in , , , ,

Strada del Prosecco: de mooiste route door het Prosecco-gebied

Ben jij een echte liefhebber van prosecco? Dan is deze reistip wat voor jou. Over de kronkelende wegen van de Strada del Prosecco, neemt deze route je mee naar de wijngaarden,  historische steden, boerendorpjes, prachtige uitzichten,  kastelen en uiteraard langs de vele cantina’s.

Anders dan het gebied Toscane, zijn de heuvels van Prosecco bij Venetië en Treviso nog relatief onbekend bij het grote publiek. Dit maakt dat de horecaprijzen er erg vriendelijk zijn en er veel Italianen komen.

De Strada del Prosecco
De Strada del Prosecco (bron: Prosecco di Marca)

Genieten met een hoofdletter G

Deze Prosecco-route kun je in één dag rijden, maar  voor wie de tijd heeft, is een overnachting onderweg is zeker aan te raden.

Tip: huur een cabrio of neem je eigen cabrio mee, als je die hebt (lucky you!).

Met de cabrio is het helemaal genieten onderweg!

We starten de route bij het middeleeuwse Castello di Conegliano, hoog bovenop de heuvel met een geweldig uitzicht over de wijngaarden. De oudste resten van dit fort dateren uit de 11e eeuw.

kasteel proseccoroute

Momenteel bevindt het stadsmuseum zich in het kasteel. Ook de historische stad Conegliano is de moeite van een bezoek waard, met de oudste wijnbouwschool van Italië, stadsmuren daterend uit de 14e eeuw en de Duomo aan de Via XX Settembre.

Tip: in de kasteeltuin kun je genieten van een echt Italiaanse cappuccino en daarna ben je helemaal klaar voor de Prosecco-route.

Over een prachtig heuvelweggetje komen we aan bij San Pietro di Feletto. Hier staat een bijzonder Romanesk kerkje uit de 12e eeuw.

Schilderachtige watermolen

Langs de uitgestrekte wijngaarden, rijden we door naar Refrontolo. Hier nemen we een kijkje bij de niet te missen Molinetto della Croda, een watermolen uit de 16e eeuw. De watermolen en het daarbij behorende huisje zijn een inspiratiebron voor menig schilder.

We rijden door naar Follina, in dit stadje kun je de abdij uit de 12e eeuw bezoeken. Behalve bijzondere fresco’s bevat de abdij ook andere kunstschatten.

Naast de abdij is ook het klooster (van 8.45- 13.45 en van 14.30-19.00 open voor bezoek). Wij zijn hier vooral erg gecharmeerd door de galerij en vinden dit dan ook zeker de moeite waard voor een stop.

We vervolgen de route naar het centrum van de Proseccostreek, Valdobbiadene.

Steile wijngaarden

We staan versteld hoe steil de heuvels zijn waarop de wijngaarden zich bevinden. Bij een van de befaamde Cartizze Spumante Cantina’s vertelt de wijnmaker ons vol trots dat dit één van de geheimen van hun prosecco is.

Door de steile wijngaarden is het niet mogelijk om gebruik te maken van grote machines en gebeurt vrijwel alles er dus met de hand.

Onze laatste stop is bij Salis, een absolute aanrader. Salis is een B&B en restaurant, met een fantastisch uitzicht over de wijngaarden en met een bijzondere keuken waar alleen gebruik wordt gemaakt van verse en lokale producten.

Op het panoramaterras sluiten we de tour af met – hoe kan het ook anders? – een glas prosecco in de hand en lekkers op het bord.

Salute!

Tekst en foto’s door Rozsa Retei van Andiamo Travel.

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië. Dit is Italië is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lonely Planet: Emilia-Romagna en Fryslân topbestemmingen in Europa

Lonely Planet: Emilia-Romagna en Fryslân topbestemmingen in Europa

Netflix Italië via VPN

VPN: Italiaanse films en series kijken via de Italiaanse Netflix