in

Hoeveel kost levensonderhoud in Italië?

Hoeveel kost levensonderhoud in Italië

Onderzoeksbureau Numbeo heeft de nieuwste wereldwijde cijfers over de kosten van levensonderhoud gepubliceerd. In de nieuwe index behoren de Italiaanse restaurants tot de duurste van Europa, terwijl boodschappen doen en woonruimte huren relatief goedkoop zijn. We werpen een korte blik op de kosten van levensonderhoud in Italië.

Uit eten gaan is duur

In Italië uit eten gaan is duurder dan in Finland, Zweden en in meer dan honderd andere landen, volgens de index van Numbeo. Zo kost een gemiddelde maaltijd in een restaurant 50 euro per persoon. Daar staat een relatief goedkope cappuccino tegenover: slechts € 1,31 gemiddeld.

In Noorwegen is uit eten gaan het duurst, op de voet gevolgd door Zwitserland en Denemarken. Wil je goedkoop uit eten dan moet je naar India. Dat land bungelt onder aan de lijst van de 110 onderzochte landen. Italië komt voor de totale kosten voor levensonderhoud op een 19de plek uit. Nederland is nog iets duurder met een 16de plek in het wereldwijde klassement. Het duurste land voor de totale kosten van levensonderhoud is – en dat zal je waarschijnlijk niet verbazen – Zwitserland.

Goedkoop boodschappen doen

Duurdere restaurants zijn in Italië flink duurder geworden. Maar goed eten voor een acceptabele prijs is nog altijd prima mogelijk. Al was het maar omdat je vrij goedkoop boodschappen kunt doen en zelf kunt koken. Een liter melk kost op dit moment gemiddeld € 1,24. Voor een brood betaal je € 1,59 en een fles wijn uit de middenmoot heb je al voor 5 euro.

Over het algemeen neemt Italië een 25ste plek in voor de kosten van boodschappen, waardoor het goedkoper is dan een aantal andere EU-landen, waaronder Frankrijk en België. Voor goedkope supermarkten in West-Europa moeten prijsshoppers naar Spanje. Nederland heeft ook relatief goedkope supermarkten. Het is ongeveer vergelijkbaar met Italië en staat op een 28ste plek in de wereldranglijst.

Huren in Italië

Huren in Italië is volgens het onderzoek relatief goedkoop. Italië neemt de 38ste plaats op de ranglijst in. In Nederland is huren op dit moment echter nog eens stuk goedkoper. Nederland staat op de 18de plek. De duurste plek ter wereld om woonruimte te huren is Singapore. Natuurlijk maakt het uit of je iets huurt in een grote stad of elders in het land. De kosten voor het huren van woonruimte in Rome zijn natuurlijk niet mals. Gemiddeld moet je voor een studio in een Italiaanse stad € 590 per maand neertellen.

Kosten van een huis in Italië

Een huis kopen in Italië is ook voor veel Nederlanders en Vlamingen een interessante optie. Het maakt nogal wat uit voor welke regio je kiest. Zoals je kunt verwachten is de huizenprijs in Toscane en Lazio (Latium) behoorlijk hoog. Ook redelijk veel betaal je in de buurt van Milaan of in het welvarende Trentino-Zuid-Tirol. In Calabrië en Molise ben je het goedkoopst uit. De verschillen in huizenprijzen in Italië per vierkante meter worden goed duidelijk in het onderstaande plaatje.

gemiddelde huizenprijs in italie
De gemiddelde huizenprijs in Italië in kosten per vierkante meter (bron: ee24.com)

Bijkomende kosten voor huiseigenaren in Italië

Ben je in het gelukkige bezit van een huis in Italië? Dan houdt het natuurlijk niet op bij de prijs van het huis alleen. Net als in Nederland en in België heb je te maken met diverse kosten als belastingen en verzekeringen. Hier hebben we ze voor je op een rijtje:

Woonhuisverzekering (opstal en inboedel)

De kosten voor een opstalverzekering en inboedelverzekering zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Uiteraard is de hoogte van de premie vooral afhankelijk van je huis en je inboedel, dus dit is voor iedereen anders. Hou rekening met enkele honderden euro’s per jaar.

Afvalstoffenheffing

De heffing voor de recycling van afval moet door alle huiseigenaren worden betaald. De hoogte van de heffing is afhankelijk van de grootte van het gezin en de oppervlakte van je huis in Italië. Dit zijn gemeentelijke kosten, die door elke gemeente afzonderlijk worden bepaald. Er zijn net als hier dure en goedkope gemeenten. Reken ook hier op enkele honderden euro’s aan kosten per jaar.

Gemeentelijke belasting

Je betaalt deze gemeentelijke belasting voor onderhoud aan wegen en straatverlichting. Als je je huis verhuurt als vakantieverblijf, moet je deze belasting ook betalen. Er zijn uitzonderingen van deze belasting mogelijk als je huis in Italië je hoofdverblijf is. Deze gemeentelijke belastingen bedragen tussen de 1% en de 3,5% van de kadastrale waarde van je Italiaanse huis. Laat je goed informeren.

Onroerendgoedbelasting (IMU)

Deze belasting betaal je alleen als je huis in Italië een tweede huis is. De hoogte van de onroerendgoedbelasting bedraagt 7,6% van de kadastrale waarde. Je hebt recht op korting als je je huis verhuurt. Hiervoor moet je wel zelf een aanvraag doen.

⚠️Let op: de Italiaanse belastingwetgeving zit ingewikkeld in elkaar. Vraag hulp aan een professional om belastingzaken voor je te regelen.

Kosten als vakantieland?

Ben je op zoek naar informatie over de kosten van Italië als vakantieland, lees dan dit artikel.

Bronnen: thelocal.it, idealista.it

Written by Dit Is Italië

Benvenuto su Dit is Italië! Dit is Italië is een webmagazine dat zich richt op liefhebbers van het land. Dat zijn we zelf ook. We komen al bijna 25 jaar meerdere keren per jaar in Italië om te genieten van la dolce vita, lekker eten, de Italiaanse taal en 'made in Italy'. Op ditisitalie.nl vind je Italië-nieuws, leuke verhalen, wetenswaardigheden, tips, recepten, reistips, must-sees en van alles meer over Italië. Ook jouw Italië-tips zijn welkom!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Expo 2015 Milaan

EXPO 2015

Column: het vliegveld