in ,

De drukste wegen van Italië

Dit zijn de wegen en steden die je tijdens de spits moet vermijden

drukste wegen van italie
De A4 tussen Brescia en Padua is het drukst (bron: autobspd.it)

Waar moet je tijdens de spits in Italië niet zijn? De drukste snelwegen zijn de A4, de A1 en de A14. De A4 van Brescia naar Padua is de drukste snelweg van Italië. Hier passeren dagelijks alleen al meer dan 26.000 vrachtwagens. Het totaal aantal voertuigen in een etmaal ligt op meer dan een tienvoudige hiervan: 290.000.

A4 van Brescia naar Padua
Dit is het drukste snelwegtraject in Italië: de A4 van Brescia naar Padua (bron: Google Maps)

Andere drukke wegen in Italië zijn:

 • Dan de A4 Milaan-Brescia (24.699 vrachtwagens)
 • De A1 Milaan-Bologna (21.663 vrachtwagens)
 • De A1 Bologna-Florence (16.490 vrachtwagens)
 • De A14 Bologna-Ancona (15.069 vrachtwagens)
 • De Passante / Tangenziale van Mestre (13.829 vrachtwagens)

Ook de A22 van de Brennerpas naar Verona is een route met veel verkeersdrukte in Italië. Je moet ook rekening houden met files aan de grenzen met Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. En natuurlijk zijn de wegen in de buurt van de grote Italiaanse meren in de zomerperiode altijd druk.

Alternatief voor de A4 Milaan-Venetië

Sinds juli 2014 is er in het noorden van Italië een alternatief voor de razend drukke A4 Milaan-Venetië. Dit is de nieuwe A35 tussen Milaan en Brescia, met een lengte van 62 km.

En de drukste steden van Italië dan?

Dit zijn de drukste steden van Italië, volgens de verkeersgegevens van TomTom. Het zal je niet verbazen dat Rome op nummer 1 staat, maar ook Palermo en Messina op Sicilië staan in de top 3.

 1. Rome
 2. Palermo
 3. Messina
 4. Genua
 5. Napels
 6. Milaan
 7. Catania
 8. Bari
 9. Reggio Calabria
 10. Bologna

Cagliari op Sardinië staat nu niet in de lijst, maar door het beperkte wegennet op dit Italiaanse eiland zijn hier wel vaak lange files. Eerder stond de hoofdstad van Sardinië in de toplijsten met de drukste steden van Italië.

Zwarte zaterdagen

Op de zogenoemde ‘zwarte zaterdagen’ in de zomervakantieperiode is het extra druk op de wegen in heel Europa, ook in Italië. Voor 2019 zijn de drukste dagen 3, 10 en 17 augustus. Zowel op de heenweg als op de terugweg. Maar ook de vrijdag ervoor en de zondag erna is druk in deze weekends.

Het is verstandig om deze data zoveel mogelijk te vermijden. Of probeer langer voor je reis uit te trekken en een hotel langs de route naar Italië te boeken. Zo kom je minder gestrest aan op je vakantieadres en begint je vakantie een stuk prettiger.

Actueel verkeer in Italië

Op zoek naar de actuele verkeerssituatie in Italië Controleer dan de website van Autostrade per l’Italia. Hier vind je de meest accurate verkeerinformatie, inclusief wegopbrekingen en ongevallen. We wensen je een veilige reis naar en door Italië!

Wat doe jij om drukte op de weg in Italië te vermijden?

Bronnen: Tgcom24 en Il Tirreno

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

mooiste stranden sicilie

Top 10 mooiste stranden op Sicilië

Aqua River - langste glijbaan camping Italië

Langste campingglijbaan van Italië geopend