in

Gomorra de serie – seizoen 5

Ciro en Genny staan lijnrecht tegenover elkaar in de bloedstollende finale van Gomorra (foto: Lumière)

Goed nieuws voor iedereen die het zo jammer vond dat uitgerekend de minst slechte slechterik Ciro het loodje moest leggen aan het einde van het 3de seizoen: hij is niet dood, hij leeft.

Het 5de en laatste seizoen van de snoeiharde Italiaanse maffiaserie Gomorra zet de gecompliceerde relatie tussen Ciro Di Marzio en Gennaro Savastano extra in de verf.

De synopsis

De botsing tussen de Levantes en Patrizia liet Napels achter in puin en dwong Genny zijn droom van een normaal leven op te geven en terug te keren naar de eenzame leven in de misdaad.

Aan de einde van seizoen 4 zagen we hoe Genny, op de hielen gezeten door de politei, in een bunker moest plaatsnemen, zonder zijn Azzurra en de kleine Pietro.

Net als eerder zijn vader moet Gennaro Savastano onderduiken

Zijn enige bondgenoot is ‘O Maestrale, de mysterieuze misdaadbaas van Ponticelli, een oostelijk district van Napels.

Een nieuwe oorlog is op handen, en Genny’s vijanden ruiken bloed. Dan doet Genny een sensationele ontdekking: Ciro Di Marzio leeft, in Letland.

De oude vrienden vinden elkaar terug in een wereld vol vijanden, maar staan nu lijnrecht tegenover elkaar. Er ontspint zich een laatste strijd. Op leven en dood.

Geïnspireerd op het boek van Roberto Saviano

Gomorra begon als het geruchtmakende boek van onderzoeksjournalist Roberto Saviano, dat in 2006 verscheen. Saviano schreef op wat niemand over de maffia mocht weten en moet sindsdien 24 uur per dag worden beveiligd.

De serie speelt net als het boek in de berucht wijk Scampia-Secondigliano, waar de misdaad welig tiert, maar deelt geen verhaallijnen met het boek.

Wel krijg je de waarschuwingen en inzichten vanuit het boek duidelijk in de serie mee. Het is een kil en troosteloos leven, waar alles alleen om macht en geld draait en menselijke levens niet meer waard lijken te zijn dan een pizza Margherita.

Genny en trawanten in de puinhopen van Napels

De échte maffia

Gomorra laat de maffia zien hoe ze echt is. Mijlenver verwijderd van de romantiek uit The Godfather of uit de films van Martin Scorsese. De hoofdpersonen zijn antihelden, niet likeable, en omringd met tragiek, drugs en moord.

Roberto Saviano over de serie: ‘De personages zijn fictief, maar het probleem is echt. We willen de wereld het probleem van de maffia laten zien, zonder de heroïsche of de dramatische elementen waarmee zij zichzelf graag afficheert. Hopelijk slaan landen hun handen ineen om dit grote probleem aan te pakken.’

Eerder liet Saviano al weten dat de maffia geenszins een Italiaans probleem is, maar dat deze bijvoorbeeld ook veel vanuit Nederland opereert.

De officiële trailer met NL ondertiteling

L’Immortale is de brug

Het is trouwens aan te bevelen om voorafgaand aan deze finale de film L’Immortale te kijken. In deze op zichzelf staande film uit het Gomorra-universum leer je de man achter de crimineel beter kennen en ontdek je waarom de Onsterfelijke niet dood is.

Stream alle seizoenen nu op Netflix

Je kunt de serie streamen via het platform van Lumière of via Netflix. Ook seizoen 1 t/m 4 vind je op Netflix terug.

Wil je je fysieke collectie compleet maken? Kopen op dvd of blu-ray kan ook vanaf 27 december 2021 (dat laatste is een tip, want zoals altijd is de cinematografie geweldig). Er zijn 10 aflevering van ongeveer 50 minuten elk.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

campings italie aan zee

23 van de mooiste campings in Italië aan zee

6 Italiaanse musea die je online kunt bewonderen