomachine, in een koffiepotje of in een gewoon Hollands filterkoffieapparaat?

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Italië na de coronacrisis: waar ga je heen?

Aquileia in de Romeinse tijd

Aquileia: kamperen naast de Romeinse ruïnes