in

Groeten uit de Laars deel 3: Benjamin en zijn Vespatours

Benjamin op de Vespa: het is hier fantasties! (foto's: Benjamin Willemsen)

Zeg je Italië dan zeg je natuurlijk pasta’s, pizza’s en andere culinaire hoogstandjes. Dat niet alleen, een misschien nog wel groter Italiaans icoon is de Vespa. Hét beeld van Italië en van de stereotype Italiaanse man. Slick gekleed, op een rode Vespa rondrijden door Rome, we kennen het zo goed uit de standaard Italiaanse romcom. Maar: de Vespa is meer dan alleen filmdecor. Op de klassieke rode tweewieler ervaar je Italië pas echt, vindt Benjamin Willemsen.

Met zijn bedrijf, In Vespino con Benjamino, organiseert hij deze zomer prachtige Vespatours door Toscane en langs de Amalfikust. En daarna? Dan blijft Benjamin er gewoon wonen. Dit is dus écht een gevalletje: wonen, werken en leven in de Laars.

Benjamin organiseert Vespatours in Toscane en aan de Amalfikust

Dat kan ik zelf beter

De keuze voor Italië brengt ons terug naar Bologna. De stad van de rode dakpannen, de ragù alla Bolognese en dé stad waar Benjamins liefde voor Italië wordt aangewakkerd. Als Benjamin hier een halfjaar studeert, komt hij, ondanks het ontzettend rijke sociale leven in de stad, helemaal tot rust.

‘Ik had mezelf de keuze gegeven voor Barcelona, Boedapest of Bologna: allemaal met een B, dan moest het wel goed zijn,’ lacht Benjamin. ‘Uiteindelijk heb ik geen seconde spijt gehad van mijn keuze voor Bologna.’

Na zijn studie in Bologna gaat hij 3 zomers aan het werk bij een bedrijf dat Vespatours organiseert door Italië. ‘Deze groepen werden alsmaar groter en groter en op het hoogtepunt moesten we met 40 Vespa’s proberen Florence uit te komen en San Gimignano in. Zie je het voor je?’

Op een gegeven moment komt Benjamin op het punt dat hij denkt: dit kan ik zelf ook. Misschien zelfs wel beter. En zo geschiedde: In Vespino was geboren.

La Vespa

Op vakantie met Benjamin

Op het moment van schrijven zie ik dat Benjamin net is gearriveerd in Italië. De eerste zomer gaat van start en zijn dolce vita gaat beginnen. Een zomer die er, nu veel landen van het slot gaan, positief uitziet voor Benjamin.

‘Mijn doel is om deze zomer 100 gasten te mogen ontvangen en Italië te mogen laten zien vanaf de Vespa.’ 100 mensen die Benjamin laat zien dat elke dag rennend naar de verschillende toeristische attracties niet echt ‘je van het’ is.

In Vespino staat voor slow tourism: luxe accomodaties, genieten van de omgeving en veel flexibiliteit. Ga je met Benjamin mee op de Vespa, dan ga je het echte Italië ervaren. ‘Het is echt vakantie en dat geef ik mensen ook mee. Ze kunnen uitslapen en gedurende de tour zelf aangeven wat ze willen zien. Ik pas de routes daar dan (waar mogelijk) op aan.’

Dankzij Benjamins ervaring en kennis van de verschillende gebieden weet hij precies waar je de lekkerste wijn drinkt of focaccia eet. ‘Ik adviseer iedereen om de pleintjes en steegjes achteraf op te zoeken, waar eettentjes en winkels nog worden gerund door families in plaats van grote ketens. Daar waar Italië nog het echte Italië is.’

Dwars door die kenmerkende Italiaanse straatjes

Werken in Italië

Hoe pak je dat dan aan? Een bedrijf starten in Italië. Het land dat we, naast al zijn schoonheid, ook kennen vanwege de chaos en de vele regeltjes. Benjamin had het geluk dat hij veel van de ondernemers op zijn routes al kende door zijn werkzaamheden eerder.

‘Maar het contact met Italianen blijft altijd typisch. Het ging natuurlijk veel via WhatsApp het afgelopen jaar omdat ik niet naar Italië kon gaan om alles te regelen. Dat moet je je zo voorstellen: véél spraakmemo’s, want daar zijn de Italianen dol op.’

‘Als je een berichtje stuurt met een aanvraag, krijg je daarna een spraakmemo terug. Hierin krijg je niet alleen antwoord op je vraag, maar ook vertelt de verzender de voltallige historie van de familie en alle ins en outs en laatste roddels vanuit het dorp. Dat is echt prachtig,’ lacht Benjamin.

In contact komen met de locals is het allerbelangrijkste, legt Benjamin uit. ‘Mijn Vespaverhuurder heeft bijvoorbeeld ook mijn website gebouwd. Gedurende de pandemie lag de zogenoemde Vespabusiness op zijn gat. Hij heeft zichzelf toen geleerd om websites te bouwen.

Een win-win-situatie én je hebt al een band met elkaar voor je in Italië arriveert. Doordat je de mensen al kent, ‘voelt’ het automatisch vertrouwd en een beetje als thuiskomen.’

Met de Vespa kom je overal

Van zomer naar winter

Maar hoe gaat het verder na de zomer als Benjamins gasten zijn vertrokken? De Vespa’s staan stil en Benjamins leven gaat door, of eigenlijk: beginnen.

‘Dan woon je ineens écht in Italië. De eerste maanden zijn voor mij dag in, dag uit ook een beetje ‘vakantie’. Ik laat mijn gasten alle mooie plekjes van de Amalfikust en Toscane zien en geniet daar zelf natuurlijk ook van. Ik slaap ook in de mooie verblijven en een wijnproeverij op z’n tijd sla ook ik niet af. Als dat na de zomer allemaal ‘weg’ is, begint het echte leven pas echt.’

Hoe Benjamin daar tegenaan kijkt? ‘Tsja, dat heeft eigenlijk nog niemand aan mij gevraagd,’ lacht hij. ‘Het komt zoals het komt. Maar ik kijk er wel ontzettend naar uit om dagelijks mijn koffie aan de bar te drinken en een band op te bouwen met de locals. Ik ben uiteindelijk verantwoordelijk voor mijn eigen succes en geluk en moet dat dan ook zelf creëren.’

Benjamin op de Vespa in het Toscaanse landschap

Maak het niet te groot

Wat voor Benjamin de doorslag gaf om niet alleen voor een zomer naar Italië te vertrekken, maar voor altijd, was het feit dat het Nederlandse leven niet meer bij hem paste. Het haastige leven waar alles snel, snel, snel moet, was hij zat en gaf hem een gevoel van druk wat hij niet prettig vond.

‘In Italië ervaar ik een soort rust. Naar precies die rust was ik al een tijdje op zoek. Ik ervoer dat voor het eerst in Bologna en ben daar een beetje ‘verslaafd’ aan geworden. Ik hoop dat ik die rust niet alleen ’s zomers ervaar, maar ook ’s winters als mijn gasten weg zijn en ik mezelf moet vermaken.’

Benjamin

‘En zo niet: dan is er ook geen nood aan de man. Italië is nog altijd niet het einde van de wereld en Amsterdam is gewoon een uurtje verderop met het vliegtuig. Met dat idee in het achterhoofd word je rustiger en blijf ik het denk ik ook. Al is teruggaan zeker niet waar ik aan denk.’

Deze zomer racet Benjamin voor het eerst met zijn Vespa’s door Italië. Ben je nog op zoek naar een vakantie waarin je écht Italië ervaart? Kijk dan op de website In Vespino en wie weet is er nog een plekje beschikbaar.

Na de zomer, als Benjamins gasten weer naar huis zijn, spreken we elkaar opnieuw en komen we erachter hoe het Italiaanse leven hem vergaat.

3 tips van Benjamin

  1. Probeer alvast in contact te komen met mensen uit de omgeving. Zo ‘ken’ je elkaar al en kun je online eventueel in contact blijven. Dat gaat tegenwoordig zo makkelijk.
  2. Leer de taal. Zo toon je respect aan de bevolking. Ga je ondernemen? Vergeet dan niet in welke taal je het ‘sterkst’ bent. Als dat Engels is, kun je dat gebruiken. Je wilt niet dat onderhandelingen stuklopen op eventueel te weinig kennis van het Italiaans. 
  3. Denk niet teveel na voor je vertrekt, dat kan de stap alleen maar groter maken. Italië is niet het einde van de wereld en het is een fijn idee dat Amsterdam slechts een uurtje vliegen verderop is.

In Groeten uit de Laars lees je maandelijks over de ervaringen van Nederlanders of Vlamingen in Italië. Heb jij ook een mooi verhaal te vertellen over jouw emigratie? Neem dan contact met ons op door te reageren op dit artikel of door een bericht te sturen via Instagram naar @andiamo.domani.

Written by Martine van Groenigen

In 2016 woonde Martine van Groenigen een half jaar als au pair bij een Italiaans gezin. Ze leerde er alle kneepjes van de Italiaanse keuken en verloor er haar hart. Niet aan een man, maar aan het land zelf. Sinds haar terugkomst is er geen dag geweest dat ze zich niet afvraagt ‘wat voor weer het zou zijn in De Laars.’ Op Dit is Italië schrijft ze enthousiast over haar eigen ervaringen in Italië en haar ‘Italian Dream’ die steeds dichterbij komt.

Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dromen, durven, doen: op weg naar Italië – deel 4

Addio Raffa