in

Hoeveel talen spreken Europeanen?

Hoeveel talen spreken Europeanen?

Hoeveel talen spreken Europeanen? De Tsjech Jakub Marian heeft een mooi kaartje gemaakt een Europees rapport over talenkennis naast de eigen taal in een groot aantal Europese landen. Weinig verrassend voor Nederlanders: we scoren als een van de hoogste op het gebied van talen. Gemiddeld spreken we maar liefst 3,2 talen.

aantal gesproken talen in Europa
Gemiddeld aantal talen gesproken door de bevolking van EU-landen (bron: jakubmarian.com)

Talenkennis van Italianen

Waarschijnlijk ook weinig verrassend: Italianen scoren met een 1,8 ergens in de achterhoede. Gemiddeld spreken Italianen dus amper een tweede taal naast het Italiaans. Dezelfde score als Frankrijk, Bulgarije en Griekenland.

Engelsen doen geen moeite

Maar het kan nog slechter. Voor de Engelsen is het helemaal niet nodig om zich in andere talen te verdiepen. De gemiddelde Brit spreekt slechts 1,6 talen.

Mediaan in plaats van gemiddelde

Het kan ook interessant zijn om in plaats van naar het gemiddelde naar de mediaan te kijken. Dit is het aantal dat het meest voorkomt. Voor Italië ligt de mediaan van het aantal gesproken talen op één, evenals voor Groot-Brittannië. Nederland heeft een mediaan van drie, samen met Denemarken. En voor Luxemburg ligt deze op maar liefst vier gesproken talen.

Jakub maakt als opmerking bij zijn kaart dat de gemiddelde Italiaan weliswaar alleen Italiaans spreekt, maar dat de Italianen die wel een tweede taal spreken vaak ook meerdere talen spreken. Maar liefst drie of vier. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsers, van wie bijna iedereen naast Duits Engels spreekt, maar er maar weinig drie of vier talen spreken.

LEES OOK:  Column: Hollandse geneugten die ik mis in Italië

Overigens wordt op op Jakubs website verhit gediscussieerd over deze statistieken. Wat zijn jouw ervaringen met de talenkennis van Italianen?

Bron: iamexpat.nl

Hoeveel talen spreken Europeanen?
Beoordeel dit artikel

Dit Is Italië

Geschreven door Dit Is Italië

Benvenuto su DitIsItalie.nl. DitIsItalie.nl is een digitaal Italië-magazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Niet alleen als vakantiebestemming, maar ook als het land van ‘ik vertrek’, la dolce vita, lekker eten en modieuze noviteiten. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, campings, vakantiehuisjes, reizen en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

De David van Michelangelo

Column: het ware verhaal van David en Goliath

Italië in de winter

Italië in de winter: 5 redenen om te gaan