in , ,

Napolitanen massaal aan de Hollandse patat

Hollandse patat in Napels

Jazeker, het is zover. Hollandse patat verovert in razend tempo Italië. En het begint nog wel in het culinair hoogaangeschreven Napels, waar ze wars zijn van fusion cooking en andere moderne keukenfratsen. Door de frietjes als ‘authentiek Hollands’ te presenteren stonden er eind vorig jaar dikke rijen belangstellenden voor de eerste patatzaak Chipstar aan de Via Scarlatti in Napels. Het bleek een schot in de roos. De Napolitanen lopen warm voor het écht Hollandse street food.

Zeven nieuwe frietzaken

In razend temp opende eigenaar Di Lorenzo het afgelopen jaar nog eens zeven afhaalpunten in Hollandse stijl (‘vere patate fritte d’Amsterdam‘). De winkels bevinden zich in chique straten als de Via Chiaia en de Via Toledo en in de wijk Fuorigrotta. Ook zijn vestigingen in Caserta, Avellino, Salerno en Aversa geopend.

Frietje mayo of met Marokkaanse saus?

Uiteraard worden de frietjes in een puntzak geleverd, desgewenst met mayonaise, maar je kunt ook kiezen uit een of meer van de andere sauzen. Behalve ketchup zijn dat in ieder geval pepermayonaise, curry, barbecuesaus, cocktailbars, andalousesaus, pittasaus en Algerijnse en Marokkaanse saus). Wat blijkt? De Napolitanen zaten hier echt op te wachten. Tijdens lunchpauzes en op feestdagen vormt zich een lange wachtrij die de straten blokkeert. Wat is volgens de eigenaar het geheim van zijn frietjes? Een typisch Italiaans antwoord: ‘We gebruiken eersteklas Hollandse aardappelen, vers gesneden en gefrituurd terwijl je wacht. Knapperig van buiten en zacht van binnen, volgens een oeroud Nederlands ambachtelijk proces.’

LEES OOK:
Column: eten in de Abruzzen

Chaos bij de opening van een nieuwe vestiging van Chipstar, afgelopen zomer

Bijna een kilo patat voor maar 5 euro!

De prijs voor deze delicatesse is ook schappelijk. Een kleine zak heb je al voor € 2,50. Maar voor de stevige trek zijn er ook hoeveelheden die € 3,50 en € 5,- kosten. Bij deze laatste optie krijg je bijna een kilo glutenvrije friet! Wie kan daar nou weerstand aan bieden?

Moordende concurrentie

Het succes liet ook de concurrentie niet onbewogen. Inmiddels steken diverse andere friettenten Di Lorenzo naar de kroon met hun eigen variant op de Hollandse frieten. ‘Goedkope imitatie,’ zegt de eigenaar van Chipstar. Hij is er niet blij mee vanwege de slechte naam die de inferieure producten van anderen zijn patat bezorgen. Ook niet blij zijn sommige frituurders van klassieke Napolitaanse versnaperingen, zoals de beroemde zeppole. Di Lorenzo trekt zich er niets van aan. De komende maanden opent hij nog vijf vestigingen in Italië. Hij verwacht een onstuitbare opmars van deze cucina olandese.

Reageerders op internet zijn nog wat verdeeld over de Napolitaanse interpretatie. ‘Ze zijn niet te vergelijken met de Nederlandse, ze kunnen niet in de schaduw staan van die uit Utrecht.’ Een ander spreekt van ‘een verschrikkelijke bakoliesmaak en onverteerbaar en de sauzen verpesten het nog meer’. Toch zijn er veel meer enthousiaste berichten: ‘Je moet er soms een uur voor wachten, maar het is echt de moeite waard. Ik raad de maionese al pepe als saus aan, die is echt verrukkelijk.’

LEES OOK:
Un venerdì da Nennella

Grappig authentiek detail is dat de website van Chipstar een .nl-extensie heeft.

Bron: napolidavivere.it

Napolitanen massaal aan de Hollandse patat
5 (1 stemmen)

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

Column: een Italiaanse kijk op het leven

te voet naar rome

Column: te voet naar Rome – deel 9