in ,

Dingen die je vergeet mee te nemen naar Italië

Vergeet je deze dingen (niet) op weg naar Italië?
Vergeet je deze dingen (niet) op weg naar Italië? (beeld: MaxPixel)

Ga je dit najaar nog naar Italië? Of bereid je je stiekem al weer voor op de zomer van volgend jaar? Misschien heb je je volgende trip naar Italië zelfs al weer geboekt! Als je vaker naar Italië afreist weet je precies wat je nodig hebt. Maar als het je eerste keer Italië is, vergeet je misschien nog weleens wat. Daarom hier een lijstje met dingen die je makkelijk vergeet in aanloop naar je vakantie.

Navigatie en kaart

Vrijwel iedereen heeft navigatie in de auto. Ingebouwd, via TomTom of op de smartphone. Maar heb je wel de laatste update waar die nieuwe of afgesloten wegen ook opstaan? Kan handig zijn om dat vooraf even te checken.

Autovignet

We blijven even bij de auto, want de meeste mensen reizen per auto af naar Italië. Welke route kies jij? De route via Zwitserland, die via Oostenrijk of misschien toch via Frankrijk? Bij de eerste twee opties heb je een tolvignet nodig. Dat kun je halen bij een kantoor van de ANWB of je bestelt het vignet van je keuze gemakkelijk online.

Verbanddoos, veiligheidshesjes, gevarendriehoek

Via de site www.autotolvignetten.nl zie je meteen wat je verder nog nodig hebt als je de plek van vertrek en de plek van bestemming in Europa aangeeft. Op reis naar Italië heb je bijvoorbeeld ook verplicht een verbanddoos, veiligheidshesjes en een gevarendriehoek nodig. Bestel die spellen meteen (als je ze nog niet hebt) wanneer je je vignetten aanschaft.

LEES OOK:
Italiaanse havens tijdens je Middellandse-Zeecruise

Paspoort

Oké, een paspoort is niet per se verplicht voor Italië, maar een geldige identiteitskaart voor jou en je eventuele kinderen moet je officieel wel op zak hebben. Hier kan door de politie op worden gecontroleerd. De meeste mensen zullen hun paspoort of ID-kaart misschien niet zo snel vergeten, maar niet altijd wordt gekeken naar de geldigheidsduur. Als je naar Italië gaat heb je een geldig paspoort of ID-kaart nodig.

Let op: volgens de regels van de Nederlandse overheid mag je je paspoort niet afgeven bij een hotel of camping. Ook moet je oppassen met eventuele kopieën de receptionist wil maken. De precieze regels lees je op de website van de ANWB.

Creditcard

Een creditcard heb je nodig bij het huren van een auto Italië (ook als je die al in Nederland of België) hebt gereserveerd en bij veel hotels en andere accommodaties. Creditcards worden wijd geaccepteerd in Italië. Je kunt er ook bij veel restaurants mee betalen. Daarnaast is een creditcard nuttig voor de tol. Als je met een creditcard betaalt, ga je veel sneller door de tolpoortjes dan met contant geld. Om de tol te betalen kun je ook een speciale tolbadge aanschaffen of een zogenoemde Viacard, waarmee je eveneens door de poortjes van de creditcard kunt.

Handdoeken en zo

Controleer hoe het zit met het beddengoed en de handdoeken van je accommodatie. Zitten die erbij of moet je ze zelf meenemen?

Een rugzak(je)

Een dagrugzak is superhandig als je een stadje of een bezienswaardigheid gaat bekijken. Hier kun je gemakkelijk wat spullen in kwijt, zoals een flesje water, wat kleding, wat te eten en eventuele souvenirs die je aanschaft. Je krijgt spijt als je ‘m thuis laat liggen.

LEES OOK:
De 10 mooiste plekken in Lazio (Latium)

Goede loopschoenen

In Italië doe je veel te voet. Zoals lopen door de historische centra van dorpjes en steden. Lang niet overal kun je met je auto komen. Zorg ervoor dat je loopschoenen die prettig zitten meeneemt.

Adapter of verloopstekker

De driepolige stekkers en de driepolige contactdozen die ze in Italië gebruiken zijn soms een probleem. Vaak passen onze stekkers er goed in, soms moet je echt wurmen (zoals bij de lader van de laptop) of lukt het helemaal niet. Verloopstekkers kun je ook overal in Italië kopen, maar als je meteen je telefoon of laptop op wilt kunnen laden, moet je deze niet vergeten mee te nemen.

Iets om aan te trekken voor een avondje uit

Ga je naar een restaurant? Naar een voorstelling? Of een ander avondje uit? Dan is het wel zo handig als je de beschikking hebt over een passende outfit. Italianen kleden zich vaak met zorg en stijl en je wilt niet te veel uit de toon vallen. Naast die prettige loopschoenen en die linnen broek met T-shirt is dus ook een mooie set kleding aan te bevelen. Of in ieder geval: iets wat je niet ook naar het strand toe aantrekt.

Uit eigen ervaring: iets te eten voor de eerste avond en ochtend

Het gebeurt vaak dat je ’s avonds (laat) op je bestemming aankomt. In sommige gevallen zonder iets in de koelkast en zonder supermarkt in de buurt. Als je pech hebt is het de volgende dag zondag en is er niks open waar je iets te eten kunt halen. Of is de dichtstbijzijnde mogelijkheid om wat eten te halen een halfuur verderop. We spreken uit eigen ervaring…

LEES OOK:
Op Vespa-vakantie in Italië

Handig is het dan ook om in ieder geval iets makkelijks bij je te hebben wat je die eerste avond op kunt eten en wat je de volgende dag als ontbijt kunt nemen. Dan heb je even iets meer tijd om te kijken waar de winkels zijn en waar je lekker uit eten kunt gaan (en het scheelt jengelende kinderen).

Niet meenemen

Vanzelfsprekend zijn er ook dingen die je wél beter thuis kunt laten. Hier een paar suggesties:

  • Te veel spullen – in Italië kun je prima licht reizen.
  • Dure spullen – deze kunnen kwijt raken of gestolen worden, waarna je erachter komt dat ze niet door je verzekering worden vergoed.
  • Alleen maar korte broeken en rokjes – in Italië is het handig om wat bedektere kleding bij je te hebben voor als je kerken of andere heiligdommen gaat bezoeken. Ook wil je er niet steeds als een echte toerist bijlopen, of wel?
  • Schoenen die niet lekker zitten of hoge hakken – deze passen niet bij de vaak middeleeuwse wegen die je in Italiaanse dorpen en steden aantreft.

Wil je je nog beter voorbereiden voor je trip naar Italië? Bekijk dan het uitgebreide artikel met wat je mee moet of mee kunt nemen naar Italië.

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De beste Italiaanse horrorfilms

5 horrorfilms voor een Halloween met een Italiaans tintje

Sciopero!

Sciopero!