in

Glazen muur om Spaanse trappen tegen dronken toeristen

Top 10: zich misdragende toeristen in Italië
Hekken om de Spaanse Trappen Foto Rop Zoutberg voor DITISITALIE

De restauratie van de Spaanse Trappen in Rome is nog niet afgerond of de polemiek zindert door de stad. Het modehuis Bulgari, dat anderhalf miljoen euro in de renovatie stak, wil dat de hekken om het monument blijven staan. Alleen zo worden de kwetsbare trappen tegen ‘hordes dronken toeristen’ beschermd, gelooft Paolo Bulgari, directeur van het modemerk.

Bulgari zou het liefst zien dat het wereldberoemde monument een glazen wand kreeg als het Altaar van het Vaderland op Piazza Venezia. Toeristen en bezoekers kunnen zo alleen de trappen van travertijn tijdens bepaalde openingstijden beklimmen. Zeker in de nacht moet het een verboden gebied worden. ‘Na deze renovatie lopen we het gevaar dat de trappen opnieuw een beerput worden van dronken, rokende mensen die er uren rondhangen.’

Het is nog onduidelijk of Bulgari gehoor krijgt voor een afscherming van de kwetsbare trappen, die dateren uit 1725. Toeristen op het plein zien een eventuele sluiting absoluut niet zitten. ‘Dit is Rome! De charme van de stad is dat je door de monumenten heenloopt,’ zegt een Amerikaanse toeriste.

De oplevering van de gerenoveerde Spaanse Trappen is op 21 september. Dan speelt het orkest van Santa Cecilia onder dirigent Antonio Pappano de ‘Barbier van Sevilla’ en werken van Mozart op de 135 traptreden.

Foto boven: Rop Zoutberg

Rop Zoutberg

Geschreven door Rop Zoutberg

Rop Zoutberg is correspondent in Italië voor het NOS Journaal en woont in Rome. Naast berichten voor radio en televisie over Italië fotografeert hij veel, zijn grote passie. 'Italië is echt een thuis voor me geworden nadat ik lange tijd in Spanje woonde. Wat me fascineert is de lappendeken aan regio’s, die echt totaal verschillend zijn. Daardoor blijf ik reizen en ontdekken.' Zijn favoriete stad is Napels.

2 Comments

Leave a Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

spaarkaarten in Italië

Column: alle punten verzamelen!

11 typisch Italiaanse gerechten

11 typisch Italiaanse gerechten (waar ze in Italië nog nooit van gehoord hebben)