in , ,

Een dagje in Cagliari

De haven van Cagliari op Sardinië
De haven van Cagliari op Sardinië (foto: Wikimedia)

Cagliari is leuk geworden! De Sardijnse hoofdstad was nooit echt een toeristentrekker. Wie naar het eiland kwam, deed dat voor de zon en zee en surfers ook nog eens voor de wind, van de Costa Smeralda, Alghero en Isola di San Pietro, om maar een paar populaire bestemmingen te noemen.

In Cagliari kwam je op zijn hoogst aan, per veerboot of vliegtuig, om vervolgens zo snel mogelijk door te reizen. Omgekeerd stond de stad ook niet direct klaar om drommen bezoekers te ontvangen. Een jaar of 10 geleden maakte Cagliari – in mijn ervaring tenminste – zodoende een nogal grauwe en weinig innemende indruk.

Eethuis in Castello - Cagliari
Eethuis in Castello, Cagliari

Cruiseschepen

In de afgelopen jaren is daar verandering in gekomen. Voor een deel is dat te danken aan de politieke situatie. Door de onzekere toestand in de Maghreb na de Arabische lente hebben veel cruiseschepen hun Middellandse Zeeroutes verlegd en doen zij in plaats van Noord-Afrikaanse havens nu Cagliari aan.

Zicht op Cagliari vanaf Castello
Zicht op Cagliari vanaf Castello

Zodoende stromen nu elke week duizenden toeristen de stad binnen en hebben de trattorie in de buurt van de haven hun menukaarten ook in het Engels, Frans en (soms) Duits vertaald. Tegelijk is onder leiding van de dynamische jonge burgemeester Massimo Zedda een aanzienlijk deel van de binnenstad autovrij gemaakt en daarmee ook een stuk gastvrijer.

Castello

Zicht op Castello vanaf Bastione Saint Remy - Cagliari
Zicht op Castello vanaf Bastione Saint Remy in Cagliari

Het juweel aan de kroon van Cagliari is de wijk Castello, genoemd naar de vesting die de Pisanen bouwden toen zij in de 13e eeuw het hier voor het zeggen hadden. Daarvoor kozen zij een ruim 50 meter hoge rots uit waar nu het Bastione Saint Rémy ligt, een weidse esplanade met schitterend uitzicht over de moderne stad en de haven. Al moet er wel bij gezegd worden – en een ironische graffito doet dat ook – dat het niet allemaal even fraai is wat er te zien valt.

Ironisch commentaar: 'Mooi dat cement, nietwaar?'
Ironisch commentaar: ‘Mooi dat cement, nietwaar?’

Tenslotte is Cagliari in 1943 door de Amerikanen zwaar gebombardeerd en daarna in de jaren 60 en 70 volgeplempt met betonnen nieuwbouw. Maar de smalle straten achter het bastion maken dat meer dan goed, met prachtige monumenten als de kathedraal van Santa Maria en de Torre dell’Elefante, een middeleeuwse toren met een wonderlijk olifantje dat van 10 meter hoogte neerkijkt op de voorbijgangers, en een groot aantal terrasjes en cafés.

De Torre dell’Elefante in Cagliari
De Torre dell’Elefante in Cagliari

Delicatessen

Daarvan zijn er nog veel meer in de Marina, de lager gelegen havenwijk, waar je in tientallen trattorie alle mogelijke Sardijnse specialiteiten kunt uitproberen, van het klassieke porceddu (speenvarken) tot aan de dikke vissoep burrida en de arziolas, kleine kwalletjes (anemoni di mare in het Italiaans), die zowel gefrituurd als in de pasta heerlijk smaken.

Straatbeeld in de wijk Marina
Straat in de Marina van Cagliari

In delicatessenwinkeltjes, maar ook wel in de plaatselijke supermarkt, kun je vervolgens typische Sardijnse pasta’s kopen als de fregola en de malloreddus, naast natuurlijk de schapenkaas pecorino sardo en de bottarga, gedroogd kuit van muggine (harder), dat met jonge olijfolie en knoflook een van de simpelste en meest smakelijke pastasauzen vormt.

Su Porceddu: 'Ons vlees is 100% Sardijns'
Su Porceddu: ‘Ons vlees is 100% Sardijns’

Tip: koop alleen de bottarga aan één stuk, die je zelf moet raspen, en niet de potjes met kurkdroog en veel minder smakelijk bottarga-schraapsel die aan goedgelovige cruisetoeristen worden gesleten.

Stadsstrand

Buiten het centrum heeft Cagliari nog heel andere attracties. Met Barcelona en Cannes heeft Cagliari gemeen, dat je in de stad zelf naar zee kunt, naar het kilometerslange strand Poetto, dat je met bus of fiets binnen een kwartier bereikt en waar het tot eind oktober nog goed zonnebaden is.

De duomo van Cagliari
De duomo van Cagliari
Detailopname van de Duomo di Cagliari
Detailopname van de Duomo di Cagliari

Aan de andere kant van de Lungomare (Boulevard) Poetta liggen zoutpannen en de zilte plas Molentargius, waar je het hele jaar door duizenden roze flamingo’s door het ondiepe water kunt zien waden. En als je nog wat verder oostwaarts gaat, kom je uit in Quartu Sant’Elena. Deze uit zijn krachten gegroeide voorstad van Cagliari is op zich niet bijzonder interessant, maar herbergt wel de beste pasticceria van Sardinie, die van de Sorelle Piccioni.

Dolci sardi

Etalage van Dolci Cagliari
Etalage van Dolci Cagliari

De van suiker en verse amandelen gemaakte dolci sardi zijn zo zoet, dat de diabetes op de loer ligt als je alleen maar naar kijkt. Maar ze smaken geweldig en zijn ambachtelijk met zo veel zorg uitgevoerd dat het kleine meesterwerkjes worden. De inmiddels 90-jarige zusters doen het al meer dan een halve eeuw en prijzen hun waar aan in een etalage die zelf alleen al een bezoek waard is. Vakmanschap is meesterschap!

Dolci sardi
Dolci sardi
Eén van de gezusters Piccioni in de winkel
Eén van de gezusters Piccioni in de winkel
Dolci sardi
Dolci sardi

Foto’s Cagliari: Aart Heering

Written by Aart Heering

Aart Heering, historicus en journalist. Woont 30 jaar in Italië en werkt momenteel voor de Nederlandse ambassade in Rome.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mooiste dorp van Italië 2019 - Petralia Soprana

Mooiste dorp van Italië 2019: Petralia Soprana

Kanotocht van de Cinque Terre

Dag 5: Cinque Terre in 5 dagen