in , , , ,

De 25 mooiste plekken in Toscane

En nét wat andere plekken dan je verwacht

De 10 mooiste plekken in Toscane, dit is Pitigliano (foto: enjoymaremma.it)

Wie Toscane zegt, denkt aan cultuur, kunst en geschiedenis. Aan steden als Florence, Pisa en Siena. Aan Lucca, San Gimignano en Volterra. Stuk voor stuk prachtige plaatsen die je zeker niet mag missen tijdens je (eerste) Toscaanse vakantie. Toscane heeft ook heel wat onbekendere verrassingen voor je in petto. In dit uitgebreide artikel met de mooiste plekken in Toscane vind je ze beide.

Dit zijn – volgens de redactie van Dit is Italië – de 25 mooiste plekken in Toscane.

Kaart Toscane
De provincies van Toscane op de kaart (bron: ontheworldmap.com)

We beginnen met wat klassieke bestemmingen in Toscane, die je zeker niet mag missen.

Ga je mee virtueel op rondreis door Toscane?

1. Lucca: stad van de 100 kerken

Piazza dell’Anfiteatro in Lucca: beslist een van de mooiste plekken in Toscane (foto: Unsplash)

Lucca is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Italië en daarom alleen al een bezoekje waard. Het heeft perfect intact gebleven stadsmuren compleet met torens, die het historische centrum volledig omringen. Via een van de zes stadspoorten loop je zo het centrum van de stad in.

De bijnaam van Lucca is ‘de stad van de 100 kerken’. Natuurlijk is het onmogelijk om die tijdens je bezoek allemaal te bekijken, maar loop in ieder geval langs de Basiliek van San Frediano, de kathedraal van San Martino en de kerk van San Michele op de Piazza San Michele.

Lucca heeft ook prachtige pleinen, zoals het door oude platanen omringde Piazza di Napoleone met het imposante Palazzo Ducale en het ovale Piazza dell’Anfiteatro, gebouwd op de fundamenten van een oud Romeins amfitheater.

Het Palazzo Pfanner met zijn barokke tuinen is ook het bekijken waard. En wil je het beste panoramische uitkijkpunten hebben voor je foto’s? Maak dan een wandeling over de 4 kilometer lange stadsmuren of beklim de Torre Guinigi of de Torre delle Ore voor een uitzicht over de rode daken van de stad en de omgeving.

2. Pisa: meer dan de scheve toren

Pisa is meer dan alleen de Scheve Toren (foto: Unsplash)

Wie Pisa zegt, zegt ‘Scheve Toren’ En natuurlijk moet je dit bijzondere bouwwerk dat samen met de Dom en de doopkapel op de Piazza dei Miracoli staat, niet overslaan als je in Pisa bent.

Maar Pisa is zo veel meer dan dat. In het centrum vind je prachtige gebouwen, gotische kerken zoals de het kleine kerkje  Santa Maria della Spina en Renaissance pleinen zoals de Piazza dei Cavalieri, ooit het politieke centrum van de stad.

Wandel door de straat die de Pisanen de Borgo Stretto noemen. Het is de meest karakteristieke straat van het centrum met een zuilengalerij, versierde portieken en oude winkels.

De Borgo Stretto leidt naar de Ponte di Mezzo, de burg over de Arno die de 2 helften van het centrum met elkaar verbindt.

Na al die historische gebouwen behoefte aan meer hedendaagse kunst? Ga dan naar de Piazza Vittorio Emanuele II vlakbij het Centraal Station. In een zijstraat van het plein kun je een enorme muurtekening van Keith Haring bewonderen.

3. Florence: Renaissance wat de klok slaat

Florence: de Toscaanse stad van 1000 bezienswaardigheden (foto: Pexels)

Een reis naar Toscane is niet compleet zonder een bezoek aan Florence! Het is de bakermat van de Renaissance en staat bekend als de ‘schatkamer van de kunst en architectuur’. En niet alleen omdat het Uffizi Museum zoveel prachtige werken herbergt.

Al wandelend door het centrum kom je langs de Dom met de enorme koepel van Brunelleschi met er vlak naast de door Giotto ontworpen klokkentoren en het Baptisterium met de bronzen deuren.

Je kunt in de Galleria dell’Accademia Michelangelo’s standbeeld van David bekijken, maar ook richting de Piazza della Signoria gaan met het imposante Palazzo Vecchio.

Vandaar is het niet ver naar de Ponte Vecchio met de kleurrijke historische winkels, een van de oudste bruggen ter wereld en hét symbool van de stad Florence.

Er zijn beroemde kerken te bekijken zoals de Santa Maria Novella, de Basiliek van San Lorenzo en de Santa Croce. En wat dacht je van de kerk Orsanmichele, een graanopslag die kerk werd?

Maar Florence is ook groen, met parken en tuinen zoals die van Boboli om even in bij te komen. En voor een mooi uitzicht over het historisch centrum van de stad ga je naar Piazzale Michelangelo. Een aanrader bij zonsondergang!

Ga naar Piazzale Michelangelo voor het beste uitzicht over de stad Florence (foto: Unsplash)

4. San Gimignano, Monteriggioni en Siena: middeleeuwse torens en pleinen

San Gimignano: het centrale plein met torens en put (foto: Unsplash)

Halverwege tussen Florence en Siena ligt San Gimignano, ‘de stad van de mooie torens’ of het Manhattan van de Middeleeuwen.

In haar hoogtijdagen telde de stad 74 torens, gebouwd door de adellijke families van die tijd, waarvan er nu nog 14 over zijn.

De oudste toren is de Torre Rognosa of Klokkentoren uit de 13e eeuw, de hoogste de Torre del Podestà met 54 meter.

In het historische centrum kun je de Duomo bewonderen, net als de Torre Grossa, het Palazzo Comunale, de Pinacoteca en de ruïnes van het fort Montestaffoli.

Maar ook de kathedraal, de Loggia del Comune en het prachtige Palazzo del Popolo zijn prachtig om te zien. Voor het beste uitzicht over het dorp ga je naar het Piazza del Cisterna. En na die zware klim om er te komen, heb je wel een glas witte Vernaccia van San Gimignano verdiend.

Heb je na San Gimignano de smaak van torens te pakken, dan moet je op weg naar Siena zeker een stop maken bij Monteriggioni, een goed bewaard gebleven vestingplaats langs de Via Francigena. Je ziet het bouwwerk vanuit de verte al liggen.

Stadspoort in Monteriggioni (foto: Pixabay)

In Siena, stad van de gotiek,  kun je de charme van een middeleeuwse stad inademen. Zodra je de stadsmuren voorbij bent kom je terecht in een wirwar van steegjes en smalle straatjes.

Ze leiden je naar het Piazza del Campo, het schelpvormig plein waar tweemaal per jaar de beroemde Palio wordt gehouden.

Doorkijkje naar het verbluffende Piazza del Campo in Siena (foto: Unsplash)

Aan het plein liggen het Palazzo Pubblico en de Torre del Mangia. Wat je er zeker niet moet missen zijn de in gotische stijl gebouwde Dom met een prachtige marmeren vloer en de Basiliek van Santa Caterina.

5. Volterra: op zoek naar Etrusken en Romeinen

Straatje in Volterra (foto: Unsplash)

Volterra ligt op heuveltop en was ooit een van de machtigste Etruskisch-Romeinse centra. De sporen daarvan vind je er vandaag nog terug: van de Etruskische muren rondom het historische centrum tot het net buiten de muren gelegen archeologisch gebied met het Romeinse amfitheater, de Romeinse baden en het Romeinse forum.

De smalle straatjes leiden naar het Piazza dei Priori, het centrale plein waar het Palazzo Preotorio en het Palazzo dei Priori, het oudste stadhuis van Toscane, staan.

Natuurlijk kun je de Dom niet overslaan en in de Kathedraal van Santa Maria Assunta kun je kunsterwerken van Andre dela Robbia vinden.

En wat neem je mee uit Volterra? Een souvenirtje van albast natuurlijk, gewonnen uit de nabijgelegen Etruskische steengroeven.

6. Barga: middeleeuws juweeltje in de Valle del Serchio

Barga
Duomo van Barga (foto: Wikimedia)

Dit middeleeuwse stadje ligt in het noorden van Toscane. Vanaf de Dom die hoog boven Barga uittorent, heb je een prachtig uitzicht over de Garfagnana en de Apuaanse Alpen. Bij helder weer kun je zelfs de beroemde Boog van Monte Forato zien. De oude binnenstad van Barga is gedeeltelijk omringd door de resten van de oude stadsmuren.

Vanaf het centrale Piazza del Comune kun je via smalle straatjes en steile trappen de rest van het historische centrum ontdekken en waan je je even een paar eeuwen terug in de tijd. Een sfeer die wordt versterkt door gebouwen als de vroegmiddeleeuwse Palazzo Pretorio en de Kerk van het Heilige Kruis.

7. Montecatini Terme en Montecatini Alto:  één stad, twee heel verschillende gezichten

De kabelbaan van Montecatini
De kabelbaan van Montecatini (foto: Wikimedia)

Montecatini is, net als veel Toscaanse steden, opgedeeld in twee delen. Een ouder gedeelte op de top van een heuvel en een deel van recentere datum aan de voet ervan. Het bijzondere aan de twee gedeeltes van Montecatini is dat elk echter een heel eigen gezicht heeft.

Twee totaal verschillende werelden die slechts verbonden zijn door een kabelbaan. Montecatini Terme is een deftige stad met statige gebouwen, brede straten en een heel mooi park dat is aangelegd rondom de beroemde thermen.

De mooie thermen van Montecatini (foto: Unsplash)

Montecatini Alto is daarentegen een veel minder gepolijst, echt middeleeuws dorpje. Je kunt er een bezoekje brengen aan de Sint Pieterskerk en de Torre dell’Orologio. Of, en dat is misschien veel leuker, een terrasje pikken op de Piazza Giuseppe Giusti.

Hou wel in de gaten wanneer de kabelbaan de laatste rit naar beneden maakt. Een vrij steile afdaling van 300 meter te voet in het donker is na een lange dag niet aan te raden.

8. San Miniato (al Tedesco): de burcht van Keizer Frederik II en witte truffels

San Miniato: een van de mooiste plekken van Toscane
San Miniato: een van de mooiste plekken van Toscane (foto: Wikimedia)

Rijdend over de snelweg tussen Pisa en Florence kun je het niet te missen! Er is namelijk maar één stadje op een langgerekte heuvel waarvan de Rocca zo statig de lucht insteekt. Al lijkt dat misschien omdat de rest van het landschap vrij vlak is voor Toscaanse begrippen. Maar het loont echt de moeite om in San Miniato een tussenstop te maken.

Start bij de burcht van Keizer Frederik II en kijk uit over de Val d’Arno tot aan de uitlopers van de Apennijnen. Breng een bezoekje aan Piazza della Repubblica met het Seminarium, loop de Kathedraal aan de Piazza del Duomo binnen, bewonder de Torre Matilde, de kerk van de heilige Domenicus en wandel eens door het centrum.

Er is altijd wel een marktje te vinden. Mocht je er in november zijn, dan heb je grote kans met je neus in de witte truffels te vallen!

9. Bolgheri: de beroemdste laan in Italië met Toscaanse cipressen

De Viale dei Cipressi bij Bolgheri
De Viale dei Cipressi bij Bolgheri (foto: Wikimedia)

Vraag een Italiaan wat het eerste bij hem of haar opkomt als ze de naam ‘Bolgheri’ horen en menigeen zal de eerste regels van het loflied Davanti a San Guido van Giosué Carducci opzeggen. De lange laan die vanaf de Via Aurelia naar Bolgheri loopt, werd hierdoor beroemd. En als je die weg inslaat, snap je waarom Carducci er zo vol lof over was. Het is een prachtige, vijf kilometer lange laan met aan weerskanten eeuwenoude Toscaanse cipressen.

Bolgheri zelf is trouwens ook de moeite waard, zeker voor liefhebbers van goede wijn. In de kleine winkeltjes en osterie kun je de heerlijke wijnen uit de streek proeven. Maar natuurlijk wel pas nadat je het indrukwekkende kasteel van de Della Gherardesca en het huis waar Carducci woonde in het dorp hebt bekeken.

10. Pitigliano: surrealistisch plaatje van tufsteen met sp(r)ookjesachtige ‘cave’

Zicht op prachtig Pitigliano (foto: Pixabay)

San Gimignano, maar dan een beetje anders. Dat is waar Pitigliano met zijn vele woontorens je vanuit de verte aan doet denken. Maar als je dan uiteindelijk langzaam bocht na bocht omhoog rijdt en naar boven kijkt, doet het stadje surrealistisch aan. Het lijkt te zweven boven een rotsachtige uitloper van tufsteen.

Pitigliano is fascinerend met zijn nauwe straatjes en de prachtige uitzichten over de drie ravijnen aan de voet van de berg. Het staat bekend als ‘Klein Jeruzalem’ vanwege de grote en actieve joodse gemeenschap die er sinds de 15de eeuw woont. Zijn geschiedenis gaat echter terug tot aan het Etruskisch-Romeinse tijdperk.

Buiten de stadsmuren ligt een enorm netwerk van in tufsteen uitgehakte, drie tot tien meter diepe kanalen die nog uit die tijd stammen. Het loont echt de moeite om een van de uitgezette wandelroutes in de sprookjesachtige ‘cave’ te lopen, hoewel die soms ook iets engs hebben! Trek wel iets warms aan, want ook ’s zomers zijn de temperaturen hier een stuk lager.

De holtes die je hier en daar in de wand van de groeves tegenkomt, werden als graftombes gebruikt door de Etrusken. Tegenwoordig hebben ze een heel ander functie: als wijnkelders voor de Pitiglianese witte wijn.

11. Massa Marittima: de dom die doet denken aan Siena

Massa Marittima
Massa Marittima (foto: Wikimedia)

Deze plaats was het centrum van de metaalmijnbouw in de Etruskische tijd. Het floreerde onder de Romeinen die er grote hoeveelheden koper en zilver vonden. In 800 n.Chr. werd het een bisschopsstad nadat bisschop Cerbine van Populonie zich er vestigde om te ontsnappen aan de malaria.

Het is een van de mooiste plaatsjes in Toscane en doet denken aan Siena. Vanaf het Piazza della Repubblica met de grote dom leiden allerlei steile straatjes naar de andere delen van de stad.

Aan het plein liggen de belangrijkste gebouwen zoals het Palazzo della Podestà, het Palazzo Comunale en dus de dom van St. Carbone. Deze werd tussen de elfde en de dertiende eeuw gebouwd. Het bovenste gedeelte doet denken aan de kerken die je in Siena tegenkomt.

Ga ook op zoek naar de oliefabriek die ergens verscholen ligt in een huis en ontdek hoe ze hier vroeger de olijven persten.

12. Certaldo: fotogeniek stadje, speciaal voor je trouwalbum

Certaldo
Certaldo (foto: Wikimedia)

Het wordt misschien wat eentonig, maar ook Certaldo is opgesplitst in een Basso en een Alto. Voor wie geen zin heeft om de steile weg naar boven te lopen, staat ook hier een kabelbaan klaar.

Certaldo Alto, ook wel Il Castello genoemd, is het historische deel van de stad met terracotta straatstenen en gebouwen in dezelfde kleur. Een fotogenieke plek, gezien het grote aantal bruidsparen dat er zelfs op regenachtige zaterdagen hun plaatjes laten schieten!

Certaldo is de geboorteplaats van de 13de eeuwse Italiaanse schrijver en dichter Giovanni Boccacio. In de lange, brede straat die naar hem vernoemd is kun je zijn geboortehuis, een van de woontorens in Certaldo Alto, bekijken.

De oude binnenstad is verder rijk aan mooie gebouwen en kerken. Het Palazzo Pretorio of het Vaticaansgebouw met decoraties van Pietro Fiorentino mag je niet missen.

13. Bagno Vignoni: warm kuurwater op het dorpsplein

Een nog echt onontdekt Toscaans pareltje: Bagno Vignoni. Dit klein dorpje met ongeveer dertig inwoners ligt op een heuveltop in de Val d’Orcia, in de buurt van Siena en San Quirico d’Orcia.

Het dorpsplein bestaat uit een groot waterbassin waar warm water uit thermale bronnen naar boven borrelt en langzaam verdampt. Zon ontstaat een sprookjesachtige sfeer.

Rondom het waterbassin liggen Renaissance-gebouwen en de prachtige loggia van St. Catharina van Siena. Het grootste deel van het water uit het bassin stroomt naar de kuuroorden die je hier kunt vinden.

De rest klatert het Natuurpark van de Molens binnen. Hier staan 4 middeleeuwse molens die ooit belangrijk waren voor de lokale economie. Ze functioneerden dankzij het thermale water ook in droge periodes, wanneer andere molens in de omgeving stil kwamen te liggen.

Een schilderachtige omgeving om mooie wandelingen door te maken!

14. Anghiari: stadsmuren zoals stadsmuren bedoeld zijn

Een tuin van bloempotten in Anghiari (foto: Pixabay)

Heb je het over de mooiste plekken in Toscane, dan kun je niet om Anghiari heen. Anghiari behoort tot de mooiste vestingstadjes van heel Italië. Het vervulde een belangrijke rol in de middeleeuwen dankzij zijn strategische positie.

In 1440 vond hier de beroemde Slag bij Anghiari plaats, waarbij de Florentijnen de Milanezen versloegen. Leonardo schilderde deze veldslag op een muur in het Palazzo Vecchio in Florence, maar de fresco ging verloren tijdens een verbouwing van het paleis.

De stadsmuren rondom het historische stadscentrum zijn stadsmuren zoals ze horen te zijn: imponerend en zo op het eerste gezicht onneembaar.

Ronddwalend door de steile, sfeervolle straatjes kun je de Heilige Augustinus-kerk bewonderen. En ook de abdij en het Palazzo Pretorio, waarvan de voorgevel versierd is met wapenschilden en fresco’s.

In het 15de eeuwse Palazzo Taglieschi is een museum gevestigd. Naast werken van Andrea della Robbia en Jacopo della Quercia kun je ook de beroemde ‘Catorcio di Anghiari’ bekijken. Deze deurgrendel van de Porta del Ponte werd door de bewoners van het zeven kilometer verderop gelegen Sansepolcro gestolen.

Vervolgens werd hij teruggehaald door de bewoners van Anghiari. Het meest opvallende gebouw stamt echter niet uit de middeleeuwen, maar uit de 18de eeuw. Het Teatro dei Ricomposti is een groots gebouw dat over Anghari uitkijkt.

15. Belforte (Radicondoli): miniscuul dorpje, verstopt tussen groene heuvels

Heb je de smaak van het bezoeken van de onbekende mooiste plekken in Toscane te pakken? En vind je het niet erg om de ‘middle of nowhere’ in te rijden om een heel klein dorpje op te zoeken waar toeristen niet vaak gesignaleerd worden?

Dan is Belforte echt iets voor jou! Dit dorpje in de buurt van Radicondoli, ook een mooie plaats om te bezoeken trouwens, onstond ergens in de 11de eeuw als een kasteel.

Het historisch centrum is klein en knus, met verrassende hoekjes, mooie huizen en kerkjes die je niet altijd als kerk herkent. En, zoals alle Toscaanse vestigingsstadjes, heeft het een prachtig uitzicht over de omgeving.

Het is geen dagdeelvullende trip. Er zijn geen spectaculaire gebouwen te bewonderen en er is geen winkeltje vol souveniers, maar wat betreft sfeer en ligging is het een echte aanrader!

16. Elba:  eiland in de zon

Het eiland Elba voor de kust van Toscane, paradijs voor strandliefhebbers (foto: Pixabay)

Je vakantie doorbrengen op een niet al te groot eiland in een kristalheldere zee? Je ontspannen op een paar van de mooiste stranden van de Middellandse Zee?  Dan is Elba de ideale plek!

Samen met 6 andere eilandjes vormt het de Toscaanse Archipel. Vanuit Piombino brengt een veerboot je in minder dan een uur naar Portoferraio. In deze ‘hoofdstad’ van het eiland vind je vestingwerken, trappen en kleine hangende pleintjes.

Maar ook het Theater en de Villa dei Mulini, die stammen uit de tijd van Napoleons ballingschap. En vanaf de vesting Volterraio heb je een prachtig uitzicht op de eilanden Pianosa, Capraia en Montecristo.

Elba zelf is een mengeling van natuur en geschiedenis die je het beste te voet kunt ontdekken, wandelend langs een van de vele paden met mooie panorama’s.

In Punta delle Grotte kun je de overblijfselen van de Villa Romana delle Grotte bekijken. En een trekking naar de hoogste top van het eiland, Monte Capanne, loont absoluut de moeite!

17. San Galgano: een ridder, monniken en zwaarden in rotsen

De dakloze abdij van San Galgano (foto: Unsplash)

Als je in de buurt van Siena bent, kun je de abdij van San Galgano eigenlijk niet zomaar voorbijrijden. Het ligt op zo’n 35 kilometer van de stad af, op een prachtige plek in de Val di Merse.

Wat zo bijzonder is aan dit bouwwerk? Het zijn de overblijfselen van een enorme, perfect bewaard gebleven abdij, in de 13e eeuw gebouwd door Cisterciënzer monniken.

Het enige wat ontbreekt is het loden dak: het materiaal werd in de 16e eeuw verkocht toen er nog slechts 6 monniken over waren.

De abdij is gewijd aan de heilige Galgano. De voormalige ridder trok zich in de 11e eeuw terug in het Hermitage van Monte Siepi, vlak achter de abdij.

In het midden van de kapel staat een zwaard in de rots. Volgens de verhalen zou de heilige die daar eigenhandig geplant hebben op het moment dat hij het gebruik van wapens afzwoer.

18. Viareggio: een badplaats zoals die ooit was

Viareggio – de klassieke Italiaanse badplaats (foto: Shutterstock)

Viareggio, bekend om zijn carnaval, is een mooie en elegante badplaats aan de Versiliakust. Als je van Art Nouveau houdt, dan kun je je hart ophalen in deze stad. En waar kun je dan beter beginnen dan op de Passeggiata Margherita?

Aan deze boulevard verschenen aan het eind van de 19e eeuw kleine villa’s en gebouwen in die stijl. Het resultaat is een aaneenschakeling van bars, luxe boetieks, badpaviljoens en gebouwen die nu nog een vleugje van de verfijnde elegantie van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw hebben.

Het Gran Caffè Margherita, versierd met twee torentjes en gekleurde keramische tegels waar de componist Puccini geregeld kwam, en het nabijgelegen Chalet Martini zijn daar mooie voorbeelden van.

In Viargeggio vind je verder tal van indrukwekkende villa’s en historische gebouwen, zoals Villa Argentina, Villino Nistri en Villa Paolina.

Deze laatste villa is vernoemd naar de zus van Napoleon, die het als zomerresidentie gebruikte.

Maar sla ook de Torre Matilde niet over, een wachttoren uit de 16e eeuw of de kerk van San Paolinio en die van Sant’Andrea.

19. Val d’Orcia: Toscane in optima forma

Cappella della Madonna di Vitaleta - Val d'Orcia
De Cappella della Madonna di Vitaleta in Val d’Orcia, Toscane (foto: Wikimedia)

Ben je op zoek naar de klassieke plaatjes van het Toscane met zijn glooiende heuvels, kleine kerkjes en smalle straatjes met cipressen?

Dan hoef je alleen maar naar Val d’Orcia te gaan! Dit prachtige gebied werd in 1991 door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Behalve rondrijden door de typisch Toscaanse landschappen zijn er ook prachtige dorpjes om te bezoeken.

Zoals bijvoorbeeld San Quirico d’Orcia, van Etruskische oorsprong en het belangrijkste centrum van de Val d’Orcia met de schitterende Collegiata, de kerk van San Francesco en de Horti Leonini.

Toscaans, Toscaanser, Toscaanst: Val d’Orcia (foto: Unsplash)

Of Pienza, waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde dorpen in Italië, Montalcino of Montepulciano, rijk aan elegante renaissancepaleizen, oude kerken, pleinen en verborgen hoekjes.

Maar bezoek ook Bagno Vignoni, kuuroord met een waterbassin op het grote centrale plein waarin zwavelhoudend water van 49ºC opborrelt. Een perfecte manier om te ontspannen!

20. Garfagnana: de groene streek van Toscane

Garfagnana: de onontdekte groene streek van Toscane met schitterende meertjes als het Meer van Isola Santa (foto: Pixabay)

Behoefte aan rust en groen na al je stedentrips doorheen Toscane? Dan is het tijd om naar de Garfagnana in het noorden van Toscane te gaan!

Deze streek strekt zich uit langs de rivier de Serchio en ligt ingesloten tussen de Apuaanse Alpen en de Apennijnen.

Je vindt er prachtige natuur in het Parco dell’Orecchiella in de buurt van Piazza al Serchio en San Romano:

  • Schitterende meertjes zoals het Lago di Vagli en het Lago di Isola Santa.
  • Natuurfenomenen als de altijd winderige Grotta del Vento en de spectaculaire kalksteenkloof Orrido di Botri.
  • Middeleeuwse dorpjes als Barga, Castelnuovo di Garfagnana of Castiglione di Garfagnana.
  • Burchten zoals de Fortezza delle Verrucole.
  • En kerken op plekken waar je het niet zou verwachten zoals het Sanctuarium Eremo di Calomini.  

Deze streek is perfect voor een actieve vakantie in de buitenlucht met alle mogelijkheden die je er hebt om te wandelen, trektochten te maken, te raften, te klimmen en te mountainbiken.

21. Pistoia: Florence in het klein

Pistoia: net zo mooi als Florence maar dan zonder de drukte (foto: Unsplash)

Met z’n kunstwerken staat Pistoia een beetje in de toeristische schaduw van steden als Florence, Siena en Pisa. Maar er is genoeg moois te zien.

Aan het Piazza del Duomo, een van de mooiste pleinen van Italië, vind je de Duomo, het Baptisterium en het Palazzo del Comune in perfecte middeleeuwse stijl.

Op het altaar van de Duomo zijn ruim 600 figuren gebeeldhouwd door kunstenaars van het kaliber van Brunelleschi.

Op het plein zelf wordt sinds 998 n.Chr (!) op woensdag en zaterdag de stadsmarkt gehouden. Dé plek om zelf de gastronomische specialiteiten uit Pistoia te proeven.

Pistoia heeft ook een van de oudste ziekenhuizen ter wereld, al is in het Spedale del Ceppo tegenwoordig een Museum over de geneeskunde gevestigd.

Alleen al de voorgevel van het gebouw is het bekijken waard met het typisch blauwe keramiekwerk van Della Robbia boven de zuilengalerij.

22. Arezzo: het plein van La vita è bella

Piazza Grande in Arezzo (foto: Edward Hendriks)

Arezzo, ooit een bloeiende Etruskische stad, is een ware kunstschatkamer. In de Basiliek van San Domenico is het grote kruisbeeld van Cimabue te bewonderen.

In de Duomo van San Donato en in de Baccia-kapel die bij de Basiliek van San Francesco hoort, vind je meesterwerken van Piero della Francesca.

En natuurlijk kun je het geboortehuis van Vasari niet overslaan, met prachtig met fresco’s versierde appartementen en werken van zijn beroemdste leerlingen.   

Het hart van de stad is het Piazza Grande, dat een trapeziumvorm heeft en schuin omhoog loopt om het regenwater te laten wegstormen.

Het plein wordt omringd door gebouwen als de Loggia van Vasari en de Romaanse kerk van Santa Maria della Pieve.

En ben je in juni of september in de buurt, dan heb je grote kans om de ‘Giostra del Saracino’ mee te maken. Tijdens dit evenement nemen de 4 historische wijken van de stad het tegen elkaar op in middeleeuwse spelen.

23. Cortona: Toscane volgens de Amerikanen

Het plein met het stadhuis van Cortona (foto: Edward Hendriks)

Cortona is een van de meest betoverende plaatsen in de Val di Chiana. Het ligt op de top van een heuvel, vlakbij het Meer van Trasimeno.

Cortona is omgeven door stadsmuren, gebouwd op fundamenten uit de Etruskische en Romeinse tijd. De middeleeuwse gebouwen en typische steegjes zorgen voor een gezellige sfeer.

Je vindt hier veel Amerikaanse toeristen, sinds de schrijfster Frances Mayes hier kwam wonen en een boek schreef over de aankoop van het huis en de verbouwing, dat ook verfilmd is als Under The Tuscan Sun.

Op het Piazza Signorelli staat het Palazzo Pretorio en het Palazzo Casali waar tegenwoordig een Etruskisch museum is gevestigd.

Het andere belangrijke plein van de stad is Piazza della Repubblica met het Palazzo Comunale en zijn trappen en de klokkentoren.

Natuurlijk moet je de Duomo, de Basiliek van Santa Margherita en de kerk van San Francesco gezien hebben.

Net als de burcht van de Medici, de Fortezza Medicea di GiriFalco, die op het hoogste punt van de stad, net buiten de muren ligt. Makkelijke schoenen zijn wel een must om Cortona te verkennen; je wandelt continu omhoog of omlaag!

24. Montepulciano: een van de mooiste Toscaanse dorpen

Montepulciano: Toscane in optima forma (foto: Rowan Heuvel/Unsplash)

Het sfeervolle Montepulciano is gesticht in de Etruskische tijd en was ooit een Romeinse nederzetting. Het stadje ligt op de plaats van een oud heiligdom en amfitheater.

Montepulciano ligt hoog op heuvels die uitkijken over plateaus in het noorden en is een van de best bewaarde geheimen in Toscane voor zijn ongerepte schoonheid en middeleeuwse schatten. De wijngaarden produceren zijn beroemde Vino Nobile – perfect met prosciutto ham als onderdeel van een Toscaanse picknick.

Dit kleine Toscaanse stadje is gevuld met middeleeuwse architectuur, en adembenemende uitzichten die hun weerga niet kennen. Maak daarom van je volgende vakantie in Toscane ook voor een dag even een onvergetelijke wijnproeverij in Montepulciano of slenter gewoon rond door de middeleeuwse straatjes en zuig het onvervalste Toscane in je op.

25. Prato: in de schaduw van Florence

Zonsondergang boven het historische Prato (foto: Yakir/Unsplash)

Prato is een stad vol eeuwenoude geschiedenis en ook al is het een toeristische bestemming, je ziet hoeveel moeite er gedaan is om de authenticiteit te bewaren. Met bezienswaardigheden voor elk soort bezoeker, of ze nu geïnteresseerd zijn in UNESCO-sites of wandelingen je reis onvergetelijk te maken.

De schilderachtige, stedelijke stad Prato is bovendien een van de groenste van Italië. Niet alleen zorgt de geboorteplaats van Marco Polo voor economische energie, het heeft ook een rijke geschiedenis met verbazingwekkende architectonische gebouwen. Een bezoek aan de Duomo di Prato mag je absoluut niet missen!

Bezoekers aan Prato zullen zich verwonderen over de architectuur van de stad en genieten van een fijne espresso of frisse wijn. De plaatselijke bevolking raadt aan een middag tussen de muren van deze eens versterkte stad door te brengen, wandelend door het historische centrum met onderweg veel lekkers om uit te kiezen. Het kleine museum biedt bezoekers een kijkje in het Toscaanse leven tijdens de middeleeuwen.

Met een rijke en levendige geschiedenis is Prato een van de meest diverse en interessante Italiaanse steden. Je verwondert je over prachtige kerken en musea; geniet van vele cafés en restaurants of ervaar de mooiste fietsroutes voor een actief dagje uit.

Video: mooiste plekken in Toscane

Dat waren ze: 25 van de mooiste plekken in Toscane die nog lang niet allemaal worden overlopen door toeristen. Wil je graag kamperen in Toscane, maar dan wel een beetje aan die mooie Tyrreense kust? Bekijk dan ook het artikel met de 15 mooiste campings aan zee in Toscane.

Tot slot een schitterende timelapse-video waarin de mooiste plekken van Toscane voorbijkomen!

Zelf de mooiste plekken in Toscane ontdekken?

Krijg je al zin om cultuur, natuur, historie en lekker eten te combineren? Om zelf al die schitterende middeleeuwse stadjes en die fascinerende landschappen te ontdekken?

Tip: hier vind je de beste en voordeligste accommodaties in Toscane.

Ben je al vaker in Toscane geweest? Wat zijn de mooiste plekken in Toscane volgens jou? We horen graag van je!

Bekijk ook: de mooiste plekken in Italië.

Written by Myrthe Claus

Ons dagelijkse leven in Italië, dat in kleine dingen soms zo anders, maar vast toch heel herkenbaar is voor iedereen in Nederland, is de basis voor mijn columns en artikelen hier op Dit is Italië. Ik werk als freelance copywriter en schrijf voor en over (vrouwelijke) ondernemers. Ik woon al jaren in Toscane, in de omgeving van Pisa.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Trump: de Amerikaanse Berlusconi?

Trump: de Amerikaanse Berlusconi?

norcia-ingestorte-kerk-madonna-addolorata-na-aardbevingen-italie-foto-rop-zoutberg

Extra hulp na aardbevingen in Midden-Italië