in ,

Franse minister: red de wereld, stop met Nutella

De Franse minister van Milieu zei dat de Fransen moeten stoppen met het eten van Nutella, om de wereld te redden. Ze gaf wel toe dat het verdomd goed smaakt.

Stel je eens voor: dat is hetzelfde als dat ons Nederlanders wordt verteld dat onze Pindakaas niet meer gegeten mag worden. Of dat je Engelsen zegt dat hun marmelade in de ban gaat.

Minister Ségolène Royal van Milieu deed haar gewraakte uitspraak afgelopen maandagavond in het populaire tv-programma Le Petit Journal. Ze legde uit hoe we meer moeten doen voor het milieu, in de aanloop naar de klimaattop in Parijs komende december.

Palmolie

Een van deze maatregelen zou volgens haar moeten zijn dat we Nutella schrappen uit ons dieet. Waarom? Vanwege de palmolie die erin zit en die al langer een controversieel ingrediënt vormt. Niet alleen bevat palmolie veel meer verzadigd vet (dus slecht vet) dan andere oliesoorten, ook worden door de aanleg van palmolieplantages veel bossen gekapt.

‘We moeten gigantisch veel bomen planten vanwege de enorme ontbossing,’ vertelde ze de gastheer van het programma.’Ontbossing leidt tot klimaatverandering. We moeten bijvoorbeeld ophouden met het eten van Nutella, vanwege de palmolie. Daarvoor worden bomen gekapt wat voor veel schade zorgt.’

red de wereld, stop met Nutella

‘Maar het smaakt zo goed’

De presentator onderbrak de minister: ‘Maar het smaakt zo goed.’ Dat beaamde Royal, maar verder was ze onverbiddelijk en zei ze dat de Fransen maar iets anders moesten vinden.

Het zal minister Royal nog aardig wat moeite kosten haar landgenoten te overtuigen. Het Italiaanse bedrijf Ferrero produceert jaarlijks maar liefst 365.000 ton van de chocoladepasta. Veel van die potten hoeven niet ver te reizen om genuttigd te worden. De Fransen staan – na de Duitsers – zelfs op de tweede plek op de wereldranglijst.

De Fransen hebben al lange tijd een liefdesrelatie met de chocopasta en het is het zoete – en volgens sommigen ziekelijke – ontbijt voor veel Franse schoolkinderen. In Frankrijk alleen al worden jaarlijks zo’n 100 miljoen potten verorberd. Het is er zelfs zo populair dat sommige Franse ouders tevergeefs hebben geprobeerd hun kind Nutella te noemen.

Nutella-belasting

De chocolade-ontbijt bleek al eerder voor controverse te zorgen, nadat Frankrijk in 2012 een zogenaamde Nutella-belasting wilde invoeren, gericht op alle voedingsmiddelen die van palmbomen en andere plantaardige oliën worden gemaakt. Het voorstel werd al gauw vernietigd.

Bron: thelocal.it

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

One Comment

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Italië pakt pizzarecord terug van Spanje

Column: tijd voor ‘feste e sagre’!